O gece neler yaşandı?

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içindeki cuntayapılanması tarafından 15 Temmuz 2016'da gerçekleştirilen darbe girişimi, tüm yurtta yaklaşık 21 saatte kontrol altına alındı. MİT’e saat 16.16’da yapılan ihbarla başlayan darbe girişimi Başbakan Binali Yıldırım’ın 16 Temmuz saat 13.00’te yaptığı, “Bu kalkışma bastırılmıştır. Bir belayı büyük milletimiz basiretiyle defetmiştir” açıklamasıyla son buldu.

Haberler 15.07.2019 - 02:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Darbe giriimi, Kara Havaclk Komutanlnda görevli bir subayn MTe giderek Cuntaclar, MT Müstear Hakan Fidan almak için kuruma saldr düzenleyecek ihbarn yapmasyla balad. hbarn ardndan MT Müstear Fidan, dönemin Genelkurmay 2. Bakan Orgeneral Yaar Güleri telefonla arad ve bir müstear yardmcsn, ayrntlar aktarmak üzere Genelkurmay Kararghna gönderdi.

18.10 Dönemin Genelkurmay Bakan Orgeneral Hulusi Akar, Silahl Kuvvetler Harekt Merkezini arayarak, havada bulunan araçlarn indirilmesi emrini verdi.

DARBE GRM ERKENE ALINDI

20.22 MT Müstear Fidann Genelkurmay Kararghndan ayrlmasnn ardndan cuntac askerler saat 03.00te balatmay düündükleri darbe giriimini erkene çekti.

stanbul Yeilköydeki Harp Okulu binasnda ve Ankara Aknc Üssünde bir araya gelen darbeciler günler boyunca planlar yapt.

21.00 Özel Kuvvetler Komutanlnda görevli 33 darbeci subay, Genelkurmay Kararghna doru yola çkarken, iddiaya göre eski Tümgeneral Mehmet Dili, Genelkurmay Bakan Orgeneral Akara çkp Komutanm operasyon balyor, herkesi alacaz. Taburlar, tugaylar yola çkt, biraz sonra göreceksiniz diyerek darbeyi tebli etti.

TRT GENEL MÜDÜRLÜÜ GAL EDLD

22.00 Genelkurmay Kararghndan silah sesleri duyulurken, bir helikopterden de darda bulunanlarn üzerine ate açld. Ayn saatlerde bir grup darbeci asker TRT Genel Müdürlüünü igal etti.

Jandarma Genel Komutan Orgeneral Galip Mendi kaçrlarak Aknc Üssüne götürüldü.

K KÖPRÜ DE GEçE KAPATILDI

22.28 stanbulda Boaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri bir grup asker tarafndan geçie kapatld.

BNAL YILDIRIM CANLI YAYINDA

23.02 Babakan Binali Yldrm saat 23.02de televizyona balanarak, Milleti temsil eden hükümet i bandadr. Bu kalkmay yapanlar, bu çlgnl yapanlar, bu kanunsuz eylemin içerisinde olanlar en ar ekilde bedelini ödeyeceklerdir açklamas yapt.

AKAR SALDIRIYA URADI

23.02.. Darbecilerin tehdit ve zor kullanarak darbe faaliyetinin bana geçmesi teklifini kesin bir dille reddeden Genelkurmay Bakan Orgeneral Hulusi Akar, darbeci bir grup asker tarafndan rehin alnarak, Aknc Üssüne götürüldü. Ayn dakikalarda Ankara Cumhuriyet Basavcl darbe teebbüsüyle ilgili soruturma balatt.

Genelkurmay Bakan Orgeneral Hulusi Akar, cuntac askerler tarafndan makamnda saldrya urad.

DARBECLERN LK BOMBASI

23.08 Cuntaclarn kontrolündeki bir F-16 sava uça, Emniyet Genel Müdürlüü Havaclk Daire Bakanlnn Gölbandaki yerlekesinde pistteki helikopter ve yakt tankerini bombalad.

23.58 Gölbandaki Özel Harekat Daire Bakanl ar bombardman altna alnd.

16 TEMMUZA SARKAN GRM

00.13 Darbeci askerler TRTde zorla korsan darbe bildirisi okuttu. O srada binlerce vatanda sokaa dökülürken, darbecilerin kontrolündeki dört adet F-16 sava uça Ankara semalarnda alçak uçu yapmaya balad.

CUMHURBAKANI KONUUYOR

00.24 Cumhurbakan Tayyip Erdoan, CNN Türkte Hande Frata FaceTime ile balanarak halk meydanlara davet etti. Darbe giriiminin krlma noktas olarak kabul edilen açklamada Erdoan halka, Milli iradeye yönelik bu ayaklanma hareketine kar tabii ki hukuk, yasalarmz, anayasamz neyi gerektiriyorsa, bunun bir defa cevabn, bu yap ister Silahl Kuvvetler içinde olsun, bir grup aznlk da olsa, ister baka kurumlarmzn içerisinde olsun, gereken cevab alacaklardr diye seslendi. Halk meydanlara davet etti.

Cumhurbakan Tayyip Erdoan ve beraberindeki ailesi Dalamana gitmek için, klar karartlm piste yürüdü ve helikoptere bindi.

DARBE BLDRS YAYIMLANDI

00.45 Darbeci subaylar, Genelkurmay Bakanlnn internet sitesinden korsan darbe bildirisi yaymladlar.

Hain darbe giriiminin en büyük ve en ciddi saldrs Özel Harektç polislerin Ankara Gölbandaki merkezineydi.

00.56 Ankara Emniyet Müdürlüünü F-16larla bombaland. Helikopterle ate altna ald.

01.08 Ankara Emniyet Müdürlüü bir kez daha bombalarn hedefi oldu.

ERDOAN DALAMANDAN AYRILDI

01.30 Cumhurbakan Erdoan, Marmariste kald otelden ayrlarak, helikopterle Muladaki Dalaman Havaalanna geçti.

01.39 Meclis Genel Kurulu açlrken, Cumhurbakan Erdoan tayan ATA uça Dalaman Havaalanndan ayrlarak stanbula hareket etti.

stanbulda darbeciler öncelikle köprüyü tuttu ama siviller bu harekete mani oldu.

HALSDEMR DARBECLERE ATE AçTI

02.16 Ele geçirmek üzere, beraberindekilerle birlikte Gölbandaki Özel Kuvvetler Komutanlna gelen darbeci eski Özel Kuvvetler Grup Komutan Tugeneral Semih Terzi, astsubay Ömer Halisdemir tarafndan vurularak öldürüldü. Halisdemir, Terziyle birlikte hareket eden askerlerce ehit edildi. Halisdemirin Terziyi vurmas darbe giriiminin en önemli krlma noktas oldu.

02.25 Emniyet Özel Harekt Daire Bakanl ikinci kez bombalanrken, ayn dakikalarda darbeye kar havalanan Türk Hava Kuvvetlerine ait F-16 uça, darbe giriiminde bulunanlarn elindeki Sikorsky helikopteri düürdü.

TBMMnin darbeciler tarafndan vurulmas en dramatik anlardand.

UçAKLAR MECLS BOMBALADI

02.30 Cumhurbakanlna girmeye çalan üçü rütbeli 13 darbeci asker gözaltna alnd.

02.35 TBMM, F-16 sava uçaklarnca bombaland.

02.42 TRT yeniden normal yaynna döndü. Oran Sitesindeki TRT binasn igal eden darbeci askerler gözaltna alnd.

03.10 Babakan Binali Yldrm, MT, Meclis, Cumhurbakanl ve Babakanlk gibi kritik bölgeler üzerinde uçu yapan her türlü askeri helikopter ve uçan füzeyle vurulacan açklad.

03.14 Gölbandaki TÜRKSAT tesisleri sava uçaklarnca bombaland. Ayn dakikalarda Genelkurmay Bakanlnn cuntaclardan temizlenmesi için yeniden operasyon balatld.

03.20 Cumhurbakan Erdoan tayan uçak stanbul Atatürk Havaalanna indi. Ayn dakikalarda Meclis ikinci kez bombaland.

GENERALLERE GÖZALTI KARARI

04.00 Ankara Cumhuriyet Basavcl Yurtta Sulh Komitesi üyesi general, amiral, subay, astsubay, er ve erbalar hakknda gözalt karar verdi. Ayn dakikalarda darbecilerin merkez olarak kulland Aknc Üssünün elektrikleri kesildi.

04.36 Babakan Binali Yldrm, Korgeneral Ziya Kemal Kadoluna hava sahasnda darbeci subaylarn kulland uçaklarn düürülmesi yetkisini verdi.

04.42 Cumhurbakan Erdoann Marmariste kald otele helikopterlerden ate açld. Yüzleri maskeli ve ar silahlar tayan askerler, oteli abluka altna ald.

Aknc Üssü civarnda yaayan fedakr köylüler uçaklarn ini kalkna mani olmak için tarlalarn atee verdi.

DARBEYE KARI F-16LAR UçTU

04.54 Erzurumdan iki F-16 uça, darbeyi önlemek için düürme yetkisiyle havalanmaya balad. Ayn dakikalarda Cumhurbakanl Külliyesinin yaknlarna iki bomba atld.

06.19 Millet Camiinin önüne park etmi araçlara bomba atld.

06.40 Boaziçi Köprüsünü kontrol eden askerler teslim olmaya balad.

07.00 Jandarma Genel Komutanl kavana uçaktan bomba atld.

07.35 Türkiye genelinde 754 TSK mensubu gözaltna alnd. TSKdan 27 Temmuz itibariyle ihraç edilen Akn Öztürk, 16 Temmuz sabah Aknc Üssünde Genelkurmay 2nci Bakan Yaar Gülerin kafasna geçirilen bereyi çkard.

08.26 Rehin alnan Genelkurmay Bakan Orgeneral Hulusi Akar, helikopterle çankaya Köküne gitti.

08.36 Betepedeki Jandarma Genel Komutanl, emniyet özel harekt polislerince darbecilerden temizlendi.

09.40 Genelkurmay Bakanlndan çkan 200e yakn silahsz er ve erba polise teslim oldu. Eski Hava Kuvvetleri Komutan Orgeneral Akn Öztürk hakknda vatana ihanet suçundan ilem balatld.

DARBEYE HALK DARBES

10.37 Babakan Yldrm, Genelkurmay Bakan Orgeneral Akarn kurtarldn ve çankayadaki kriz merkezinde görevinin banda olduunu açklad.

10.41. Darbeciler, karargh olarak kullandklar Aknc Üssünü terk etmeye balad.

12.56 Cumhuriyet savclar, cuntac askerleri teslim almak üzere Genelkurmay Kararghna girdi.

13.00 Babakan Yldrm, çankaya Kökünde Genelkurmay Bakan ve çileri, Adalet, Milli Savunma bakanlaryla birlikte kameralarn karsna geçerek, Bu kalkma bastrlmtr. Bir belay büyük milletimiz basiretiyle defetmitir açklamasn yapt.

Ana Sayfaya Git