Nesli kaybediyoruz!

Suça sürüklenen çocukların adliye ve cezaevi yoluyla topluma kazandırılabilmesinin mümkün olmadığını belirten hukukçular, suça sürüklenen çocukların ülke gündeminin en önemli konularından biri olması gerektiğini ifade ettiler.

Haberler 13.06.2019 - 00:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Batman Hukuk ve Adalet Dernei Bakan Avukat Yusuf Tanrseven, suça sürüklenen çocuklarn adliye ve cezaevi yoluyla topluma kazandrlabilmesinin mümkün olmadn belirtirken, suça sürüklenen çocuklarn ülke gündeminin en önemli konularndan biri olmas gerektiini ifade etti. Tanrseven, Aksi durumda biz gelecek nesli kaybetme riski ile kar karya kalacaz. uyarsnda bulundu.

Geçtiimiz günlerde açklanan yarg reformunun genel olarak olumlu düzenlemeler içerdiini belirten Tanrseven, Aslnda Türkiyede hukukun hemen her alannda özellikle ceza hukuku alannda geçtiimiz yllarda kapsaml reformlar yapld. Ceza Hukuku Reformu, AB tarafndan, üyelik müzakerelerinin balangc bakmndan temel bir koul olarak belirlenmiti. Daha sonra reformlarn iyiletirilmesi için 2009 ve 2015te iki strateji belgesi açkland. Geçtiimiz günlerde açklanan bu yarg reformu strateji belgelerindeki temel hedefler ve içerik öncekilerle hemen hemen ayndr. Avrupa Birlii perspektifinde açklanan bu hedefler ve yaplaca açklanan gelitirmeler, esas itibariyle dorudur ve olumludur. Ancak bu reform paketlerine ramen, uygulamada Türkiye istedii sonucu alamad. Bunun en önemli nedenlerinin banda, en iyi düzenlemeyi yapsanz da baz uygulamaclarn her seferinde düzenlemenin etrafnda dolaarak baz eski alkanlklar devam ettirmeleridir. dedi.

Sorun uygulamada

Mevzuat açsndan önemli bir sorunun olmadn söyleyen Tanrseven, Mevzuatmz çok büyük ölçüde AB kriterlerine uygun. Yarg Reformu Strateji Belgesinde söylenenlerin büyük bir ksmn hayata geçirmek için çok fazla kanuni düzenlemeye gerek yok. Sorun uygulamadadr. Uygulamadaki sorunlar ve kiilere göre farkl uygulamalar yaplmamas için ülkemizde genellikle kanun maddeleri çok ayrntl bir ekilde yazlr. Buna ramen zaman zaman kanunun amacndan uzaklalmakta ve uygulamada skntlar yaanmaktadr. eklinde konutu.

Hukuk eitiminin kalitesinin artrlmas meslein kalitesini artracaktr

Yeni reform paketiyle bu skntlar çözmeye yönelik önemli deiikliklerin getirildiini vurgulayan Tanrseven, Ben bu deiiklikler içerisinde, en çok hukuk eitimini daha kaliteli hale getirmeyi ve hukukçular daha donanml hale getirecek olan düzenlemeleri önemsiyorum. çünkü bunlar zamannda yaplm olsa, belki de bugün dier deiikliklere gerek kalmayacakt. Hukuk eitimin kalitesinin arttrlmas için, hukuk eitiminin dört yldan be yla çkarlmas, yüz bin baraj getirilmesi, mezuniyet sonras yaplacak devlet snav akabinde baarl olanlarn hkim, savc veya avukat olabilmeleri ve hkim ve savc yardmcl getirilerek be yln sonunda hkim ve savc olunabilmesi, eitimin ve meslein kalitesini arttracaktr. ifadelerini kulland.

Avukatlarn yetkilerinin artrlmas savunma makamn güçlendirecek

Açklamasnn devamnda Tanrseven unlar söyledi: Yargnn üç sacayandan biri olan savunma makamn temsil eden avukatlarn, bilgi ve belge temin etmelerine ilikin yetkilerinin arttrlmas, savunma makamn güçlendirecek ve adaletin salanmasna yardmc olacaktr. Tutuklama mekanizmasnn, tedbirli ve ölçülü olmasnn salanmasna ve ancak zorunlu hallerde bavurulmasna yönelik bir düzenleme gelmesi bekleniyor. Bu oldukça önemli bir düzenleme. Tutuklama, aslnda imdiki mevzuatta da zorunlu deil. Ama uygulamada tutuklama müessesesi cezann infaz için bir araç olarak kullanlyor. Bu yönde bir deiiklikten söz edilmesi, bu alanda bir takm sorunlar olduunun kanun koyucu tarafndan da farknda olunduunun ve düzelteme iradesinin bir göstergesi.

Yeni düzenleme ile mahkemelerin i yükü azalacak

fade özgürlüünün önündeki bir takm engellerin kaldrlmasnn beklendiini aktaran Tanrseven, Özellikle ülkemiz açsndan ciddi bir sorun olan internet sitesine eriimin kstlanmas kararlar kalkyor. Bu durum, bir aile bireyinin suçundan dolay tüm aileyi cezalandrmaya benziyordu. Bunun yerine sadece mahkemece kaldrlmasna karar verilen içerie kstlama gelecek. Ar hasta hükümlü ve tutuklularn cezalarnn infazna ilikin bir düzenleme getiriliyor. iddet içermeyen suçlardan hükümlü olan yal, hamile ve çocuklarn cezalarnn evde infazna olanak salanacak. Arabuluculuk gibi mahkeme d dostane çözüm yollarnn kapsam geniletiliyor. Ülkemizde ortalama her iki kiiden birinin bir ekilde mahkemelere gitmek zorunda kald düünülürse, yeni düzenleme ile hem mahkemelerin i yükü azalacak hem de vatandalarn birbirine hasm olmadan daha dostane ve hzl bir ekilde sorunlarn çözme imkn doacaktr. eklinde konutu.

Ayrca anne ve babas ayr yaayan çocuklarn, zaman zaman yaad bir sorun olan çocuk teslimi ve çocukla kiisel iliki kurulmasnn, icra müdürlüünün görevi olmaktan çkarldn da sözlerine ekleyen Tanrseven, çocuklarn icra yoluyla teslim alnmasnn, özellikle psikolojileri üzerinde olumsuz etkiler oluturduunu kaydetti.

Bir kez suç ileyen ve adliyeye düen çocuk, bir daha o yoldan çkamyor

Suça sürüklenen çocuklar meselesinin de en az hukuk eitimi alan gençler kadar önemli olduuna iaret eden Tanrseven, u tespiti yapalm öncelikle; suça sürüklenen çocuklarn adliye ve cezaevi yoluyla topluma kazandrlabilmesi mümkün deil. Bunu insanln yüzlerce yllk tecrübesi bize gösterdi. Bir kez suç ileyen ve adliyeye düen çocuk, bir daha o yoldan çkamyor. Zira çocukken bireyi bu biçimde damgalarsanz, hem toplumun çocua yaklam hem de çocuun kendisine yüklenen suçlu kimliini içselletirdii ve ona uygun hareket etmeye baladn görüyoruz. Oysa suça sürüklenen çocuk, çocuk olmas nedeniyle yetikinlere nazaran çok daha kolaylkla ve hzla topluma kazandrlabilir durumdadr. ifadelerini kulland.

Gelecek nesli kaybetme riskiyle kar karya kalabiliriz

Açklamasna devam eden Tanrseven, son olarak unlar söyledi:

Biz yllardr suça sürüklenen çocuklarn karakol, adliye, cezaevi dnda baka kurum ve görevlilerin olduu bir baka süreçte takip edilmesi gerektiini söylüyoruz. Dolaysyla suça sürüklenen çocuklar sorunu, adliyeden çok; eitim politikalarnn, sosyal politikalarn, ekonomi ve ehircilik politikalarnn konusu olmak durumundadr. Aksi durumda biz gelecek nesli kaybetme riski ile kar karya kalacaz. 15 yana kadar da olsa, bu admn önemli bir adm olduu düüncesindeyim. Cezalarn infaz ve infaz kurumlar, ceza adaletinin en sorunlu ve maalesef en yakc alanlar. Zira son derece somutlar. Bu, hem tutuklu ve hükümlüler bakmndan, hem aileleri bakmndan, hem de devlet bakmndan elle tutulabilir ve gözle görülebilir bir sorun alandr.

Ana Sayfaya Git