OHAL raporu: 46 KHK’li intihar etti

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 20 Temmuz 2016 tarihinde ilan edilen ve iki yıl süren Olağanüstü Hal (OHAL) ile ilgili bir rapor yayınladı.

Haberler 18.07.2019 - 01:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

OHAL rejimi ile balayan hukuk d sömürü düzeni Cumhurbakanl Hükümet sistemiyle devam etti diyen Ababa, OHAL rejiminin etkilerinin halen devam ettiine dikkat çekti.

DEMOKRASYE KHK DARBES

Raporda, OHAL sonras süreçte de OHALin olumsuz mirasnn Türkiye demokrasisine ve hukuk sistemine zarar vermeye devam ettii belirtildi. 5 KHKli belediye bakan ile belediye meclis üyelerinin mazbatalarnn elinden alnd hatrlatld. Raporda, Bu kararla birlikte ilgili seçim bölgelerindeki yüzbinlerce seçmenin iradesi yok saylmtr. ktidar, OHALi resmiyette olmasa da fiiliyatta devam ettirdiini bir kez daha tüm açklyla göstermitir denildi.

EMEK SÖMÜRÜSÜ ZRVE NOKTASINA ULATI

Raporda, emek ve çalma yaamna yönelik saldrlarn cumhurbakanl hükümet sistemi ile zirve noktasna ulat deerlendirmesi yapld.

OHAL sürecinin fiili olarak sona erdii 20 Temmuz 2018den bu yana;

-zban grevi 8 Ocak 2019 tarihinde OHAL sürecinde çkan 678 sayl KHKya dayandrlarak yasakland. Böylece OHAL sürecinden kaynakl yasaklanan grev says 8e çkt.

-2012de yürürlüe giren Sal ve Güvenlii Yasasna göre, kamu kurumlarna ve 50den az çalan olan az tehlikeli özel iletmelere i güvenlii uzman istihdam OHALden yararlanlarak 2020ye kadar ertelendi. Son bir ylda 1930 içi hayatn kaybetti.

-Hükümet, toplu i sözlemesi görümelerinde kamu içisine yüzde 5lik zamla içilere sefalet ücreti altnda yaamay teklif etti.

-Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Cumhurbakanlna bal kurullara baland. Sendikalarn denetimi Devlet Denetleme Kurulunu, Kurul da Cumhurbakanlna baland. Sendikalar üzerindeki siyasi basklar arttrld.

-nsanca koullarda çalmak isteyen ve sendika hakkn kullanan 3. Havaliman içileri gece yars basknlaryla gözaltna alnp tutukland.

-Tarite iten atlan içilere destek veren DSK/Gda- Sendikas yöneticilerine hapis cezas istendi.

-11. Kalknma Plan ile kamu emekçilerinin çalma sisteminin esnek ve kuralsz hale getirilmesi amaçland.

-sizlik Sigortas Fonundaki yama doruk noktasna çkt. Ekonomik krizin gün yüzüne çkt 2018 ylnda iverenler sizlik Sigorta Fonuna ödedikleri payn 2 katn kulland.

-OHAL sürecinde i yeri sal ve güvenlii denetimlerinin ertelenmesini isteyen zorunlu arabuluculuk uygulamasnn yasal hale getirilmesini salayan TOBB yönetimi, emek kart taleplerini gündeme getirmeye devam etti. çi alacaklarnda zaman am süresinin 5 yldan 1 yla indirilmesi TOBB yönetiminin son istekleri arasnda yer ald.

SZ SAYISI KATAR NÜFUSUNU 3E KATLADI

-Ekonomik skntlar zirveye çkt. Kaytl isiz says rekor krarak 4 milyon 417 bin 814e yükseldi. Geni tanml isizlik 8 milyonu aarak Katar nüfusunun neredeyse 3 katna ulat. Türkiyede isizlik oran Lübnan ve Msr gibi ülkelerden bile daha yüksek.

-Türkiye yüzde 20ler ile dünya genelinde enflasyonun en yüksek olduu 8. ülke konumuna yükseldi.

-2018 Temmuz ayndan bugüne mutfak harcamalarnda art 700 TLyi at. Açlk snr 2500 TLyi geçti.

OHAL KOMSYONU MADURYET NOTER OLDU

Raporda, ayrca on binlerce insann KHKlerle adeta sivil ölüme mahkm edildii belirtilirken, OHAL komisyonunun ise maduriyetleri onaylayan bir noter ilevi gördüü ifade edildi. Komisyona yaplan 126 bin 200 bavurunun yalnz 77 bin 900ü karara baland, bunlarn sadece 6 bini kabul edildi. OHAL Komisyonu bavurularn yüzde 93ünü reddetti.

EN AZ 46 KHKL NTHAR ETT

Raporda, KHKllarn yaad maduriyetlerin düzeltilmesi için hiçbir adm atlmamas KHKllar çözümsüz bir umutsuzlua sürüklemektedir. Umutsuzluk ve zor artlarda yaama zorunluluu KHKllar intihara sürüklemektedir denildi, en az 46 KHKlinin intihar ettii aktarld.

Raporda, KHKlilerin pasaportlarna el konulmasnn devletin hukuki gerekçelerle deil mafya refleksleriyle hareket ettiini gösterdii eklinde ifade edilirken, terazisi bozulan yargnn OHALden sonra da düzelmedii deerlendirmesi yapld.

ABABA: OHAL TÜM KURUMLARIYLA KALICI HALE GETRLD

Ababa, rapora dair deerlendirmesinde, OHAL resmiyette 1 yl önce bitmi olsa da fiili olarak yaanmaktadr. OHAL, tüm kurum ve kurallaryla kalc hale getirilmitir dedi.

Ana Sayfaya Git