O haklar genişliyor

Son 15 yılda kamuda devrim niteliğinde değişiklikler yaşandı. Kamu çalışanlarının hakları genişledi, yasaklar kalktı, izinler çoğaltıldı. Ücretleri etkileyecek adımlar atıldı. Yeni sistemle bu haklar genişliyor.

Haberler 06.05.2018 - 12:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye son 15 ylda gerek kamu personel rejimi gerekse çalma hayatyla ilgili çok önemli düzenlemeleri hayata geçirdi ve geçirmeye devam ediyor. Cumhurbakanl Hükümet Sistemi ile hem hizmet verenin hem de alann mutlu olaca bir kamu yönetimi sistemine kavuacaz.

te yaplan deiikliklerden bazlar:

FON TASFYE EDLD: 1995e kadar çalanlarn aylklarndan zorunlu olarak kesilen ve herkesin umudunu yitirdii Tasarruf Tevik Fonunda biriken paralar nemalaryla birlikte hak edenlere ödendi. Ödeme 15.1 milyar liray buldu.

KEY TASFYE EDLD: Konut Edindirme Fonu hesaplar tasfiye edilerek, çalanlarn aln teri olan paralarn hak sahiplerine iadesi saland. Ödenen para 3.5 milyar buldu.

KAMU çALIANINA PROMOSYON: Bankalar tarafndan verilen promosyon ödemeleri kurumlara harcanyordu. 2007/21 sayl Babakanlk genelgesi ile banka promosyonlarnn kurum personeline eit ekilde datlmas saland.

NÖBETç MEMURLUK: 1966da yürürlüe konan 711 Sayl Kanun uyarnca kurumlarda nöbetçi memurluu uygulamas yürütülüyordu. 2014te bu uygulama kaldrlp nöbetçi memurlua son verildi.

ETSZLK BTT: Ayn kadro unvanna sahip memurlarn bütün kurumlarda ayn maa almas, ayrcalkl kurum uygulamasn bitirdi. Maa art kurumlar aras nakil taleplerini azaltt.

K KEZ LAVE 1 DERECE VERLD: 1979 ve 1991 yllarnda iki kez verilen ilave 1 derece uygulamasndan yararlanamayan kamu çalanlar haklarna kavutu. 2005te yürürlüe giren 5289 Sayl Kanunla ve daha sonra 2015te imzalanan toplu sözleme ile kamu çalanlarna ilave 1 derece verildi.

DSPLN AFFI: 2006da 5525 Sayl Kanun ile memurlarn ve dier kamu görevlilerinin disiplin suçlar affedildi.

DEMOKRATK ADIMLAR: Yarg denetimi dnda kalan uyarma ve knama disiplin cezalarna yarg yolu açld. 2014te uyarma ve knama cezas alan aday memurlarn görevine son verilmesi önlendi. Memurlarn hafta sonu il dna çakma yasa kaldrld. YA kararlar yarg denetimine açld. Kamuda baörtüsü yasa kaldrld. Cuma namaz için kamu çalanlarna izin verilmesi hakk düzenlendi.

çALIMA HAYATINDA DEVRM GB KARARLAR

ZN HAKKI GENLETLD: Hamile memurlara gece görevi yasakland. Erkek memura einin doum yapmas halinde verilen 3 günlük izin babalk izni 10 güne çkartld. Evlilik ve ölüm hallerinde verilen 5 günlük izin akrabalar da kapsayacak ekilde geniletilerek 7 güne çkartld. Ücretsiz doum izni 1den 2 yla çkartld. Bu haktan erkek memurlarn da yararlanmas saland.

EK GÖSTERGE ARTIRILDI: 2016da polis, uzman erba ve uzman jandarmalarn 2200 olan ek göstergesi 3000e yükseltildi.

ÖRGÜTLENME HAKKI: Kamu çalanlarnn örgütlenme ve sendika üyelii haklar geniletildi. Kamu çalanlarna 2012den itibaren toplu sözleme ile ücret ve mali sosyal haklarn belirledi.

1 MAYIS RESM TATL: 1 Mays resmi tatil ilan edildi.

TAERONA KADRO: Kamuda çalan 1 milyona yakn taeron için kadro çalmalar yapld. Taeron içiler devletin personeli oldu.

Ana Sayfaya Git