Ofiste önlem!

Koronavirüse karşı alınan önlemler kapsamında bazı şirketler evden çalışma kararı verirken bazıları ise yaptıkları iş dolayısıyla ofisten çalışmayı sürdürdü. Bu durumda kendilerini ofis ortamında nasıl koruyacağını bilmeyen çalışanların kafasında soru işaretleri arttı.

Haberler 21.03.2020 - 10:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tüm dünyada etkili olan koronavirüsün Türkiyede görülmesinin ardndan yetkililer ve vatandalar önlemlerini artrd. Yetkililer kamuya açk alanlarda ve toplu tama araçlarnda dezenfekte ilemi yaptrrken, vatandalar da uzmanlarn önerileri dorultusunda kiisel temizlie dikkat edip, kalabalk ortamlardan kaçnmaya balad. Uzmanlarn uyarlar üzerine irketlerden bazlar evden çalma karar alrken, bazlar ise yaptklar i dolaysyla ofisten çalmaya devam ediyor. çalanlar da ofis ortamnda virüsten nasl korunabileceklerini düünüyor. Ofiste korunma yollaryla ilgili konuan Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlk Dernei (KLMUD) Bakan Prof. Dr. Selda Erensoy, özellikle ortak çalma alanlarnda önlem alnmas gerektiini belirtti. Prof. Dr. Selda Erensoy, alnacak önlemleri ise u sözlerle anlatt:

Bu bir enfeksiyon hastal, bir mikrop. Solunum damlacklaryla bulayor. Öncelikle hastalk kukusu olan kiilerin damlacklarnn bize bulamasn engellemeye çalacaz. Bunun için neler yapacaz. Bütün ortak kullandmz alanlar bata masa olmak üzere temizliine dikkat etmek gerekli. Uygun dezenfektanlarla, alkol bazl da olabilir; silerek temizlemek gerekiyor. Gözlük gibi kiisel eyalarmz da önemli. Takyoruz, çkaryoruz, burnumuza koyuyoruz. Bunlarn da temizlii önemli. Günde 2 defa minimum olmak kaydyla kullanmn younluuna göre bu temizlii artrarak daha da fazla yapabiliriz. Ayrca kullandmz kalemler. Kalemlerin de silinmesi önemli. Bunun dnda bilgisayarmz, klavyemiz, mause ve özellikle telefona dikkat edelim. çünkü telefonu bakalar da kullanabilir. Ofiste özellikle ortak kullanlan telefonlar var. Bunlar da dezenfektanlarla, alkolle temizlemek gerekiyor. çünkü ahizeyi dorudan solunum alanmza dedirmi oluyoruz. Ahizenin uygun ekilde temizlenmesi önemli. Cep telefonuna da dikkat çekebiliriz. çünkü sürekli kullanyoruz. Cep telefonlar da saa sola koyduumuz için riski araçlardan biri.

EL VE YÜZ TEMZL çOK ÖNEML

Ofis ortamnda kiisel temizliin de çok önemli olduunu özellikle ellerin sürekli temiz kalmas gerektiini vurgulayan Erensoy, Ellerimizi sabunlu suda iyice ykamamz gerekli. Ayrca trnak temizlii önemli. Bilekten itibaren ellerimizi ykamamz gerekli. Ellerimiz temiz olduu zaman daha fazla güvendeyiz. El hijyeni ardndan solunum hijyeni önemli. Haprma veya öksürme durumda azmz kapatp, mutlaka temiz bir peçede kullanp, çöp kutusuna atmamz ve elimizi ykamamz gerekiyor. Sosyal mesafe de çok önemli. En az 1 metre mesafeli oturmalyz. Ortamn havalandrmas önemli bir konu dedi.

GARGARA YAPMAYIN, MASKE KULLANMAYIN

Doru bilinen yanllar da açklayan Erensoy, Scak suyla, tuzlu suyla gargara yapp ya da içerek virüslerin yok edilecei bilgisi doru bir bilgi deil. Bunun yerine virüsün bize yaklamasn önleyici tedbirleri almamz gerekli. Bunun dnda baz bitkilerin ve maddelerin, virüsü inaktive ettii bilgisi var. Bu konuda da kantl doru veriler olmadan kullanmamak gerekiyor. Sirkenin kullanldn duydum mesela gargara için. Sirke asit bir madde. Bunu uzun süre boazmzda tutarken, o bölgeyi tahri ederiz. Sonrasnda birçok virüsün giriini kolaylatrabiliriz. Bir dier konu maske kullanm. Salkl kiilerin maske kullanmas doru deil. Salkl kiilerin eldiven de kullanmas doru deil. Maskenin hastalar tarafndan taklmas gerekiyor. Ayrca maskelerin hasta kiilere bakanlar ya da salk görevlilerince taklmas gerekiyor diye konutu.

DOKTORLAR DA KURALLARA UYUYOR

Günlük ofis çalmasnda nelere dikkat ettiini söyleyen Dr. Roza çal (42), Ellerimi sk sk ykyorum. Cep telefonu dizüstü bilgisayar gibi aletleri temizliyorum. Kullandm bilgisayar gibi teknolojik aletlerin ve masalarn temizliine dikkat ediyorum. Sk sk ykyorum dedi.

Dr. Mehmet Soylu ise, çalmaya balamadan önce kalem gibi klavye gibi bunlarn temizliini yapyorum. Kap kollar ve masa gibi yüzeyleri temizliyorum. Kiiler aras mesafeye uyum gösteriyorum. Ayrca odann günlük havalandrlmas gibi konulara hassasiyet gösteriyorum eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git