Nehrin yapısını değiştirdiler!

Dicle Nehri’ndeki tahribatlara ilişkin Silvan Köprüsü üzerinde yapılan basın açıklamasında konuşan Maden Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Doğan Hatun, yetkili kurumların yanlış politikaları nedeniyle Dicle Nehri’nin doğal yapısının bozularak suyun debisinin düştüğünü ve nehir etrafındaki floranın kaybolduğunu söyledi. Hatun, tahribat ve doğa suçuna karşı hukuki süreç başlattıklarını da vurguladı.

Haberler 28.07.2018 - 09:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Maden Mühendisleri Odas Diyarbakr ube Ebakan Doan Hatun, Dicle Nehri üzerinde yetkililerin ve özellikle DSnin yanl politikalar nedeniyle nehrin doal yapsnn bozularak suyun debisinin dütüünü ifade etti. Hatun, nehir etrafndaki florann kaybolduunu belirterek, tahribat ve doa suçuna kar hukuki süreç balattklarn söyledi.

Ekoloji Dernei ve TMMOB Diyarbakr l Koordinasyon Kurulu (KK), Dicle Nehrindeki tahribatlara ilikin ortak basn açklamas yapt. Silvan Köprüsü buluan, Ekoloji aktivistleri ve TMMOB KK bileeni odalarn temsilcileri ve üyelerini, Doamza kentimize sahip çkalm pankartyla seslerini duyurmaya çalrken, Maden Mühendisleri Odas Diyarbakr ube Ebakan Doan Hatun, yetkili kurumlarn yanl politikalar nedeniyle Dicle Nehrinin doal yapsnn bozularak suyun debisinin dütüünü ve nehir etrafndaki florann kaybolduunu söyledi.

NEHRN YATAI DET

Maden Mühendisleri Odas Diyarbakr ube Ebakan Doan Hatun, Dicle Nehrinin doal yapsnn bozularak suyun debisinin dütüünü ve nehir etrafndaki florann kaybolduunu belirterek, Devlet Su leri (DS) tarafndan nehir yatanda Dicle Nehri Islah Projesi ad altnda tahribat çalmalarna baladn iddia etti. DS tarafndan Silvan Köprüsünden Üniversite Köprüsüne doru bir çalma balatldn ifade eden Hatun, çalma balatlan alan, bin bir emek sonucu UNESCO tarafndan Dünya miras listesine dahil edilen kültürel peyzaj alan olan Hevsel Bahçelerini de kapsamaktadr. Bu tür alanlarda rastgele çalma yaplamayaca, bu iin uzmanlar tarafndan bilimsel çalmalar sonucunda hazrlanacak KMED (Kültürel Miras Etki Deerlendirme) Raporuna göre, çalma yaplmas gerekmesine ramen, son dönemlerde alkanlk haline gelen uygulama, yap-sonra klfna uydur yönteminin tekrar devreye girdiini görmekteyiz diye konutu.

RANTA KURBAN EDLYOR

Silvan Köprüsünden Dicle Barajna doru toplamda 31 kilometrelik nehir boyunca 1600 hektarlk alann tahrip edildiinin altn çizen Hatun, Dicle Nehri Islah Projesine göre kum ocaklarnn bulunduu 26 kilometre uzunluundaki nehir bölgesine dokunulmayaca, nehir üzerinde ina edilen kaçak iletmelere dokunulmayaca ve tahribata devam niteliinde deerlendirildii görülmektedir. Kum ocaklar ile tahrip olan alann yüzde 82si projeye dahil edilmemitir. Yani sadece yüzde 18lik tahrip alan slah projesine eklenmitir. Bu deerlendirmelerden anlalaca üzere aslnda asl amacn Dicle Nehir yatann temizlenmesi olmad, Diclenin tarihi deerini aça çkarmaya dair bir kayg tanmad, yine her zamanki gibi rant öncelikli bir proje olduu görülmektedir eklinde konutu.

HUKUK SÜREç BALATACAIZ

Yaplamaya müsait, rant alan olarak deerlendirilebilecek bölüm olan Dicle Baraj ile Bismil arasndaki bölümü neden nehir statüsünde deil ve neden srarla bu statü verilmiyor? diyerek soran Hatun öyle dedi; Aslnda bu durumun tüm tahribat çalmalarn kolaylatrdn söyleyebiliriz. çünkü nehir alanlarnda nehre en yakn 50 metrelik alan olan ky koruma band içerisine yasal olarak herhangi bir yaplama veya çalma yaplmayaca da bilinmelidir. Bu durum bu tür tahribat çalmalarna engel olduu için yetkili kurumlar tarafndan nehir statüsünün kazanlmasna dair her hangi bir çaba gösterilmemektedir. Gerçekten samimi bir ekilde bir eyler yaplacaksa ilk olarak Dicle Nehrinin bu bölümü nehir statüsüne kavuturulmaldr.

Dicle nehrinde yaanan tahribat ve doa suçuna kar hukuki süreç balattklarn belirten Hatun, Dicle Nehrine nehir statüsünün kazandrlmas için mücadele edeceklerini ve rant alanlarnn oluturulmasnn karsnda olacaklarn ifade etti.

Ana Sayfaya Git