O kurşuna tazminat!

İçişleri Bakanlığı, faili meçhul mermi yaralamasına 45 bin lira tazminat ödeyecek.

Haberler 09.01.2018 - 09:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Üniversitesi Tama ve letme ube Müdürlüünde çalan ükrü Tarcan, Sur ilçesindeki terör operasyonlar srasnda, 2 ubat 2016 günü, kampüste yürürken, nereden geldii belirlenemeyen bir kurunla ar yaraland. Defalarca ameliyat edilen Tercan, 6 aylk tedavi sonucunda da eski salna kavuamad. Tedavinin ardndan yürümekte ve günlük yaamn sürdürmekte zorlanan ükrü Tarcan, Selahaddin Eyyübi Devlet Hastanesinin verdii rapora göre, yüzde 46 engelli kald belirlenerek, malulen emekli oldu. Cumhuriyet Basavclnn olayla ilgili balatt soruturma, Tarcan yaralayanlar belirlenemedii için faili meçhul statüsünde devam ederken, kimlii tespit edilmeyen olayn failleri hakknda daimi arama karar verildi.

TAZMNAT STEM REDDEDLNCE DAVA AçILDI

Yaralanma olaynn ardndan ükrü Tarcan ve ailesi, avukat Aydn Özdemir araclyla çileri Bakanlndan 100 bin lira manevi tazminat talep etti. Bakanln tazminat talebini kabul etmemesi üzerine avukat Özdemir, Diyarbakr 1inci dare Mahkemesine bavururak, kararn kaldrlmasn ve müvekkiline 100 bin lira manevi tazminat ödenmesini istedi. Dilekçesinde yaralanma olaynda müvekkilinin bir kusuru olmadn belirten Özdemir, Tarcann yaad bölgedeki terör faaliyetleri ve bu kapsamda gerçekletirilen mücadele çerçevesinde meydana gelen çatmalardan seken bir kurun nedeniyle yaralandn, defalarca ameliyat geçirdiini ve manevi yönden zararlarnn karlanmasnn anayasal hak olduunu belirtti. çileri Bakanlndan mahkemeye gönderilen savunmada ise yaralama olaynn Sur ilçesinde gerçekletirilen terör faaliyetlerinden kaynaklandna dair bir tespitin bulunmad, yaralamann sebebinin ve failinin belirlenebilmesi için ceza dosyasnn sonucunun beklenilmesi gerektii, istenen tazminat miktarnn sebepsiz zenginlemeye neden olacak düzeyde olduu belirtilerek, davann reddedilmesi talep edildi.

45 BN LRA TAZMNAT KARARI

Diyarbakr 1inci dare Mahkemesi, yaralanan ükrü Tarcan ve ailesinin taleplerini hakl bularak, çileri Bakanlnn aileye 45 bin lira manevi tazminat ödemesine karar verdi. Kararn gerekçesinde, Anayasaya göre, idarenin kendi eylem ve ilemlerinden doan zarar ödemekle yükümlü olduunu belirten mahkeme, idarenin hukuki sorumluluundan söz edebilmek için zararla idari faaliyet arasnda illiyet ba bulunmas gerektiini kaydetti. dari faaliyetin, zararn gerçek nedenini oluturmas gerektii ifade edilen kararda, öyle denildi:

Bilimsel ve yargsal içtihatlarla gelitirilen sosyal risk ilkesi ile toplumun içinde bulunduu koullardan kaynaklanan, idarenin faaliyet alannda meydana gelmekle, yürütülen kamu hizmetlerinin dorudan sonucu olmayan, toplumsal nitelikli riskin gerçeklemesi sonucu oluan, salt toplumun bireyi olunmas nedeniyle uranlan özel ve olaan d zararlarn da topluma pay edilerek giderilmesi amaçlanmtr. Toplumsal eylemler nedeniyle zarara urayan ve bu eylemlere katlmam olan kiiler, kendi kusur ve eylemleri sonucu deil, toplumun içinde bulunduu sosyal kargaadan zarar görmektedirler. Zararlarnn nedeni toplumun bireyleri olmaladr. Ortaya çkan zararlarn olaan d nitelikleri dikkate alnarak nedensellik ba aranmadan sosyal risk ilkesine göre tanzimi gerekir.

TERÖR BÖLGESNDE YAAMANIN GETRD RSK

Mevcut olayn Surdaki terör olaylarndan kaynaklanmasnn kuvvetle muhtemel olduunu vurgulayan mahkeme, terör bölgesinde yaamann getirdii bir riskin söz konusu olduu dikkate alndnda, bu bölgede yaayan ve bir kusuru bulunmayan davacnn urad zararn sosyal risk ilkesi kapsamnda karlanmasnn hakkaniyet gerei olduunu kaydetti.

çileri Bakanl, Diyarbakr 1inci dare Mahkemesi kararnn yasaya ve usule aykr olduu gerekçesiyle, Gaziantep Bölge dare Mahkemesinde itiraz etti. Dosyay inceleyen

3üncü dari Dava Dairesi, bakanlnr itirazn redderek, kararn kesinlemesine hükmetti.

AVUKAT ÖZDEMR: KARAR EMSAL NTELNDE

ükrü Tarcan ve ailesinin avukat Aydn Özdemir, yaralanma olayndan sonra müvekkilinin yaamnn tamamen etkilendiini belirterek, Müvekkilim yaralandktan sonra bir daha çalamad ve kalc sakatlk olutu. u anda bile yaamn tek bana sürdüremiyor. Mahkemenin isabetli bir karar vererek, mermi çekirdeinin Surdan gelip gelmediini ispat etme yükümlülüünü idareye yükledi. Müvekkilimin ald manevi tazminat miktar yetersizdir. Ancak bu karar benzer olaylar için emsal niteliindedir. Gerekçeli kararda vurgulanan sosyal risk ilkesiydi. Dolaysyla bu noktada idarenin dorudan sorumlu tutulmas, kararn stinaf Mahkemesince onaylanmas önemlidir dedi.

Ana Sayfaya Git