Nevruz coşkusu

Nevruz kutlamaları, her yıl olduğu gibi merkez Bağlar İlçesi'ndeki Nevruz Parkı'nda yapıldı.

Haberler 22.03.2017 - 09:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrdaki Nevruz kutlamalar için Valilikten 11.00-15.00 saatleri arasnda izin alnrken, kutlamalara katlmak isteyenler sabahn erken saatlerden itibaren Nevruz Parkna gelmeye balad. Alana gelenler polis tarafndan oluturulan 5 ayr kontrol noktasnda üstleri didik didik aranarak alana alnd.

Nevruz parkna gelenlerin, alana sadece üzerinde Referandum için hazrlanan ve Kürtçe Na (Hayr) yazlan pankart, flama ve bayraklar ile parti bayraklarn sokmasna izin verildi.

Alnan olaanüstü güvenlik tedbirlerinin yan sra, olumsuz bir duruma kar giri noktalarnda itfaiye ve salk ekipleri de hazr bekletildi. Geçmi yllardaki kutlama alanlarna vatandalarn belediye otobüsleriyle ücretsiz tanmas bu yl yaplmaynca, Diyarbakrllar kendi imkanlar ile parka gelmeye çalt.

YASA DII PANKART, BAYRAK VE AFE ZN VERLMED

Diyarbakrdaki kutlamalarda geçen yllara göre dikkat çeken bir ayrnt ise bu yl hiç bir ekilde alann içinde, platformda veya alandaki direklere yasa d hiç bir pankart, flama ve posterin aslmasna izin verilmesi oldu.

Saat 11.00de balayan kutlamalar müzik eliinde devam ederken, daha çok referandum ile ilgili sloganlarn atld gözlendi. Baz giri noktalarnda zaman zaman küçük gerginlikler yaanrken, kutlamalara tutuklu bulunan HDP E Genel Bakan Selahattin Demirtan ei Baak Demirta da katld. Protokolde, Ahmet Türk, HDP milletvekilleri Osman Baydemir, Altan Tan, Dilek Öcalan, Sibel Yiitalp, mam Taçer ve DTK E Bakan Leyla Güven ile görevden alnan baz DBPli bakanlarn olduu görüldü. Kutlamalar yerli ve yabanc yaklak 400 basn mensubu, akademisyen ve davetlide izledi.

çözüm sürecinin gündemde olduu 2013- 2015 yllarndaki nevruz kutlamalarna göre bu yl katlmn az olduu gözlendi. Ancak katlmn geçen yla göre fazla olduu ifade edildi.

BALONLAR PATLADI: 3 K YARALANDI

Konumalar balamadan önce platformun altnda bir odada bulunan balonlarn sigara içilmesi nedeniyle patlamas sonucu 3 kii hafif yaraland. Yaralananlara salk ekipleri müdahale edip, ambulanslarla hastaneye kaldrld. Kutlama alannda geçen yl merkez Sur lçesince çkan çatmalarda öldürülen PKKllardan birinin fotorafnn aslmas ve Biji Serok Apo- Yaasn bakan Apo sloganlarnn sk sk atlmas üzerine tertip komitesi uyarlarda bulunarak, belirlenen sloganlarn dnda slogan atlmamasn istedi. Uyarlar üzerine PKKl terörist çiyager kod adl Cihat Türkann posteri indirildi.

NEVRUZ COKUSUNU 16 NSANA TAIYACAIZ

Diyarbakrdaki Nevruz kutlamasnda ilk konumay Kürtçe yapan Nevruz Tertip Komitesi Bakan ve DBP Diyarbakr l E Bakan Ruken Akça, alan dolduranlar selamlad. DTK E Bakan Leyla Güven ise, Nevruzun Kürtler için çok önemli olduunu, Kürtlerin cokularyla bu alan doldurduunu belirterek, Biz ittifaklarmz güçlendirelim. Bizler Nevruzun cokusunu 16 Nisana tayacaz. Türkiye halklaryla el ele verip bunu baaracaz dedi.

DEMRTA VE YÜKSEKDADAN NEVRUZ MESAJI

Nevruz kutlamalarnda, cezaevinde olan HDP E Genel Bakanlar Selahattin Demirta ve Figen Yüksekdan mesajlar da okundu. Demirta ve Yüksekda ortak mesajlarnda, yediden, yetmie Nevruz alanlarn dolduran milyonlarn özgürlük ateinin scaklyla selamladklarn belirtti.

DLEK ÖCAN, ALES VE AVUKATLARININ MESAJINI OKUDU

Demirta ve Yüksekdan mesajnn okunmasndan sonra alandaki nevruz atei tertip komitesi ve milletvekilleri tarafndan yakld. Atein yaklmasndan sonra mralda arlatrlm ömür boyu hapis cezasn çeken Abdullah Öcalann yeeni HDP anlurfa Milletvekili Dilek Öcalan konutu. Dilek Öcalan, Abdullah avukatlar ve ailesinin mesajn okudu.

TÜRK: BAKANLARIMIZ BUGÜN ZNDANDA ELBETTE, HAYIR DYECEZ

Görevden alndktan sonra bir süre tutuklu kalan eski Mardin Büyükehir Belediye Bakan Ahmet Türk ise yapt konumada, bu halkn üzerinde çok zulümler yaandn bildiklerini, ancak bu alandan seslerini tüm dünyaya duyurduklarn ifade etti. Ahmet Türk unlar söyledi:

Bu görkemli Nevruzdan sonda 16 Nisanda bir referandum var. Herkes Kürtler ne diyecek diye soruyor. Bu referandumun Kürtler için baka bir anlam var. Bakanlarmz bugün zindanda, buna biz Evet mi diyeceiz, elbette Hayr diyeceiz. 84 belediyemize kayyum atand Evet mi diyeceiz, tabii ki Hayr diyeceiz. Referandumu böyle görerek, Hayr oyunu artrmak lazm.

BAYDEMR: MHP VE ERGENEKONLA KRL TTFAK KURDULAR

Diyarbakrdaki kutlamalarda son konumay HDP Sözcüsü ve anlurfa Milletvekili Osman Baydemir yapt. Baydemir, geleceklerine sahip çktklarn, Diyarbakr halknn bir kez daha baararak, korkunun zulmün, kefenini yrtt görüünü savundu. Baydemir unlar söyledi:

rnak, Cizreyi, Suru hani diyorlard ba üstüne ba brakmayacaz. Onlar imdi yeni bir anayasa ile halkn karna çkmaya çalyorlar. 82 Anayasnda Kürtler, Aleviler var myd? Bu pakette bizler var myz? Bu pakette Kürde özgürlük var m? Ha 82 cuntas anayasas ha AKP, MHP anayasas, al birini vur ötekini. Hükümet bir ekonomik paket açmt. Onlarn paketlerinde kabak çkt. imdi dayattklar bu pakette, diinizle, trnanzla elde ettiimiz bütün kazanmlar elden alnacak. Ülke bir karanla sürüklenecek. Karanla ve faizme hayr diyoruz. Sebahat Tunceli cezaevine koyanlardan bize hiç bir hayr gelmez. 1982 anayasandaki yüzde 10 barajn ykp açtnz. Onlar bunu kabul edemedi. imdi bu paketle yüzde 10 barajn yüzde 51e çkaracaklar. Amaçlar Kürtler yönetime dahil olmasn. çarmz, Kürtlere gelip ittifaklarmz güçlendirelim. Kutlamalarda, Diyarbakr Büyükehir Belediyesinin tutuklu eski e bakanlar Gültan Kanak ve Frat Anlnn mesajlar ile okunmas ile devam etti.

Ana Sayfaya Git