Normalleşme nasıl olacak?

İçişleri Bakanlığı'ndan 'Haziran Ayı Normalleşme Tedbirleri' konulu genelge...

Haberler 02.06.2021 - 11:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakanl, 81 il valiliine Haziran Ay Normalleme Tedbirleri konulu genelge gönderdi. Genelgede, A hakk bulunmasna ramen a olmayan 65 ya ve üzeri vatandalar pazar günleri dndaki dier günlerde sadece 10.00 ile 14.00 saatleri arasnda sokaa çkabilecekler; pazar günleri ise tam gün sokaa çkma kstlamasna tabi olacak denildi.

çileri Bakanl tarafndan yaymlanan genelgede ksmi kapanma, tam kapanma ve kontrollü normalleme dönemlerinde vaka ve hasta saylarndaki düüe dikkat çekilerek, haziran ay boyunca uygulanacak kademeli normallemenin 2nci etabnda alnan kararlarn saat 05.00ten itibaren geçerli olaca belirtildi.

SOKAA çIKMA KISITLAMASI

Yaymlanan genelgeye göre kademeli normalleme döneminin 2nci etabnda; pazartesi, sal, çaramba, perembe, cuma ve cumartesi günleri saat 22.00 ile 05.00 arasnda; pazar günleri ise cumartesi günü saat 22.00den balayp pazar gününün tamamn kapsayacak ve pazartesi günü saat 05.00te tamamlanacak ekilde sokaa çkma kstlamas uygulanacak.

Sokaa çkma kstlamas uygulanacak süre ve günlerde üretim, imalat, tedarik ve lojistik zincirlerinin aksamamas, salk, tarm ve orman faaliyetlerinin sürekliliinin salanmas amacyla bu kurumlarda ve ilerde çalan kiiler kstlamadan muaf tutulacak.

Sokaa çkma kstlamasna yönelik tannan muafiyetler, muafiyet nedeni ve buna bal olarak zaman ve güzergh ile snrl olacak, muafiyetin kötüye kullanlmas durumunda adli ve idari yaptrmlar uygulanacak.

Tam gün sokaa çkma kstlamas uygulanacak pazar günlerinde bakkal, market, manav, kasap, kuruyemiçi ve tatlclar 10.00-17.00 saatleri arasnda faaliyet gösterebilecek, zorunlu ihtiyaçlarn karlanmas ile snrl olmak ve araç kullanmamak artyla ikametlere en yakn bakkal, market, manav, kasap, kuruyemiçi ve tatlclara gidilebilinecek.

Sokaa çkma kstlamas uygulanan süre ve günlerde ekmek üretiminin yapld frn ve unlu mamul ruhsatl i yerleri ile bu i yerlerinin sadece ekmek satan bayileri açk olacak. Vatandalarn ekmek ve unlu mamul ihtiyaçlarnn karlanmas ile snrl olmak ve araç kullanmamak artyla (engelli vatandalar hariç) ikametlerine yürüme mesafesinde olan frna gidip gelebilecekler. Frn ve unlu mamul ruhsatl iyerlerine ait ekmek datm araçlaryla sadece market ve bakkallara ekmek servisi yaplabilecek, sokak aralarnda sat yaplmayacak.

Kendi ihtiyaçlarn karlayamayacak durumda olan ileri ya gruplarndaki veya ar hastal olanlar 112, 155 ve 156 numaralar üzerinden bildirdikleri temel ihtiyaçlar, Vefa Sosyal Destek gruplar tarafndan karlanacak.

A hakkn kullanarak iki doz a olmu olan 65 ya ve üzeri vatandalarla 18 ya alt gençler ve çocuklara, herkes için uygulanan sokaa çkma kstlamasnn dnda ayrca bir sokaa çkma kstlamas uygulanmayacak. A hakk bulunmasna ramen a olmayan 65 ya ve üzeri vatandalar pazar günleri dndaki dier günlerde sadece 10.00 ile 14.00 saatleri arasnda sokaa çkabilecekler; pazar günleri ise tam gün sokaa çkma kstlamasna tabi olacak.

Sokaa çkma kstlamasna tabi olup olmadna baklmakszn 65 ya ve üzeri vatandalar ile 18 ya alt gençler ve çocuklar ehir içi toplu ulam araçlarn kullanamayacak. Milli Eitim Bakanlnn yüz yüze eitim ve öretim yapmasn uygun gördüü örenciler ise bu kstlamadan muaf tutulacak.

EHRLERARASI SEYAHAT KISITLAMASI

Sadece sokaa çkma kstlamas uygulanan süre ve günlerde ehirleraras seyahat kstlamas uygulanacak, sokaa çkma kstlamas uygulanmayan süre içerisinde ehirleraras seyahate ilikin herhangi bir kstlamaya gidilmeyecek. Vatandalarn uçak, tren, otobüs gibi toplu tama vastalaryla yapacaklar ehirleraras seyahatler için ayrca seyahat izni almas istenmeyecek, ehirleraras seyahat edeceini bilet, rezervasyon kodu ile ibraz etmeleri yeterli olacak. Seyahat edecek kiilerin, ehirleraras toplu tama vastalar ile ikametleri arasndaki hareketlilikleri, kalk-var saatleriyle uyumlu olmak kaydyla sokaa çkma kstlamasndan muaf olacak.

Bakanlk ya da kamu kurum veya kuruluu tarafndan görevlendirilmi olan kamu görevlilerinin özel veya resmi araçlarla yapacaklar ehirleraras seyahatlerine, kurum kimlik kart ve görevlendirme belgesini ibraz etmeleri kaydyla izin verilecek.

Kendisi veya einin, vefat eden birinci derece yaknnn ya da kardeinin cenazesine katlmak için veya cenaze nakil ilemine refakat etmek amacyla herhangi bir cenaze yaknnn e-devlet kapsndaki çileri Bakanlna ait E-BAVURU veya ALO 199 sistemleri üzerinden yapacaklar bavurularda, yannda akraba konumundaki 9 kiiye kadar bildirimde bulunulabilecek.

Bavurular, sistem tarafndan otomatik olarak onaylanacak, cenaze yaknlarna özel araçlaryla seyahat edebilmeleri için gerekli seyahat izin belgesi oluturulacak. Cenaze nakil ve defin ilemleri kapsamnda bavuru yapacaklardan herhangi bir belge ibraz istenilmeyecek, Salk Bakanl ile salanan entegrasyon üzerinden gerekli sorgulama seyahat izin belgesi düzenlenmeden önce otomatik olarak yaplacak.

Sokaa çkma kstlamas uygulanan süre ve günlerde vatandalar özel araçlaryla ehirleraras seyahat yapamayacak ancak zorunlu hallerde Seyahat zin Kurullarndan izin alarak özel araçlaryla da seyahat edebilecek. Seyahat zin Belgesi verilen kiiler, seyahat süreleri boyunca sokaa çkma kstlamasndan muaf tutulacak.

Tedavi olduu hastaneden taburcu olup asl ikametine dönmek isteyen, doktor raporu ile sevk olan veya daha önceden alnm doktor randevusu olanlar ile kendisi veya einin, hastanede tedavi gören birinci derece yaknna ya da kardeine refakat edecek olan kiiler, bulunduu ehre son 5 gün içerisinde gelmi ve kalacak yeri olmayp ikamet ettikleri yerleim yerlerine dönmek isteyenler, ÖSYM tarafndan ilan edilen snavlar ile merkezi düzeyde planlanan snavlara katlacak olanlar, askerlik hizmetini tamamlayarak yerleim yerlerine dönmek isteyen, özel veya kamudan günlük sözlemeye davet yazs olan ve ceza infaz kurumlarndan salverilen kiiler zorunlu hali bulunduu kabul edilecek ve özel araçlarla seyahat edebilecek.

YERLERNN FAALYETLER

Restoran, lokanta, kafeterya, pastane gibi yeme-içme yerleri, Salk Bakanl Salgn Yönetimi ve çalma Rehberinde belirtilen tüm kurallara uyulmas, masalar arasnda her yönden 2 metre, yan yana sandalyeler arasnda 60 cm mesafe braklmas, ayn anda ayn masada açk alanlarnda üç, kapal alanlarnda ise ikiden fazla müteri kabul edilmemesi kaydyla pazartesi, sal, çaramba, perembe, cuma ve cumartesi günlerinde 07.00 ile 21.00 saatleri arasnda masada servis, gel-al ve paket servis, 21.00 ile 24.00 saatleri arasnda ise sadece paket servis, tam gün sokaa çkma kstlamasnn uyguland pazar günleri ise 07.00 ile 24.00 saatleri arasnda sadece paket servis eklinde faaliyet gösterebilecek.

Sinema salonlar, kahvehane, kraathane, kafe, dernek lokali, çay bahçesi gibi yerler, internet kafe salonu, elektronik oyun yerleri, bilardo salonlar, hal sahalar, spor salonlar, açk yüzme havuzlar, lunaparklar ve tematik parklar, faaliyet alannda bulunan iyerleri; Salk Bakanl Salgn Yönetimi ve çalma Rehberinde her bir ikolu ve faaliyet alan için ayr ayr belirlenen kurallara eksiksiz uyulmas, kahvehane, kraathane, kafe, dernek lokali, çay bahçesi, çay oca gibi yerlerde kat-okey, tavla dahil herhangi bir ekilde oyun oynanmamas, ayn anda ayn masada açk alanlarnda üç, kapal alanlarnda ise ikiden fazla müteri kabul edilmemesi, sinema salonlarnda yüzde 50 kapasite snrna uyulmas kaydyla 1 haziran tarihinden itibaren 07.00 ile 21.00 saatleri arasnda faaliyet gösterebilecek.

Kapal yüzme havuzlar, hamamlar, saunalar ve masaj salonlar, nargile salonu ve nargile kafeler ile gazino, taverna, birahane gibi iyerlerinin faaliyetlerine yeni bir karar alnncaya kadar ara verilmesine devam edilecektir.

Perakende ve hizmet sektöründeki giyim, tuhafiye, züccaciye, hrdavat, terzi, berber gibi dükkanlar, büro ve ofisler vb. iyerleri ile AVMler; Salk Bakanl Salgn Yönetimi ve çalma Rehberinde içerisinde bulunduu ikolu için belirlenen tüm salgnla mücadele tedbirlerine riayet etmek kaydyla 07.00 ile 21.00 saatleri arasnda faaliyet gösterebilecek.

Zincir marketler bata olmak üzere çeitli iyerleri tarafndan açl veya belirli gün ya da saatlere özgü genel indirim uygulamalarnn oluturduu younluun önüne geçilebilmesi için indirim uygulamalarnn en az bir hafta sürecek ekilde uzun periyodlarla yaplmas salanacak.

Tam gün sokaa çkma kstlamas uygulanacak olan pazar günlerinde; marketlerde zorunlu temel ihtiyaçlar kapsamndaki ürünler dnda elektronik eya, oyuncak, krtasiye, giyim ve aksesuar, alkol, ev tekstili, oto aksesuar, bahçe malzemeleri, hrdavat, züccaciye vb. ürünlerin satna izin verilmeyecek.

Salk Bakanl Salgn Yönetimi ve çalma Rehberinde belirlenen kurallara uymak kaydyla pazar yerleri 07.00 ile 20.00 saatleri arasnda faaliyet gösterebilecek.

Online market ve yemek sipari firmalar, hafta içi ve hafta sonu 07.00 ile 24.00 saatleri arasnda evlere ve adrese servis eklinde çalabilecek.

ETM-ÖRETM FAALYETLER

Halihazrda faaliyetlerine devam etmekte olan kreler ve anaokullar faaliyetlerine devam edecek olup dier tüm okul ve snf seviyeleri için Milli Eitim Bakanlnca kamuoyuna duyurulduu ekilde uygulama sürdürülecek.

KAMU KURUM VE KURULULARINDA MESA

Kamu kurum ve kurulularnda uygulanmakta olan 10.00 ile 16.00 saatleri aras mesai sistemi ile uzaktan veya dönüümlü gibi esnek çalma usulünün uygulanmasna kademeli normalleme döneminin ikinci etabnda da devam edilecek.

TOPLANTI, ETKNLKLKLER LE NKAHLAR, DÜÜNLER VE ZYARETLER

15 Haziran 2021 Sal gününden itibaren ise sivil toplum kurulular, sendikalar, kamu kurumu niteliindeki meslek kurulular, birlikler ve kooperatiflerce yaplacak genel kurul dahil geni katlml etkinliklere; fiziki mesafe ile maske, mesafe, temizlik kurallarna uyulmas ve açk alanlarda kii ba asgari 4 metrekare, kapal alanlarda kii ba asgari 6 metrekare alan braklmas kaydyla izin verilecek.

Nikah törenleri ile nikah merasimi eklindeki düünler; açk alanlarda; Salk Bakanl Salgn Yönetimi ve çalma Rehberinde nikah törenleri ve düünlerle ilgili belirlenen tüm kurallara eksiksiz riayet edilmesi, masa ve sandalyeler arasnda gerekli mesafenin braklmas ile temizlik, maske, mesafe kurallarna uyulmas, yiyecek-içecek ikramnn yaplmamas, kapal alanlarda ise yukardaki kurallara ilave olarak; kii ba asgari 6 metrekare alan braklmas, azami 100 davetli ile snrlandrlmas kaydyla 1 Hazirandan itibaren yaplabilecek. Yiyecek-içecek ikramna ve kapal alanlarda azami davetli saysna ilikin kstlamalara 15 Haziran 2021 Sal günü son verilecek. Bu tarihten sonraki nikah törenleri ve düünlerde yiyecek-içecek ikram yaplabilecek, kapal alanlarda kii bana en az 6 metrekare alan braklmas kaydyla azami katlmc snr uygulanmayacak. Nian ve kna gibi etkinliklere 1 Temmuzdan sonra izin verilecek.

Huzurevi, yal bakmevi, rehabilitasyon merkezi, çocuk evleri gibi sosyal koruma ve bakm merkezlerinde kalanlara yönelik ziyaretlere bu yerlerde kalan her kii için haftada en fazla bir ziyaret olacak ekilde izin verilecek.

TOPLU ULAIM TEDBRLER

Uçak hariç ehirleraras faaliyet gösteren toplu tama araçlar araç ruhsatnda belirtilen yolcu tama kapasitesinin yüzde 50 orannda yolcu kabul edebilecek ve araç içindeki yolcularn oturma ekli, yolcularn birbirleriyle temasn engelleyecek ekilde olacak. Otobüs, tren vb. ehirleraras toplu tama araçlarnda kapasite snrlamasnn tespiti srasnda ayn adreste ikamet eden ve ayn çekirdek aileden olanlar, hesaplamaya dahil edilmeyecek ve yan yana seyahat etmelerine izin verilecek.

ehir içi toplu ulam araçlar yüzde 50 kapasite snrlamas ile ayakta yolcu kabul edilmemesi kuralna tabi olarak faaliyet gösterebilecek.

Ana Sayfaya Git