Normalleşme sürecinde yeme içme tesislerinde uygulanacak Kovid-19 önlemleri belirlendi

Kültür ve Turizm Bakanlığının, kontrollü normalleşme sürecinde müstakil yeme-içme tesislerinde uygulanmak üzere yayımlanan genelgesine göre, misafirlere restoranların girişinde, termal kamera veya temassız ateş ölçümü uygulanacak, 38 dereceden yüksek ateşi olan misafir işletmeye alınmayarak bir sağlık kuruluşuna başvurması için uyarılacak.

Haberler 22.05.2020 - 11:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamnda, müstakil yeme-içme tesislerinde müterilerin yeme-içme faaliyeti dnda maske takmas istenecek.

Kültür ve Turizm Bakan Mehmet Nuri Ersoyun imzasyla, Kovid-19a ilikin kontrollü normalleme sürecinde çileri Bakanlnca belirlenecek tarihte faaliyete geçirilmek üzere, müstakil yeme-içme tesislerinde uygulanmak üzere genelge yaymland.

Genelgede, salgna kar verilen baarl mücadele sonrasnda seyahat ve turizm faaliyetlerinin salkl bir süreç içerisinde yeniden balatlmas öngörülüyor.

Turizm faaliyetlerinin güvenli bir ekilde gerçekletirilebilmesi amacyla çileri Bakanlnca belirlenecek tarihte faaliyete geçecek müstakil yeme-içme tesislerinden, genelgedeki önlemlerin alnmas ve sürekliliin salanmas istendi.

letme genelinde Kovid-19 ve hijyen kurallarn ve uygulamalarn kapsayan bir protokol hazrlanarak protokol düzenli aralklarla deerlendirilecek, kamu kurum veya kurulularnca uygulamaya konulan tedbirler dikkate alnarak güncellenecek.

Tesis iletmecileri, tesisin tamamnda sosyal mesafe önlemlerini almakla yükümlü olacak.

Genel kullanm alanlarna ve oturum düzenine ilikin sosyal mesafe plan hazrlanarak tesisin misafir kapasitesi sosyal mesafe planna göre belirlenecek ve bu kapasiteye uygun sayda misafir kabul edilerek kapasite bilgisi, tesisin giriinde görülebilir bir yere aslacak.

Ayrca, tesis giri holünde veya d cephesinde ve misafir ile personelin kolayca görebilecei genel kullanm alanlarnda, tesiste uygulanan ve uyulmas gereken Kovid-19 tedbirleri ve kurallarnn yer ald panolar düzenlenecek.

Kovid-19 tedbirlerine yönelik mutfak temizlii ve gda güvenlii protokolü, haere ve zararllarla mücadele protokolü hazrlanacak. Sorumlu personelin protokole uyulmas salanacak.

- Yeme-içme faaliyeti dnda maske zorunluluu

Misafirlere tesise girite, termal kamera veya temassz ate ölçümü uygulanacak. 38 dereceden yüksek ate ölçümlerinde, misafir iletmeye alnmayarak bir salk kuruluuna bavurmas için uyarlacak.

Tesis girilerinde el antiseptii bulundurularak misafirlerin, ellerini antiseptikle temizlemelerinden sonra girileri salanacak.

Misafirin yannda yoksa verilmek üzere restoranlarda maske bulundurulacak. Misafirlerin yeme-içme faaliyeti dnda maske takmas salanacak.

Mümkün olduunca, temassz ödeme alnacak. Temasl post cihaz kullanlmas halinde, her kullanmdan sonra cihazn temizlik ve dezenfeksiyonu salanacak.

Ödeme alanlarnda kasa ile misafir arasna göz hizasna kadar pleksiglas veya benzeri bariyer düzenlenecek veya kasada ödeme alan personel yüz koruyucu maske kullanacak.

Vale hizmeti veren personel, her araç teslim alma ve etme hizmetinden önce ve sonra ellerini uygun antiseptik ile temizleyecek, eldiven takmayp tatlar maskeli kullanacak.

- Masalar aras mesafe 1,5 metre

Yemek salonlar, giri alan ve holü, ilave salonlar gibi genel alan kullanmlar ve açk alanlar dahil tesisin tamam sosyal mesafe planna uygun olarak düzenlenecek.

Yemek servisi verilen masalar aras mesafe 1,5 metre, yan yana sandalyeler aras 60 santimetre olacak ekilde düzenlenecek.

Tesisin içinde veya darsnda sra oluabilecek her yerde bir metre ara ile sosyal mesafe iaretlemeleri yaplacak.

Sosyal mesafe ve oturma düzeni kurallar, ayn aileden olan veya grup olarak gelen misafirler arasnda uygulanmayacak.

- Restoranlarda her masada el antiseptii dönemi

Servis personeli, servis esnasnda mesafe kurallarn korumaya ve temastan kaçnmaya özen gösterecek.

Her masada el antiseptii veya kolonya bulundurulacak.

Açk büfe uygulamas yaplmas halinde açk büfenin misafir eriimini engelleyecek ekilde pleksiglas veya benzeri bariyer yaplacak ve servis mutfak personelince sunulacak.

çay ve kahve makinesi, su sebilleri, içecek makinesi gibi araçlarn kaldrlmas veya misafirin servis eleman araclyla servis edilmesi salanacak.

Yemek masalar ve sandalyeler, servis malzemeleri, eker, tuz, baharat, peçete, menü gibi malzemelerin her misafir kullanmndan sonra uygun ekilde temizlii ve dezenfeksiyonu salanacak. Mümkünse tek kullanmlk eker, tuz, baharat, peçete kullanlacak.

Genel kullanm alanlarnn ve genel müteri tuvaletlerinin girilerinde, geni salonlarn farkl yerlerinde el antiseptii bulundurulacak.

Genel tuvaletlerin giri kaplar mümkünse otomatik kap sistemi olarak düzenlenecek, düzenlenememesi halinde giri kaplarnn kollarnn sk sk dezenfeksiyonu salanacak.

Restoranlarn içerisinde çocuklara ayrlm oyun odalar hizmete açlmayacak.

- Restoran personeline Kovid-19 eitimi

Personelin düzenli salk kontrolü yaplacak, birlikte yaad kiilerin Kovid-19 açsndan izlenebilmesi için personelden periyodik bilgi alnacak.

Tüm personele salgn ve hijyen konusunda özel eitim verilmesi salanacak.

Mekanlarda personel girerken de termal kamera veya temassz ate ölçümü ile vücut ss ölçülecek.

Personele maske, tbbi maske, eldiven, yüz koruyucu ve el antiseptii gibi ekipmanlar salanarak, kullanm izlenecek. Personel kyafetlerinin günlük temizlii ve hijyeni salanacak.

- Tuvaletlerdeki el kurutma fanlar kullanlmayacak

Müstakil yeme içme tesisleri yani Bakanlk onayl restoranlarn genel temizliine ilikin detaylarn belirlendii genelgede, yüzeyin niteliine göre standartlara uygun ürün kullanlarak uygun sklkta yaplacak ve bu uygulamalarn izlenebilirlik kaytlar tutulacak.

Tesisin tamamnda kap kollar, trabzanlar, asansör dümeleri, elektrik dümeleri, post cihaz, televizyon kumandas, telefon, bilgisayar klavyesi, menü, masa üstleri, tuzluk ve biberlik gibi el temasnn youn olduu yüzeyler sk sk su ve deterjanla temizlenir, 1/100 sulandrlm çamar suyu ile dezenfeksiyonu salanacak.

Tuvaletlerde el kurutma fanlar kullanm d braklacak ve tek kullanmlk kat havlular kullanlacak, devaml sv sabun, tuvalet kad ve kat havlu bulundurulacak.

Temizlik yapan kii eldiven ve maske kullanacak, ilem sonras ekipmann i yeri çöpüne atacak, su ve sabunla en az 20 saniye el temizliini ve hijyenini salayacak.

Havalandrma ve klima sisteminin, çamar makinesi, bulak makinesi gibi araç, gereç, malzeme ve donanmn periyodik bakmlar ve gerekli olanlarn sterilizasyonu salanacak.

- Vantilatörler kullanlmayacak

Klima ve havalandrma sistemlerinin filtreleri periyodik olarak zamannda deitirilecek.

Vantilatörler kullanlmayacak. Merkezi havalandrma sistemleri bulunan tesislerin havalandrmas, temiz hava dolamn salayacak ekilde düzenlenecek ve sk sk doal havalandrma yaplacak.

Tesisteki kapal mekanlarn tamamnn sklkla kap ve pencereleri açlarak doal havalandrmas salanacak.

Mutfak ve servis alanlar ile iletmelerin servis araçlarna ilikin mevzuat ve yönetmeliklere uygun çallmas salanacak.

Gda üretim alanna ham madde ve ürün sevklerinde ve mutfak alannda hijyen bariyerleri, sterilizasyon cihazlar el ve vücut hijyeni için gerekli alet ve ekipman bulundurulacak.

Mutfak alanlarna görevli olmayan personel giremeyecek. Bütün gdalar kapal dolaplarda veya üzeri kapal ekilde saklanacak.

çapraz bulamay önlemek için ilem görmemi gda maddeleri ile hazrlanm gdalar mutfakta birbirlerinden ayr yerlerde muhafaza edilecek. Ayrca, hiçbir gda maddesi zeminle temas ettirilmeyecek.

Mutfak ve ilikili alanlarn, mutfakta kullanlan her türlü donanm ve ekipmann, tezgah ve saklama alanlarnn temizlik ve hijyeni düzenli olarak salanacak. Elle sk temas eden yüzeyler 1/100lük çamar suyu ile düzenli olarak silinecek.

Ana Sayfaya Git