Öğretmen adaylarının karneleri zayıf çıktı!

Geçen yıl öğretmen olmak için girilen sınavlarda adaylar kendi alanlarıyla ilgili soruların birçoğunu cevaplayamadı. Bu durum eğitimin düzeltilmesine öncelikle öğretmenlerden başlanması gerektiğini ortaya koydu.

Haberler 02.02.2017 - 09:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakanl Öretmen Yetitirme ve Gelitirme Genel Müdürü Doç.Dr. Semih Aktekin, geçen yl KPSS kapsamnda yaplan Öretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) sonuçlarn açklad.

ÖRETMEN ADAYLARI KEND ALANLARINDA BAARISIZ

Buna göre öretmenlie geçite önemli snavlardan biri olan ÖABTde aday öretmenlerin birçounun snavlarda baarsz olduu, 50 sorunun yarsn bile yapamad ortaya çkt.

50 SORUDAN 9UNA DORU CEVAP

2016 ÖABTde en baarsz olan adaylar, lise matematik öretmenleri. Bu adaylar, alanlaryla ilgili 50 sorudan ortalama 9unu ancak doru cevaplayabildi. En baarl olanlar ise 50 sorudan ortalama 32sini doru yapan Türkçe öretmenleri.

Eitim camiasnda çok tartlacak bu sonuçlar üzerine gözler bu öretmen adaylarnn mezun olduu 4 yllk eitim ve fen- edebiyat fakültelerine çevrildi. çünkü adaylarn birçou bu okullardan mezun. Eitim fakültelerinde programlar genellikle yüzde 50 alan bilgisi becerileri, yüzde 30 öretmenlik meslek bilgisi ve becerileri, yüzde 20 genel kültür derslerini içeriyor. Bu oranlar ve ders saatleri öretmenlik dallarna göre farkllk gösteriyor.

Devlet okullarnda öretmenlik yapabilmek için snava girenlerin çou eitim fakültesi veya fen edebiyat fakültesinde okuyup formasyon alanlardan oluuyor.

ETM FAKÜLTELER DAHA BAARILI AMA ONLARIN BAARISI DA DÜÜK

Snavlarda fen edebiyat mezunlarna göre eitim fakültelerinin daha baarl olduu belirtiliyor. Ancak, onlarn da baars düük. Snav sorular eitim fakültesi müfredatndan, yine bu fakültenin öretim üyeleri tarafndan oluturuluyor.

Eitimciler, lisans düzeyinde alnan derslerin içerik ve nitelik yönünden gözden geçirilmesi gerektii uyarsnda bulunurken, u an açkta olan 1 milyon öretmen adaynn yars eitim fakültesi çkl deil. Bu noktada eitim fakülteleri kadar, bu alanda öretmen yetitiren dier fakültelerdeki eitimin nitelii de göz önünde bulundurulmal. Buradaki ders içeriklerine baklmal. Sadece eitim fakültelerinin bu konuda baarsz olduunu söylemek doru olmaz diyorlar.

HANG SINAVLARDAN GEçYORLAR

Öretmen olabilmek için adaylar önce KPSS Genel Kültür ve Genel Yetenek Snavna giriyor. Tüm lisans mezunlar devlet memuru olmak için bu snavda baarl olmak zorunda. Öretmen aday daha sonra Eitim Bilimleri Snavndan geçiyor. Bran ayrm olmakszn bütün adaylara ayn sorular soruluyor. Ölçme deerlendirme, geliim psikolojisi, öretim yöntem teknikleri, snf yönetimi gibi eitim fakültesi müfredatna ait sorular adaylar yantlamak zorunda.

Adaylarn son girdii snav ise, ÖABT. Aslnda 70e yakn alan var. Ancak ÖSYM en çok talep gören branlarla ilgili soru hazrlyor. Snav 17 branta oluyor. Aday hangi brantan öretmen olacaksa o alanda snava giriyor. 50 sorunun 40 da branla ilgili. Yani matematik öretmenlii aday matematikle, fizik öretmeni de fizikle ilgili sorular yantlyor. Her aday ayrca alan eitimi diye nitelendirilen o alann nasl öretileceine yönelik yöntem tekniklerini içeren 10 soruyu da yantlamak zorunda.

Ana Sayfaya Git