Nikah kıyma yürürlükte

İl ve ilçe müftülüklerine evlendirme memurluğu görev ve yetkisinin verilmesine ilişkin düzenlemeyi içeren Evlendirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, yürürlüğe girdi.

Haberler 03.12.2017 - 11:59 Son Güncelleme : 03.12.2017 - 13:22

DYARBAKIR-l ve ilçe müftülüklerine evlendirme memurluu görev ve yetkisinin verilmesine ilikin düzenlemeyi içeren yönetmelik, Resmi Gazetede yaymland.

çileri Bakanlnn ilgili yazs üzerine 4721 sayl Türk Medeni Kanunu ve 5490 sayl Nüfus Hizmetleri Kanununa göre Bakanlar Kurulunca 28 Kasmda yürürlüe konulmas kararlatrlan Evlendirme Yönetmeliinde Deiiklik Yaplmasna Dair Yönetmelik, Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe girdi.

Buna göre, çileri Bakanl, il ve ilçe müftülüklerine de evlendirme memurluu görev ve yetkisi verebilecek. Müftülüklerde evlendirme memurluu yetkisi verilecek personel, bakanlkça belirlenecek.

Yönetmelikte ayrca görevlilerin yetki snrlarna ilikin de düzenlemeye gidildi. Bu kapsamda ilgili madde, Bu yönetmelik hükümlerine göre kendilerine evlendirme memurluu yetkisi verilen görevlilerin bu yetkileri, büyükehir belediye bakanlar için büyükehir belediye hudutlar, dier belediye bakanlar veya görevlendirecekleri memurlar ile müftülük görevlileri için yetki alannda bulunan il, ilçe, belediye ve köy hudutlar, muhtarlar için o köy hudutlaryla snrldr. eklinde düzenlendi.

Mülteciler de evlendirme memurlarna bavurabilecek

Yönetmelikteki Evlenme Ehliyeti ve Engelleri madde bal Evlenme Ehliyet Belgesi Düzenlenmesi eklinde deitirildi. Buna göre, 6458 sayl Yabanclar ve Uluslararas Koruma Kanunu kapsamndaki yabanclardan, ikamet izni dnda Türkiyede bulunan vatansz, mülteci, artl mülteci, ikincil koruma statüsünde bulunanlar ve uluslararas koruma bavuru sahipleri ile geçici koruma kapsamna alnanlarn müracaatlar da evlendirme memurlarnca kabul edilebilecek.

Ancak bu kiilerin evlenme manilerinin bulunup bulunmad il göç idaresi müdürlüklerince, tutulan dosyalarndaki bilgi ve belgelere göre tespit edilerek evlenme ehliyet belgesi düzenlenecek. Bu belgelere göre yaplan evliliklere ilikin evlenme bildirimi de il göç idaresi müdürlüüne yaplacak.

Yönetmeliin ilgili maddesince, evlenme ehliyet belgelerinin, yabancnn kimlik bilgilerini içerir ve kayttaki bilgi ile belgelere göre evlenmesine engel bir halinin olup olmadn belirtir ekilde düzenlenmi olmas da gerekecek.

Yönetmelik deiikliinde Evlenme Kütüklerinin Tasdiki ve Arivlenmesine ilikin de düzenlemeye gidildi.

Buna göre, köy, belediye, ilçe müftülükleri veya ilçe evlendirme memurlarna ait kütük defterleri ilçe nüfus müdürlüünce, il müftülükleri ile il merkez belediye evlendirme memurluklarna ait kütük defterleri de il nüfus ve vatandalk müdürlüünce tasdik edilecek.

l ve ilçe müftülükleri ile belediyeler ise kendilerine ait evlenme kütük defterlerini arivlerinde saklayacak.

Devir ve Teslim Mükellefiyeti ne ilikin olarak da ilgili maddede Baka bir yere atanma, devlet memurluundan çekilme, emeklilik, ölüm veya yetki düzenlenmesi gibi sebeplerle kesin olarak memurun görevinden ayrlmasn gerektiren hallerde yerine gelen veya yetki verilen memura, henüz gelmemi ise geldiinde ona devredilmek üzere nüfus idarelerinde il ve ilçe nüfus müdürleri, belediyelerde belediye bakan, il ve ilçe müftülüklerinde il ve ilçe müftüsü tarafndan gösterilen kimseye, köy muhtarlar kendi aralarnda 51. maddedeki usule göre devir ve teslim yapmakla mükelleftirler. eklinde deiiklie gidildi.

Ayrca bakanlkça görevlendirilecek yetkililer ve mülkiye müfettileri, bütün evlendirme daire ve memurlarn, valiler, kaymakamlar, il ve ilçe nüfus müdürleri, belediye bakanlar, il ve ilçe müftüleri ilgili evlendirme daire ve memurlarn denetlemeye yetkili olacak.

Öte yandan, yönetmelik deiikliiyle evli olmasna ramen bakasyla, kendisi evli olmamakla birlikte evli olduunu bildii bir kimseyle ve gerçek kimliini saklamak suretiyle bir bakasyla evlenme ilemi yaptranlar hakknda 5237 sayl Türk Ceza Kanununun 230. maddesi uyarnca ilem yaplmak üzere, bu durum belgelerle birlikte cumhuriyet savclna intikal ettirilecek.

Yönetmeliin 34. maddesinin Evlenme ehliyet belgesi Türk makamlarnca düzenlenmi vatansz veya yabanclarn evlenmelerine ait bildirimin bir örnei, ikamet tezkeresini alm olduu il emniyet müdürlüüne, bir örnei de genel müdürlüe gönderilir. hükmünü içeren fkras da yürürlükten kaldrld.

Ana Sayfaya Git