Negatif tutum!

‘Türkiye’deki krizlerin nedeni Kürt sorununda takınan negatif tutumdur’

Haberler 06.04.2019 - 00:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Barosu, her hafta Diyarbakr Adliyesi önünde düzenledii Tahir Elçiyi anma etkinliinin 170incisini gerçekletirdi. Etkinlie HDP Siirt Milletvekili Meral Dan Beta, Diyarbakr Barosu Bakan Cihan Aydn ile bir grup avukat katld.

Etkinlikte konuan Baro Bakan Cihan Aydn, Elçinin katledilmesinin üzerinden 40 ay akn süre geçtiini belirterek, Baromuz tarafndan Londra Üniversitesi Adli Mimarlk Bölümüne hazrlatlan rapor, 14 Aralk 2018 tarihinde Cumhuriyet Savclna sunulmutur. Diyarbakr Cumhuriyet Basavcl 8 Mart 2019 tarihinde soruturma dosyasn bir kül halinde Adli Tp kurumuna göndermitir. Adli Tp Kurumunun, bir an önce bu konudaki raporunu hazrlayarak soruturma makamna sunmasn talep ve umut ediyoruz dedi.

RADEYE SAYGI

Yerel seçimlerdeki propaganda süreci boyunca ötekiletiren, kutuplatran, ayrmc ve nefret söylemlerine hep birlikte tanklk ettiklerini öne süren Aydn, YSK bu süreci iyi yönetememi, kurulun tarafszl ve bamszln koruyamam, tarafszlk ilkesine gölge düürmütür diyen Aydn, seçim sonuçlarna yaplan itirazlara dikkat çekerek, bata hükümet yetkilileri olmak üzere herkesi, sandktan çkan iradeye sayg duymaya davet etti.

KRZN NEDEN KÜRT MESELES

Türkiyenin son dönemlerin en ar ekonomik, sosyal ve siyasal krizini yaadn kaydeden Aydn, bu krizin en önemli sebebinin Kürt meselesinin demokratik çözümü ile temel hak ve özgürlükler konusunda taknlan negatif tutum olduunu söyledi. Aydn, unlar söyledi: Özgürlük-güvenlik denkleminde, özgürlüün güvenlie kurban edilmesi; hukukun üstünlüü ilkesinin esamesinin okunmamas yürütmenin bir organ haline gelen yargnn bamszlk ve tarafszln tümüyle yitirmesi; medya ve ifade özgürlüüne kriminal yaklamlar; bar fikrinin yerine sava fikrini ikame eden ve kutsayan yakla bu krizleri tetikleyen ve besleyen temel unsurlardr. Yani özcesi demokratik standartlardan uzaklanca, güçlü bir ekonomi kurmak mümkün deildir. Bu nedenle bata hükümet yetkilileri olmak üzere, tüm siyasi partileri, sivil toplum örgütlerini, yani toplumun bütün katmanlarn bar fikri etrafnda yeniden bir araya gelmeye davet ediyorum. Bir kez daha bar denemek ve srar etmek tüm Türkiye halklarnn yararnadr.

11 AVUKATA DAVA AçILDI

Avukatlarn mesleki faaliyetleri nedeniyle sokakta, adliyede, karakollarda saldrya urad ve taciz edildiini ifade eden Aydn, avukatlarn mesleki faaliyetleri nedeniyle, temsil ettikleri müvekkilleri ile özdeletirildii, yargland ve cezalandrldn kaydetti.

Bu kapsamda baro üyesi 11 meslektalar hakknda Demokratik Toplum Kongresi (DTK) binasna gitmeleri ve baz toplantlarna katldklar iddiasyla haklarnda dava açldn dile getiren Aydn, eski baro bakan ve yönetim kurulu üyeleri hakknda çeitli tarihlerde yaptklar açklamalar nedeniyle açlan iki ayr soruturmann derdest olduunu söyledi.

Ana Sayfaya Git