O gece komutan Marmaris'te imiş?

Darbe sanığı Tümgeneral Daradeli'nin, 15 Temmuz'da Marmaris'te olduğu ortaya çıktı.

Haberler 27.03.2017 - 09:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Darbe giriimi srasnda Diyarbakrda görev yapan Hava Kuvvetleri Komutanlna bal 2 general ve 2 albaya yönelik soruturmay yürüten Cumhuriyet Savcs Müstakim Türkylmaz, hazrlad iddianamede çarpc ayrntlara yer verdi. ddianamede FETÖ/PDY terör örgütünün yaplanmasn anlatan savc, dosyann üphelileri olan 2nci Birletirilmi Hava Harekat Merkezi Komutan Tümgeneral Atilla Darendeli, 8inci Ana Jet Üs Komutan Tugeneral Deniz Kartepe, Hava Kuvvetleri Komutanl Genel Sekreter Yardmcs Kurmay Albay Ali Durmu ve 2nci Birletirilmi Hava Hareket Merkezi Amiri Kurmay Albay Bülent Gürdoann eylemlerini açklad.

TÜMGENERAL DARANDEL 15 TEMMUZDA MARMARSTEYD

ddianamede Diyarbakr 8inci Ana Jet Üssünde yaanan gelimeleri açklayan savc, 2nci Birletirilmi Hava Harekat Merkezi Komutan Tümgeneral Atilla Darendeli ile ilgili deerlendirmelerde bulundu. Darendelinin 15 Temmuz günü izinde olduunu belirten savc, üphelinin darbe girii srasnda Cumhurbakan Erdoann ailesi ile birlikte tatilini geçirdii Marmariste bulunduunu kaydetti. Savc Türkylmaz, gece saatlerinde karayolu ile Eskiehirdeki hava üssüne giden Tümgeneral Darendelinin, darbenin Hava Kuvvetleri ayann planlayclarndan Albay Ali Durmu ile darbe giriimi gecesi birden fazla telefon görümesi yaptn vurgulad.

MANDALN BAHçES SATIN ALMAK çN GÖRÜTÜK

Darbe giriimi srasnda 6 adet F-16 sava uçann gasp edildii 8inci Ana Jet Üs Komutan Tugeneral Deniz Kartepenin 3 gün önce, FETÖ/PDY terör örgütünün darbe plan çerçevesinde, aylk rutin planlamada olmamasna ramen, ivedi kodlu yazyla Dalaman Hava Üssüne uçtuunu belirten savc, Tümgeneral Atille Darendelinin özel aracyla Tugeneral Deniz Kartepeyi Dalaman Askeri Havalimanndan aldn kaydetti. Tugeneral Kartepe ile Tümgeneral Darendelinin üs dnda 1.5 saat görütüünü ifade eden savc, Tümgeneral Darendelinin ilk ifadesinde bu bulumadan bahsetmediini kaydetti.

kinci kez gözaltna alnan Tümgeneral Darendelinin bu görümeyi Mandalin bahçesi satn almak için görütük eklinde açkladn belirten savc iddianamede u ifadelere yer verdi:

Üs Komutan ve general seviyesinde bir kiinin, general seviyesinde olan biriyle görümek için acil durumlarda kullanlabilecek, rutin planlamada olmayan hizmet uçuu çerçevesinde bulumalar ve mandalin bahçesi ile ilgili görümeleri, askeri disiplin ve uygulamalar ile hayatn olaan akna uygun olmayan bir durumdur. üphelinin bu beyannn darbeye teebbüsle ilgili deifre olan ilikilerini gizlemeye yönelik olduu deerlendirilmektedir.

SEMH TERZNN UçUUNU TUGENERAL HAKAN EVRM PLANLAMI

Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca yürütülen soruturmada darbeci Tugeneral Semih Terzinin, Diyarbakrdan Ankaraya gittii uçula ilgili de çarpc bir bilgi ortaya çkt. Tugeneral Semih Terzinin Ankaraya gelecei uçan Genelkurmay Bakan Orgeneral Hulusi Akar Fethullah Gülen ile görütürmek isteyen Tugeneral Hakan Evrimin talimat ile talep edildiini belirten savc, bu talimat üzerine Albay Ali Durmuun Diyarbakr 8inci Ana Jet Üssü Komutan Vekili Albay Özkan Edip Akgülay aradn kaydetti.

Albay Durmuun Özel Kuvvetler mensubu bir generalin Diyarbakra geleceini ve yanndaki personeliyle Ankaraya gelmesi gerektiini aktardn ifade eden savc, üphelinin bahsettii kiinin darbe giriiminin ba aktörlerinden Tugeneral Semih Terzi olduunu vurgulad. üphelinin Semih Terzi ve ekibinin getirilmesi için Albay Akgülaydan 2 Casa uça ayarlamasn istediini vurgulayan savc, Albay Durmuun FETÖ/PDY terör örgütünce kalklan darbe giriiminde Hava Kuvvetleri ayann planlayclarn olduunu ifade etti.

DARBECLERN DRENN KIRDIK

Savclk ifadesinde 4 yldr izin kullanmadn belirten Tümgeneral Darendeli, 29 Haziran tarihinde izne ayrldn, 11 Temmuz günü Marmariste bulunan Aksaz Deniz Kampna tatil amaçl ailesiyle gittiini söyledi. Tümgeneral Darendeli, ifadesinde unlar anlatt:

Darbe giriiminin olduu gün buradaydm. Saat 22.40ta Ankaradan kzm arayp sava uçaklarnn alçaktan uçtuunu ve silah sesleri geldiini bana söyledi. Televizyonda askeri hareketlilii görünce üphelendim. Sonra görevimin bana dönmek üzere eyalar toparladk. Kamptan çkp Marmarise doru hareket ettim. Eim ve çocuumu brakmak üzere zmire yöneldim. Yolda Diyarbakrdaki birliimi aradm. Gürkan Yüzbaya gelen skyönetim direktifini dikkate almamalar emri verdim. Ailemi braktktan sonra Eskiehire yola çktm. Harekat merkezine gittiimde komutanlarm Aknc Üssündeki darbecilere kar harekat icra ediyorlard. Aknc Üssünün pistini 3 yerden bombalatarak kullanlamaz hale getirmilerdi. Aknc Üssünde bulunan bir Yarbay ile telefon temasmz vard. Kendisi darbecilere kar duruyordu. Bize darbecilerin bir ksmnn helikopter ile gitmek için hazrlk yaptn söyledi. Bunun üzerine harekat planlayarak helikopterin yanlarna havada bulunan uçaklarmz ile makineli top at yaptrdk. Ayrca darbecilerin direniini krmak ve ve caydrclk salamak için 3 noktaya Eskiehirden kalkan uçaklarla bomba attrdk. Sincan nizamiye bölgesinde direniin krlmasnda bunun çok etkisi oldu. Ardndan da buradaki darbeciler teslim oldu. Aknc Üssündeki yarbay rehinelerin tutulmu olabilecei yerleri söyledi. Kara Kuvvetleri ile bu bilgiyi paylaarak operasyon yaplmasna destek verdik. Darbecilerin eylemlerinin bastrlmas için Eskiehir Harekat Merkezinde komutanlarmla beraber çaltm.

Ana Sayfaya Git