Öcalan'ın yakalanışının 21. yılı

Abdullah Öcalan, 21 yıl önce 15 Şubat 1999'da siyasi sığınma talebinde bulunduğu Hollanda'ya gitmek üzere gittiği Nairobi Havalimanı'nda bordo bereliler tarafından düzenlenen operasyonla Türkiye'ye getirildi.

Haberler 15.02.2020 - 12:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

PKKnn kurucusu Abdullah Öcalan, 21 yl önce 15 ubat 1999da siyasi snma talebinde bulunduu Hollandaya gitmek üzere geldii Nairobi Havalimannda bordo bereliler tarafndan düzenlenen operasyonla yakalanp Türkiyeye getirildi.

mral Cezaevinde çarptrld arlatrlm müebbet hapis cezasn çeken terörist eleba Öcalan, 21 yl önce filmleri aratmayacak bir operasyonla yakaland. Terörist Öcalana hamilik yapan Hafz Esedin bata olduu am yönetiminin, Süleyman ah Türbesi, Hatay ve PKK konularnda Türkiyeye yönelik eylem ve söylemleri 1998de iki ülke arasndaki krizi ileri bir boyuta tad.

Dönemin Kara Kuvvetleri Komutan Orgeneral Atilla Atein 16 Eylül 1998de Hatayn Reyhanl ilçesinde Hudut Bölük Komutanln ziyareti srasnda söyledii, Baz komularmz bizim iyi niyetimizi, gösterdiimiz yaknl yanl deerlendirmilerdir. Apo denilen ekyay kendi ülkelerinde barndrp, onu destekleyerek, Türkiyeyi terör belasna bulatrmlardr. Türk milleti artk bu konuda gösterecei iyi niyetin sonuna gelmitir. Sabrmz tükenmek üzeredir. Sabrmz tarmasnlar. eklindeki sözleri, çok hzl geliecek bir sürecin fitilini ateledi.

Ardndan dönemin Cumhurbakan Süleyman Demirelin TBMM kürsüsünden söyledii, Tüm uyarlarmza ve barç açlmlarmza ramen hasmane tutumundan vazgeçmeyen Suriyeye kar mukabelede bulunma hakkmz sakl tuttuumuzu ve sabrmzn tamak üzere olduunu bir kere daha dünyaya ilan ediyorum. sözleri üzerine Hafz Esed, Öcalann snr d etme karar ald.

Sahte pasaportla Yunanistana kaçt

Suriyeden snr d edilen terörist ba Öcalan, PKKnn sözde Yunanistan temsilcisi Rozalin kod adl Ayfer Kaya ile Yunanistana gitti ancak alanda Yunanistanda 17.00ye kadar kalabilirsiniz yantn ald. ltica talebi kabul edilmeyen Öcalan, kendisine tahsis edilen jetle Rusyaya geçti. 4 Kasmda iltica talebinde bulunan Öcalann talebi Rusya Parlamentosunun alt kanad Dumada kabul edilse de nihai karar çkmad.

Öcalan, bunun üzerine 12 Kasmda gittii talyada daha havalimannda iltica talebinde bulundu. Romada sahte pasaport kulland iddiasyla tutuklanan ancak daha sonra serbest braklan Öcalan, bir villaya yerletirildi. Bu arada Öcalann iade edilmemesi nedeniyle talyaya kar boykot kampanyalar balatld.

Öcalan16 Ocak 1999da yeniden Rusyaya gitti. Rusya sadece 10 gün izin tand. Bunun üzerine 29 Ocakta, özel bir uçakla Yunanistana geçen Öcalan, 31 Ocakta Belarus veya Hollandaya gitmek için harekete geçti. Ancak her iki ülke Öcalana ini izni vermedi. 1 ubatta geri dönmek zorunda kald Yunanistandan yeniden Belarusa geçmeye çalan Öcalan, bir kez daha baarsz oldu. Öcalan geri döndüü Atinadan 2 ubatta Kenyaya hareket etti. Kenyada Yunanistan Büyükelçilii rezidansna götürülen Öcalan bir süre burada kald.

Operasyon için dümeye basld

Öcalann Kenyada olduu ve snmak için Hollandaya gidecei bilgisine ulaan MT ekipleri, operasyon için dümeye bast. adam Cavit çalarn uça kiraland ancak çalara konuyla ilgi bilgi verilmedi. Uçak daha sonra Yunanistann Öcalan için ayarlad uçaa bire bir benzemesi için boyanp, kuyruk iareti konuldu.

ki pilot ve 4-5 MT personeli dnda kimsenin bulunmadn uçaa, Türkmenistan uça gibi ilem yapld. Yolcu bilgileri için de muz tüccarlar ifadesi kullanld. Hollandadan da ayn tip, ayn renk uçak gidecei için dikkat çeker düüncesiyle Ugandaya ini yapld. Operasyonu yapacak ekip, 10 gün Ugandada bekledi ve bu süre zarfnda da muz tüccar gibi davrand.

Hollandaya gidecek uçaktan 2 saat önce meydana inildi

MT personeli, operasyon yaplmadan birkaç saat öncesi Kenyaya gitti. Hollandadan Öcalan kaçrmak için gelen uçak havadayken Türk uça ondan iki saat önce Nairobiye indi. Kenyadaki Yunanistan Büyükelçiliinde saklanan ve Lazaros Mavros adna düzenlenmi bir Kbrs Rum kesimi pasaportu tayan Öcalan, Hollandadan gelmesi planlanan uçaa binmek üzere korumalarn yer ald bir konvoyla yola çkt.

En önde Kenya koruma arac, arkasnda Yunanistan Büyükelçiliinin koruma arac ve Abdullah Öcalann içinde bulunduu araç, arkasndan Öcalan gayri resmi koruyan kendi örgüt elemanlarnn bulunduu araç konvoyu ile yola çkld. Havalimanna gelirken Kenya polisi, Öcalann arac geçtikten sonra yolu keserek, arkadan gelen konvoya baka bir yerden yol verdi.

Bu durum, operasyon için bekleyen ekiplere yaklak 15-20 dakika kazandrd. Öcalan havalimanna girdiinde, binecei uça, Hollandadan gelen uçak zannederken, takm elbiseli bir ekilde uçaa yönelen terörist ba, uçan kapsnn açlmas ile bir dakika içinde paketlendi ve kaplar kapand. Uçak Türkiyeye doru havalanrken, Öcalan korumakla görevli konvoydaki dier araçlar, havalimanna giri yapt.

Babakan Ecevit duyurdu

Operasyonun baaryla tamamlanmas sonras Babakan Bülent Ecevit, sabah konutundan ayrlarak Babakanlk Resmi Konutuna geçti. Ecevit, burada Jandarma Genel Komutan Orgeneral Rasim Betir, Genelkurmay Harekat Bakan, Babakanlk Askeri Danman Korgeneral Yaar Büyükant ve MT Müstear enkal Atasagun ile bir araya geldi.

Bu srada, Babakanlk Basn Merkezi araclyla Babakan Ecevitin saat 11.00de basn toplants düzenleyecei duyuruldu. Babakanlk Merkez Binasndaki Bakanlar Kurulu salonuna, basn toplants için beraberinde MT Müstear enkal Atasagun ile gelen Babakan Ecevit, sözlerine, Deerli gazeteci arkadalarm, sizlere ve aziz yurttalarma bir haberim var. diye balad. Ecevit, Bu sabaha kar saat 03.00ten itibaren bölücü terör örgütü PKKnn ba Abdullah Öcalan Türkiyededir. dedi. Öcalan, 1999dan bu yana mral Adasndaki cezaevinde arlatrlm müebbet hapis cezasn çekiyor.

Ana Sayfaya Git