Neler yalanlar atıyorlar

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında en önde yer alan sivil ve asker kökenli sanıkların birbiriyle çelişen savunmaları, adeta komedyenleri kıskandırıyor.

Haberler 17.07.2017 - 09:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hiçbiri darbe giriiminde yer almadn belirten sanklardan Aknc Üssünde olanlar, ya tarla ya da arsa bakmaya gittiini söylerken Genelkurmay Karargahndakilerin çou ise darbeyi önlemeye çaltn öne sürüyor

Aknc Üssüne gezmeye giden, güvenlik kameralarn korumak için söken, terörle mücadele için F16 ile TBMMyi bombalayan darbecilerin yalanlarn ise görüntüler ve deliller bir bir çürütüyor

Üzerinden bir yl geçen Fetullahç Terör Örgütünün (FETÖ) darbe giriimiyle ilgili yarglamalar sürerken, darbe giriiminde en önde yer alan sivil ve asker kökenli sanklarn birbiriyle çelien savunmalar adeta komedyenleri kskandryor.

Türkiye, yeni çanakkale zaferi olarak niteledii 15 Temmuzun birinci ylnda FETÖcü hainlerin ehit ettii evlatlarn anarken, devletin bölücü terör örgütü mensuplarndan temizlenmesi de büyük bir titizlikle sürdürülüyor.

Ksa sürede püskürtülen darbe giriimi sonras harekete geçen cumhuriyet savclar tarafndan hazrlanan iddianamelerle hain plann tüm ayaklar bir bir ortaya çkarlrken, devam eden mahkemeler ise örgütün ne denli tehlikeli olduunu gözler önüne seriyor.

FETÖnün darbe giriimi srasnda en önde yer alan sivil ve asker kökenli sanklarn birbiriyle çelien savunmalar ise adeta komedyenleri kskandryor.

Bugüne kadar neredeyse hiçbiri darbe giriiminde yer almadn savunan sanklardan giriimin merkezi Aknc Üssünde olanlar ya tarla ya arsa bakmaya gittiini söylerken Genelkurmay Karargahndakilerin çou ise darbeyi önlemeye çaltn öne sürdü.

Aknc Üssüne gezmeye giden, güvenlik kameralarn korumak için söken, terörle mücadele için F16 ile TBMMyi bombalayan darbecilerin yalanlarn ise görüntüler ve deliller bir bir çürütüyor.

Darbecilerin bu çelikili, güldüren savunmalarndan yaplan derlemeler ise Türkiyenin nasl bir mücadele verdiini tüm çplakl ile gözler önüne seriyor.

Bu çelikili savunmalardan bazlar öyle:

- Aknc Üssüne torun sevmeye gitmi

Darbe giriimine ilikin Yurtta Sulh Konseyi üyelerinin de yargland çat davasnda bir numara olarak tanmlanan eski Hava Kuvvetleri Komutan Orgeneral Akn Öztürk, o gün Aknc Hava Üssüne torun sevmeye gittiini söylemiti.

Eski Genelkurmay 1. stihbarat Analiz ve Deerlendirme Daire Bakan Tuamiral Sinan Sürer, darbeye katldn inkar etmiti ancak karargahtaki görüntüler Süreri yalanlad. Sürer, darbeyi önlemek için Genelkurmay Karargahna girmeye çalan sivillere ate açarken görüntülendi.

Darbe giriimi srasnda, Genelkurmay Bakanl Personel Bakanl görevinde bulunan eski Korgeneral lhan Talu, Özel Kuvvetler Komutanlndan bir grubun karargaha girdiini gördükten sonra makamna geçerek 16 Temmuz günü saat 10.00a kadar odasndan çkmad yönünde ifade vermiti. Karargah içerisindeki görüntülerde ise Talunun da teçhizatl askerlere emirler verdii görüldü.

- çatmay engellemeye çalm

Eski Genelkurmay Personel Plan Yönetim Daire Bakan Tugeneral Mehmet Partigöç de ifadesinde FETÖ ile uzaktan yakndan alakasnn olmadn, sadece o gece karargahta çatma ve kargaay engellemeye çaltn öne sürmütü.

ddianameye giren görüntülerde Partigöçün karargah içerisinde dolat, darbeci askerler tarafndan elleri arkadan balanarak etkisiz hale getirilen Baçavu Mehmet Satun ile konutuu görülüyor.

Partigöçün ayrca sözde Yurtta Sulh Konseyi bildirisinde imzas bulunuyor.

- Tarla bakyormu

Darbe giriiminde Genelkurmay Bakan ile kuvvet komutanlarnn rehin tutulduu Aknc Üssü yaknlarnda gözaltna alnan ve darbenin en önemli ismi olan firari Adil Öksüzün de ifadesi artmyor.

Savclk sorgusu ardndan çkarld mahkemece serbest braklan Öksüz ifadesinde, Amcam, o bölgede kymetli arazi olduunu gelecekte iyi para getireceini söylemiti. Ben de 14 Temmuz akam Sakaryadan Ankaraya geldim. Tarla bakarken yakalandm, darbe ile ilgim yok. demiti.

Darbe giriimini Öksüz ile yönettii belirlenen Kaynak Kat Anin eski genel müdürü tutuklu Kemal Batmaz da Aknc Üssündeki görüntülere ramen, Kazana arsa bakmaya gittiini söylemiti.

Batmaz ifadesinde, Harun Bini (Eski BTK çalan, darbe giriiminin yaand 15 Temmuz gecesi FETÖ üyeleri arasnda iletiim andan sorumlu olan, Genelkurmay Bakan Orgeneral Hulusi Akarn kabul etmesi durumunda FETÖ eleba Fetullah Gülen ile iletiimini salayacak kii) beni aramt. Ankara üzerinden geçeceksen bir miktar param var. Arsa bakalm, bana yardmc ol. dedi. Onunla çayyolunda bulutuk. Taksi ile Kazana gittik. çayyolunda Harun ile görüürken darbe teebbüsünden haberim oldu. Kazanda bizi jandarma çevirdi. demiti.

- Vatandalara ate ederek darbeyi önlemeye çalm

Dönemin Genelkurmay 2. Bakan Orgeneral Yaar Gülerin özel sekreter yardmcs eski Kurmay Binba Recep Özkan da ifadesinde, Genelkurmay Karargahna gelen özel kuvvetleri engelleme faaliyetinde bulunduunu söylemiti. Ancak gerçekler hiç de öyle deildi. Özkan, Genelkurmayda ele geçirilen görüntülerde darbeyi önlemek bir tarafa uzun namlulu silahyla vatandalara ate ederken görüntülenmiti.

Darbe giriimini telefonla arayan kzndan örendiini belirten eski Kurmay Albay Mustafa çiçek daha sonra Genelkurmay Bakanlna gittiini ifade etmiti. çiçek, merdivenden çktnda maskeli ve teçhizatl askerlerin Odana gir demesi üzerine odasna girdiini ve sabaha kadar çkmadn ileri sürdü.

ddianameye giren görüntülerde ise çiçekin karargah binas koridorunda silahla vurulan ve yerde yatan kiinin fotorafn çektii belirlendi.

- Meclisi bombalayp terörle mücadele etmi

Darbe giriimi srasnda Meclisi bombalayan F16 pilotlarndan Hüseyin Türk, yaananlar terörle mücadele harekat zannettiini söyledi.

Türk, FETÖye hizmet ettiini bilmediini iddia ederek kinci verdikleri koordinatn ehir içi olduunu kendilerine ilettim, onlarn da sknt yok, at serbest demeleri üzerine belirttikleri yeri (TBMMyi) bombaladm. dedi. Türk, darbe giriimini ise üsse indiinde yer bakm ekibinden örendiini söylemiti.

stanbul Vatan Caddesinde üzerinde askeri üniformayla bir tanka binerken görüntüleri ortaya çkan eski stanbul Güvenlik ube Müdürü Mithat Aynac da suçlamalar kabul etmeyen darbecilerden.

Aynac, hakimlikteki ifadesinde, askerlere klalarna dönmelerini söylediini belirterek, Ate ettiler. Silah sesleri artnca ben de kendimi zrhllardan birine attm diye kendisi savunmutu.

- Tanklar polislerin güvenliini salamak için göndermi

Eski stanbul 2. Zrhl Birlik Tugay Komutan Tugeneral Özkan Aydodu da savunmasnda, darbe giriiminin yaand akam, Boaz köprüleri bata olmak üzere stanbulun kritik yerlerini tutmas için zrhl birliklere emir verdiini kabullenerek, olas terör saldrsna kar böyle bir hamlede bulunduunu öne sürdü.

Aydodu, tanklar çevik kuvvete neden gönderdiine ilikin soruya, Polislerin güvenliini salamak için gönderdim. yantn vermiti.

Kendi taburu Diyarbakrda görevli olmasna ve izinde bulunmasna ramen Ankaraya gelerek Genelkurmay Karargahna sivil olarak giren Özel Kuvvetler Komutanlnda görevli eski Binba Abdurrahim Aksoyun, karargahtaki darbecilerin desteiyle içeri girdii, bu kiilerle ortak hareket ettii görüntülere yansd.

Genelkurmaydaki tandklarn ziyaret ettii srada olaylarn çkmas üzerine kendisine silah verildiini öne süren darbeci Aksoyun, karargaha giren sivillere ate açt görüntülere yansd.

- Odamdan çkmadm demiti, darbecilere silah tam

FETÖnün darbe giriimi srasnda Genelkurmay Karargahnda bulunan Genelkurmay Personel Bakanlnda görevli eski Üstemen Abdullah evki Güngörün yalann da görüntüler ortaya çkard.

Güngör, darbe giriimi sonrasnda teslim olmak yerine 17 Temmuz Pazar sabahna kadar kendisini odasna kilitlediini söylemiti ancak karargahtaki görüntülerde Güngörün Üstemen Kadir Bozan ile darbeci askerlere kasalar içinde mühimmat ve silah tad ortaya çkt.

Genelkurmay Bilgi lem Daire Bakanlnda görevli eski Binba Ahmet lhan Ayan da dört aydr kurs gördüü stanbuldan babasnn rahatszln bahane ederek izin alp giriimden bir gün önce Ankaraya geldi. Kursta olmas gereken Ayan, 15 Temmuz günü Albay Cemil Turhann talebiyle bilgisayar sistemlerinin sorunlarn gidermek için Genelkurmaya gittiini söyledi.

Darbeci Ayann, sivil kyafetle geldii karargahta gece boyunca ehit edilen asker ve sivilleri dar tamas, sistem odasndan aldklar kamera kaytlarnn tanklarla ezilmesi ve imha edilmesi ilemlerine katlmas kamera görüntülerine yansd.

- Benim telefonumla bakas görümü olabilir

Genelkurmay Bakan Orgeneral Hulusi Akarn eski özel kalem müdürü Kurmay Albay Ramazan Gözel de darbe giriiminin yaand akam, ABD ve Belçikann yan sra ngiltere Büyükelçilii ile yapt tespit edilen telefon görümelerini inkar etti.

Söz konusu görümelerin bakalar tarafndan özel telefonu üzerinden yaplm olabileceini ileri süren Gözel, Benim telefonum bir ara bende deildi, bakas aram olabilir. dedi.

Eski Jandarma stihbarat Okul Komutan Kurmay Albay Murat Koçyiit, 15 Temmuzda sivil kyafetli bir ekilde eski Kurmay Albay Ahmet Özçetini ziyaret için Aknc Üssüne gittiini söyledi.

Koçyiit, Aknc Üssündeki askeri kyafetli fotorafnn gösterilmesi üzerine de Bu kii ben deilim demiti. Mahkeme bakan da Koçyiitin imdiki bykl haline dikkat çekerek, Byk brakarak bizi kandracanz m sanyorsunuz? diye tepki göstermiti.

- Akncya i yemeine gitmi...

Darbenin stanbul ayan planlad iddia edilen eski Kurmay Albay Muzaffer Düzenlinin savunmas da inkar gözler önüne serdi.

Yurtta Sulh Konseyini tanmadn iddia eden Düzenli, 15 Temmuz günü darbenin merkezi kabul edilen Aknc Üssündeki fotorafnn gösterilmesi üzerine ise Akncya i yemei meselesiyle çarldm. Ahmet Özçetin adna aradn söyleyen bir binba tarafndan çarldm, gittim dedi.

Düzenli, Yurtta Sulh Konseyi isimli WhatsApp grubuna ilikin yazmalarn da bakalarnn yapm olabileceini savundu.

Darbe giriimi srasnda 33 özel kuvvetler personelini, Karargahn güvenliini salyordum gerekçesi ile Genelkurmay komuta katna çkaran ve Yurtta Sulh Konseyi üyeliini reddeden eski Albay Doan Öztürk ise Genelkurmay Bakan Orgeneral Hulusi Akarn Akncya götürülmesini koordine etmiti.

Öztürk, Biz ertesi gün sabaha kadar ne olduunu anlayamadk. Sabah saat 06.00ya kadar güvenlii saladmz düündük. diyerek darbeyi geç fark ettii yalanna sarlmt.

Darbenin kritik isimlerinden eski Kuzey Deniz Saha Komutanl Kurmay Bakan Tuamiral Ömer Faruk Harmanckn darbe giriimindeki rolü de görüntülerle gözler önüne serildi.

Darbe bildirisini Genelkurmay Bakan Akara imzalatmak için konuan isim olan Harmanck, 15 Temmuz günü neden Aknc Üssünde bulunduu sorusuna ise Merak ediyordum görmemitim, görmeye geldim. eklinde yantlamt.

- Hayvan belgeseli çekmeye gitmi

Aknc Üssünde yakalanan 5 sivilden biri olan film yapmcs Nurettin Oruçun savunmas da hayli ilginç.

Adil Öksüz ve Kemal Batmaz tanmadn ileri süren Oruç, Darbe günü Akncya köylerde hayvanclkla ilgili belgesel çekmeye gelmitim. Öksüz, Batmaz ve çiçek ile seyahatlerimde ayn tarihte ABDde bulunmam tesadüftür. savunmasn yapmt.

Eski Bilgi Teknolojileri ve letiim Kurumu (BTK) çalan Harun Bini de darbe giriiminin yaand 15 Temmuz gecesi Aknc Üssüne arsa bakmaya gidenlerden.

Darbe giriimi gecesi FETÖ üyeleri arasnda iletiim an salad, Genelkurmay Bakan Orgeneral Hulusi Akarn kabul etmesi durumunda da FETÖ eleba Fetullah Gülen ile iletiimini salayacak kii olduu ortaya çkan Bini, Kemal Batmaz ile paralel verdii ifadesinde Kazan ilçesine arsa bakmaya gittik. Bende vertigo var. Ben Ankaradaki bombalar duymadm. demiti.

Ana Sayfaya Git