Neslimizi sapkın anlayışlara karşı korumak hepimizin vazifesidir"

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Anne ve baba olmayı devreden çıkaran bir kadın-erkek tasavvurunun fıtrata, yaratılışa aykırı bir sapkınlık olduğunu ifade ederek, "Neslimizi sapkın anlayışlara karşı korumak hepimizin vazifesidir" dedi.

Haberler 03.07.2019 - 10:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyanet leri Bakanl D likiler Genel Müdürlüünce düzenlenen 8. Yurtd Din Hizmetleri Konferans Diyanet leri Bakan Prof. Dr. Ali Erban katlmyla Konyada balad.

Konferansta konuan Erba, dünyann bugününü anlamak ve sorunlarn sebeplerini doru tespit etmek için yaanlan çan kurucu dinamiklerini ve yakn tarihin siyasal, kültürel ve ekonomik serüvenini bilmenin önemli olduuna vurgulad.

slam corafyas savalar, igaller, iddet ve yoksulluk altnda zor ve skntl süreçlere mahkm edilmitir

Tarihin ahit olduu açk bir gerçekliktir ki; slamn ilkelerinin hayata rehberlik ettii dönemlerde yeryüzü insan deerlerle bulumu, hayata huzur ve güven egemen olmutur diyen Erba, insanlk açsndan 21. Yüzyln yeni problemler, savrulmalar ve kutuplamalarla baladna ve slam corafyas iç çatmalarn ve güç savalarnn alan haline geldiine dikkat çekti.

Yaanlan bu süreçlerde Müslümanlarn, Avrupadan Latin Amerikaya dünyann farkl bölgelerinde varlk alan oluturmaya, sivil toplum olarak örgütlenmeye baladklarn ifade eden Erba, Söz konusu bölgelerde yeni krizler ama ayn zamanda yeni imknlar var. Müslümanlarn kurumsal varlklarna ve sivil toplum tekilatlarna yönelik tartmalar, inanç, ibadet özgürlüklerine, vatandalk haklarna dair zorluklar, bireysel özgürlüklere ilikin basklar hepimizin malumudur. Bunun yannda söz konusu ktalarda ve bölgelerde, Müslümanlarn varlnn artk göz ard edilemeyecek bir gerçeklik olmas, çok önemli imknlarn varlnn da iaretidir. eklinde konutu.

Erba, son asr boyunca, Orta Asya, Balkanlar ve Kafkaslarda Müslümanlar farkl süreçler yaadklarna iaret ederek, Bugün her corafyann kendine özgü dinamikleri ve sorun alanlar söz konusudur. Bu bölgelerde farkl saikler ve çalmalarla slamn merhamet ahlakn ve kuatc dünyasn öteleyen kaba, dlayc ve marjinal bir Müslümanlk anlaynn zemin bulmaya çalmas dikkat çekmektedir. Ancak söz konusu corafyaya slamn medeniyetler kuran aydnlk yüzünü götürdüümüzde büyük bir teveccühün olduu da umut verici bir tablo olarak göz önünde bulundurulmas gerekir. ifadelerini kulland.

Erba, Afrikann, slam toplumlar ve dünya ile iletiim ve entegrasyonu balamnda ayrca ele alnmas gerektiini dile getirerek, unlar söyledi. Bugün geldiimiz noktada, konutuumuz corafyalardaki Müslüman topluluklarn en temel ihtiyacn bata yaadklar yerler olmak üzere dünyadaki gelimeleri doru okuyabilme, slam salkl anlayabilme ve kendi imknlar ve dinamikleriyle varlklarn güçlendirme, noktasnda rehberlik ihtiyac olduu kanaatindeyim. Dolaysyla, söz konusu topluluklara katkmz özellikle, dünyadaki gelimeleri doru anlama ve doru yorumlama, slamn evrensel ilkelerini ve medeniyet kurucu dinamiklerini sahiplenme, kendi imkn ve dinamikleriyle geleceklerini tayin etme noktasnda rehberlik etmeye younlamamz gerektiini düünüyorum.

slamofobi, ardnda kirli çkar ilikileri ve rkçlk barndran ciddi bir insan haklar sorunudur

Erba, slamofobinin, slam kartlnn slam dümanlna dönüerek fiili bir boyut kazanmaya ve küresel bir meydan okumaya doru gitmeye baladna dikkat çekti.

slamofobinin slam dümanl projesi olduuna vurgu yapan Erba, öyle konutu:

slamofobi, ardnda kirli çkar ilikileri ve rkçlk barndran ciddi bir insan haklar sorunudur. slam, iddet ve terörü besleyen bir ideolojiden ibaret göstererek bunu sun bir korku ile dünya kamuoyunda yaymak için çalan hain ve karanlk bir projedir. Birçok Avrupa ülkesinde siyasi partilerin oy almak için slamofobiye dayal propagandalar üzerinden seçim kampanyalar yürüttükleri ve terör örgütlerinin karanlk yüzüyle aydnlk bir dini badatrmaya çaltklar da dikkat çekmektedir. Dolaysyla slamofobiyle mücadele konusunda Müslümanlarn alternatif söylemlerini, çalma planlarn oluturmalar, islamofobi endüstrisinin kirli yüzünü ifa etmeleri ve bütün dünyada yaygnlatrmalar gerekmektedir.

Irkçlk, sosyal dlama, camilere saldrlar, Müslümanlarn özgürlük alanlarn giderek daraltmaktadr

Erba, özellikle Avrupada yükselen rkçlkla ilgili u konular dile getirdi:

Endie verici boyutlara ulaan rkçlk, sosyal dlama, ötekiletirme, yabanc dümanl, camilere ve mescitlere saldrlar vb. ayrmcla dayal söylem ve uygulamalar, Müslümanlarn hareket ve özgürlük alanlarn giderek daraltmakta, haklarn kstlamakta, sosyal ve kültürel kurumlarn ilevsiz hale getirmektedir. Her türlü insani hak ve temel özgürlüklerin uluslararas anlamalarla teminat altna alnd günümüzde, söz konusu alanlardaki ihmal, istismar, ihlal ve saldrlar, buralardaki Müslümanlarn zaman zaman gelecee dair ümitlerini de olumsuz etkilemektedir. Bu durum karsnda, umudunu ve özgüvenini kaybetmeden, insani ve ahlaki ilkeleri ötelemeden, hukuk ve evrensel deerler balamnda, dirayetli bir mücadelenin nasl yaplacana dair kapsaml bir yol haritas belirlenmelidir.

Bize düen, Kuran ve sünnetin rehberliinde yeryüzünde yeniden iyiliin, marufun teminat olmaktr

Müslümanlara düen görev sorumluluklar dile getiren Erba, öyle devam etti:

Bu noktada bizlere düen öncelikli görev ve sorumluluk, slmn hak ve adalet anlayn, Hazreti Peygamberin çalar üstü örnekliini ve üstün ahlaki vasflarn insanlk ailesinin her bir ferdine güzel bir dille, hikmetli bir üslupla sunmak için var gücümüzle çalmaktr. slama yaktrlmaya çallan olumsuz imajlar bertaraf ederek oluturulmaya çallan suni korku ve kaygy gidermek için kapsaml ve küresel boyutta projeler ve çalmalar yapmaktr. Böylece, yüce dinimiz slam en iyi ekilde temsil edip anlatmak ve bu husustaki yanl alglar sahih bilgiyi kuanarak bertaraf etmektir. Kuran ve sünnetin rehberliinde yeryüzünde yeniden iyiliin, marufun teminat olmaktr.

Hukukun varl kendinden olmayana, zayf, sahipsiz ve korumasz olanlara kar gördüü ilev ile ölçülür

Bir arada yaama, daha iyi bir gelecek, eit haklar, adalet gibi hususlarn yeryüzünde yaayan herkesi ilgilendiren temel meseleler olduunun altn çizen Erba, Bugün dünyamz hepimizin beraberce yaad büyükçe bir eve benzetmek mümkündür. Dolaysyla bir tarafnda yoksulluk, sefalet ve türlü skntlarn yaand bir evin dier yanndaki konfor, eyann tabiatna aykrdr ve ilelebet devam edemez. Dolaysyla bütün insanlk ailesi birbirine muhtaçtr ve bu sorunlar konusunda duyarl olmak zorundadr. Aksi halde ihmal edilen her mesele, göz ard edilip ötelenen her sorun nihayetinde herkesi az ya da çok etkileyecektir. eklinde konutu.

Erba, hukukun evrensel olduunu belirterek, Hukuk, bütün insanlarn temel haklarn ve özgürlüklerini her yerde ve her zaman korumak için vardr. Esasnda hukukun varl kendinden olmayana, zayf, sahipsiz ve korumasz olanlara kar gördüü ilev ile ölçülür. dedi.

Müslümanlarn rklarn, dillerin, renklerin farkl oluunu Allahn ayeti ve rahmet vesilesi olarak gördüüne iaret eden Erba, Bu manada hizmet bölgelerinizde evrensel ilkeler çerçevesinde ve herkese umut olacak cümleler kurmak ve çalmalar yapmak, çk yolu arayan insanlar size yöneltecek, iyilik çalmalarnda iinizi kolaylatracaktr. Diye konutu.

Sahih din bilgiyle salam bir inanca sahip olmayan nesiller istismara müsait hale gelmektedir

Prof. Dr. Erba, sosyal sorunlarn gittikçe hayat daha çok kuatt günümüzde; kadnlarn ve gençliin kar karya olduu problemlerle mücadelenin öncelikli hedefler arasnda olmas gerektiini ifade ederek, unlar söyledi:

Özellikle, bütün insanln huzuruna katk sunacak hak, adalet, merhamet ve bar mefkresine, sahih bir inanca, bilgi, bilinç ve güzel ahlaka sahip nesillerin yetimesi için daha çok gayret göstermek zorundayz. Zira inancndan ve kimliinden, millet bilincinden ve ümmet uurundan uzak nesiller zararl alkanlklara daha çok maruz kalmakta ve hayatn girdabnda kaybolmaktadr. Özellikle sahih din bilgiyle salam bir inanca sahip olmayan nesiller istismara müsait hale gelmektedir. Avrupa, Afrika, Orta Asya ve dier bölgelerde, inancndan ve kültüründen uzak kald için savrulan, yanl din bilgilerle istismar edilen, terör örgütü mensubu haline getirilebilen, slamofobik yaplar karsnda savunmasz gençlerin durumlar, ele alnmas ve çalma yaplmas gereken acil meselemiz olarak önümüzde durmaktadr. Bunun için de sorunlar, çözümler ve yöntemlerle ilgili, kapsaml, kalc, uzun vadeli, sosyal gerçekliklere dayal çalmalar, raporlar oluturulmas ve hayata geçirilmesi gerekmektedir.

Anne olmay devreden çkaran bir kadn ve baba olmay devreden çkaran bir erkek tasavvuru, ftrata, yaratla aykr bir sapknlktr

Erba, ailenin ve neslin ifsadna sebep olan sapknlklarla ilgili u uyarlarda bulundu:

Zaman zaman baz kavramlar, organizasyonlar, cinsiyet eitlii gibi sloganlar ad altnda bir takm sapknlklarn gündeme getirildiini ve yaygara yapldn görmekteyiz. Aileyi tahrip eden, insani ve ahlaki deerleri hiçe sayan söz konusu propagandann, özgürlük, onur gibi kavramlarla servis edilmesi bir alg operasyonu ve aldatmacadr. Anne olmay devreden çkaran bir kadn ve baba olmay devreden çkaran bir erkek tasavvuru ftrata, yaratla aykr bir sapknlktr. Annelik ve babalktan vazgeçen cinslerin birbiriyle evlenmelerine varncaya kadar ileri götüren bu i, sadece Müslümanlarn deil, bütün insanln meselesidir. çocuklarmz, gençlerimizi sapkn anlaylara kar eitmek, bilinçlendirmek ve korumak hepimizin vazifesidir.

Programa, Dileri Bakan Yardmcs Yavuz Selim Kran, Kamu Badenetçisi eref Malkoç, Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak, Büyükehir Belediye Bakan Uur brahim Altay, Diyanet leri Bakanlnn üst düzey yöneticileri, Din Hizmetleri Müavirleri ve Ataeleri katld.

Ana Sayfaya Git