O proje revize edilmeli

Dicle Üniversitesi (DÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kılıç, Dicle Vadisi Projesinin Dicle Nehrinde yaşayan pek çok türe olumsuz etkilerinin olduğunu belirterek, “Eğer biz UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi içerisinde olan Hevsel Bahçelerini korumak ve yaşanabilirliğini devam ettirmek istiyorsak bu projeyi yeniden ele almamız lazım” dedi.

Haberler 28.07.2018 - 09:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Üniversitesi (DÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Ana Bilim Dal Öretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Klç, Dicle Vadisi Projesi kapsamnda Dicle Nehrinin kimi yerlerde 150 metre geniletildiini ve nehrin su seviyesinin dümesine bal olarak doal yapnn da bundan olumsuz etkileneceini söyledi. Nehrin su seviyesinin 1 metreden kimi yerlerde neredeyse 15 santimetreye kadar indirildiini ifade eden Prof. Dr. Klç, Bu haliyle biyoçeitlilie, Dicle Nehrinde yaayan pek çok türe olumsuz bir etkisi söz konusu. Eer biz UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi içerisinde olan Hevsel Bahçelerini korumak ve yaanabilirliini, sürdürebilirliini devam ettirmek istiyorsak bu projeyi yeniden ele almamz lazm diye konutu.

Küçük müdahaleler olabilir

Dicle Nehrine, doal yapy deitirmemek artyla küçük müdahaleler yaplabileceini vurgulayan Prof. Dr. Klç, Mevcut kyya düzenleme, koruma amacyla müdahale edebilirsiniz. çevre ksmlarnda yürüme parkurlar, bisiklet parkurlar, oturma yerleri, rekreasyon alanlar ya da çay bahçeleri yaplabilir ama bu doal yapy fazla deitirmemek artyla olabilir. Nehir ayn zamanda Diyarbakra ekoturizm yönünden büyük bir katk sunar. Bizim UNESCO miras içinde olan Hevsel Bahçelerine yapacamz müdahaleler doaya olan imajmz özellikle dünya çapnda olumsuz yönde etkileyecektir ifadelerini kulland.

Proje yeniden ele alnmal

Bu projenin yeniden ele alnmas gerektiini savunan Prof. Dr. Klç, unlar kaydetti:

Rehabilite edilmesi gerekiyor. Aksi takdirde burada nehir özellii olmad için kanal benzeri bir yapya dönümü olacak. Bizim bu doal yapy korumamz lazm. Bu projede özellikle nehir yatann geniletilmesi ile daha olumsuz durumlarn yaanabileceini düünüyoruz. Mevcut türlerimiz, ku türlerimiz, memeli türlerimiz, bitki türlerimiz, sürüngenlerimiz, böceklerimiz var. Bizim bunlarn çounu kaybetmemiz söz konusudur. Bunlar korumak için Dicle Vadisi projesini yeniden deerlendirmemiz lazm. Bu haliyle olumsuz bir görüntü salyor. Ülkemizin imajna da Diyarbakra da olumsuz bir durum sergiliyor. Yetkililerinin bu konuda hassasiyet göstereceine, aklselimin ön plana çkacana olan inancm sürdürmek istiyorum.

Ana Sayfaya Git