Neyi Görüştüler

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger'in de aralarında olduğu AB ülkeleri büyükelçilerinden oluşan AB heyeti, akşam saatlerinde Mardin Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Ahmet Türk'ü ziyaret etti. Konuklarını Kasr-ı Kanco'da ağırlayan Türk, AB delegasyonu onuruna akşam yemeği verdi.

Haberler 05.10.2017 - 10:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Basna kapal olarak gerçekleen yemek daveti öncesinde gazetecilere açklama yapan Türk, AB delegasyonunu arlmaktan memnuniyet duyduunu belirterek, Bugün Avrupa Birlii büyükelçimiz ve çok deerli sayn büyükelçilerimiz, tarihi kentimizi Mardinimizi ziyaret amacyla buraya geldiler. Kendilerinin benimle bir görüme talepleri oldu. Ben de böyle bir mekanda Kasr- Kancoda arlamay düünüyordum. çok teekkür ederim, teklifimi kabul ettiler. Tabiki benim için bir onur, tabiki elbeteki Ortadoudaki gelimeler, Türkiyedeki gelimeler, Dünyadaki gelimeler, herkesi ilgilendiren gelimelerdir. Küçülen dünyamzda sorunlar bütün ülkelerin, halklarn sorunu haline elmitir. Sayn deerli misafirlerimizi bu Ortadou ile ilgili, Türkiye ile ilgili baka konularla ilgili sorular olursa ben de çok açk yürekle yantlamaya hazrm, tekrar kendilerine ho geldin diyorum benim için büyük bir onur, çok teekkür ediyorum dedi.

AB Türkiye Delegasyonu Bakan Büyükelçi Christian Berger de yapt konumada, Ahmet Türke teekür ederek, Öncelikle biz Avrupa Birliindeki dier devletlerin büyük elçilikleri ile birlikte iki günü Mardinde geçirmek üzere geldik. Ve gerçekten Türkiyenin kültürü ve güzeliklerinden çok çok etkleniyoruz. Sizinle yapacamz konumalar ve görümeleri heyecanla bekliyoruz. Sizinle, engin bir bilgiye ve tecrübeye sahip olduunuzu biliyoruz. Hem bu bölgeyle ilgili, hem de genel Ortadou. Sizin de bahsetiiniz gibi dier konularla ilgili ve çok güzel bir görüme olacan düünüyorum diye konutu.

Yemek ve görüme sonras ziyaretlerinin amac ve Irak Kürt Bölgesel Yönetiminde yaplan referanduma yönelik gazetecilerin sorularn yantlayan Berger, unlar söyledi:

Biz sayn Ahmet Türkün ziyareti üzerine buraya geldik ve Mardinde iki günlük bir ziyaret gerçekletiriyoruz. Mümkün olduu kadar çok kii ile görüüp Mardindeki genel durumu örenmek, bilgi almak istiyoruz. Ayn zamanda Ahmet Türkün bilgi ve uzmanlndan, tecrübesinden faydalanmak istiyoruz. Özelikle Kuzey Irakla ilgili konular konutuk. Avrupa Birliinin referandumla ilgili pozisyonu nettir. Zaten ifade edilmitir. Biz Irakn toprak bütünlüüne inanyoruz. Ayn zamanda Irakn yasas çerçevesindeki partiler Badat ve Erbilde durumlar netletirmelidirler. Henüz bir gündür Mardindeyiz ama zaten imdiden çok güzel izlenimler edindik. Mardinle ilgili çok yüksek olumlu izlenimlerimiz var. Mardinin kültürel zenginliklerini gördük. Kültürel çeitlerini gördük. Ayn zamanda bir yandan Suriye snrna bu kadar yakn bir yandan da Türkiyenin bu kadar güçlü bir ili olduunu gördük. Ayn zamanda benim gözlemlerim ve içerde de görütüümüz konular çerçevesinde unu da ifade edebilirim. Avrupa Birliinin çok geni çapl burda çalmalar olduunu gördük. Bir çok projesi var Avrupa Birliinin, mesela bugün önemli bir eitim projesinin kapan toplantsn gerçekletirdik.

Irak Kürt Bölgesel Yönetiminde yaplan referanduma ilikin gazetecilerin sorularn yantlayan Ahmet Türk, Referandumla ilgili Kürtler de her halk gibi kendi geleceklerini tayin etme hakna sahiptir. Burdaki kararn tartmann bir anlam yok. Kürtlere dümanlk politikasn yürüterek, Ortadouda, bu corafyada bar, kardelik için eletiremez kimse. Bu konuda elbet bütün herkes, her halkn verdii karara saygl olmak ve doru bir iliki gelitirmek gibi bir sorumlulukla kar karyayz ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git