OHAL komisyonu karar aşamasında

OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonuna yapılan, KHK ile meslekten ihraç edilenler, bursu kesilen öğrenciler, rütbeleri alınan emekli güvenlik personeli ve kapatılan kurum ile kuruluşlara ilişkin bazı başvurularda karar aşamasına gelindi

Haberler 19.11.2017 - 11:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Olaanüstü Hal (OHAL) lemleri nceleme Komisyonu, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile meslekten ihraç edilenler, bursu kesilen örenciler, rütbeleri alnan emekli güvenlik personeli ve kapatlan kurum ile kurululara ilikin bavurularda karar aamasna geçti. Komisyon, 2 hafta içinde ilk kararn duyuracak.

Resmi Gazetede yaymlanan 685 sayl KHK ile kurulan ve 22 Maysta göreve balayan OHAL lemleri nceleme Komisyonuna, bugüne kadar 102 bin 432 bavuru yapld.

Bunlara ilave olarak komisyon kurulmadan önce yaplan eski bavurular, mahkemelerce gönderilen ile kurumlardan istenilen bilgi ve belgeleri içerenlerle birlikte yaklak 165 bin dosyann tasnifi tamamland. Komisyon, dier dosyalarn da tasnifini sürdürüyor.

Kamudan ihraç edilenleri de kapsayan ve 27 Austosta Resmi Gazetede yaymlanan 693 sayl KHK ile yaplan ilemlerle ilgili komisyona müracaat için tannan 60 günlük süre 23 Ekimde sona erdi. Böylece u ana kadar yaymlanan KHKlarla gerçekletirilen ilemlere yönelik bavuru süreci tamamland.

Komisyon, müracaatçlarn valilikler araclyla gönderdii bavuru formlar, dilekçeleri ve dier evrak, barkodlu özel dosyalara aktard. Söz konusu evrak, elektronik ortamda da muhafaza altna alnd.

Dosya incelemelerinin eksiksiz gerçekletirilmesine imkan salayan yüksek güvenlikli özel bir yazlm sistemi oluturuldu. Uzman personel tarafndan tasniflendirme ilemi biten dosyalar, hakimler, müfettiler ve uzmanlardan oluan raportörler tarafndan ön incelemeye alnd.

MAHKEMELERE ADE KARARI

Öte yandan, OHAL lemleri nceleme Komisyonu, i akdi feshedilenlerin açt davalara ilikin mahkemelerden görevsizlik karar verilerek gönderilen dosyalarla ilgili çalmasn tamamlad. Komisyon, bu dosyalar, KHK ile yaplan ilemleri içermedikleri gerekçesiyle mahkemelere iade etmeye balad.

Baz dosyalarda karar aamasna gelen komisyon, ilk kararn 2 hafta içinde açklayacak.

K ÖNEML ZYARET

Komisyona, 8 Eylülde Avrupa Konseyi ve Avrupa nsan Haklar Mahkemesi (AHM) tarafndan ziyaret gerçekletirildi. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi heyeti de 3 Kasmda komisyonu ziyaret etti.

Bilgi ilem, evrak kayt ve ariv birimlerindeki çalmalarn anlatld heyetlere, yaplan ilemler, elektronik bavuru ve otomasyon sistemi hakknda bilgi verildi.

Görümelerde Avrupal temsilcilerin, komisyonun titizlikle yürüttüü çalmalarn uluslararas standartlarda olduunu, bundan memnuniyet duyduklarn dile getirdikleri örenildi.

AHM 25 BN BAVURUYU REDDETMT

Komisyonun kurulmas ve bavurularn alnmaya balanmasnn ardndan Anayasa Mahkemesi, KHKlar ile dorudan yaplan ilemler ve OHAL kapsamnda gerçekletirilen idari ilemler hakkndaki 70 bin 771 bavuruyu, OHAL lemleri nceleme Komisyonunu adres göstererek, bavuru yollarnn tüketilmedii gerekçesiyle kabul edilemez bulmutu.

AHMin OHAL lemleri nceleme Komisyonunu bir iç hukuk yolu olarak kabul ettii ve ret karar verdii bavurunun ardndan Türkiye aleyhine açlan dava saysnda da düü yaanmt. AHM, 25 bin bavuruyu, komisyonu adres göstererek reddetmiti.

Ana Sayfaya Git