Ohal Üç Ay Uzatıldı

Olağanüstü halin (OHAL), 19 Temmuz 2017 Çarşamba gününden geçerli olmak üzere 3 ay süreyle uzatılmasına ilişkin Başbakanlık tezkeresi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Haberler 18.07.2017 - 09:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tezkere üzerinde yaplan görümelerde Ak Parti, MHP, CHP ve HDPliler arasnda sert tartmalara neden oldu. MHP Grup Bakanvekili Usta, bu tezkerenin 5. tezkere olduunu ve parti olarak bunlar desteklediklerini belirterek, olaanüstü durumlarla OHAL ile mücadele edilmesi gerektiini dile getirdi.

Türkiyenin ciddi tehditlerle kar karya kaldn ve devletin elinin kuvvetlendirilmesi gerektiini ifade eden Usta, 15 Temmuza ilikin bir fikir birlii olmad için mücadele yöntemleri üzerinde de tam bir anlamann salanamadn bildirdi.

15 Temmuzun hem bir darbe giriimi hem de taktikçileri, teorisyenleri, kuryeleri, taeronlar, planlayclar ve sahadaki tetikçileri belli olan bir igal denemesi olduunu vurgulayan Usta, öyle devam etti:

Aslnda baktmzda 15 Temmuz, çanakkalede yarm kalan bir hesabn görülmesidir. 15 Temmuz, Milli Mücadelede kovaladmz dümanlarnn Türkiyeye bir frsat bulup tekrar saldrmas meselesidir. 15 Temmuz yüz yllardr, asrlardr süregelen Anadolu istilasnn bu çadaki addr.

Usta, 15 Temmuzun Türk milleti ile dümanlarnn tarihi bir hesaplamas olduunu belirterek, darbe giriiminde bulunanlarn, sadece bir ahsa, bir fikre deil, Türk milletinin tamamna, 80 milyona ve devletin tamamna saldrdna deindi.

Devlette liyakatten uzaklalmamasnn önemine dikkati çeken Usta, Liyakatin dnda baklacak tek kriter, ilgili kiilerin vatan haini olup olmaddr dedi.

Ülkenin ksr çekimelerden uzak tutulmas gerektiini belirten Usta, siyasetçilere de önemli bir görev dütüüne iaret etti. FETÖ ile mücadelenin bütün düzeylerde doru bir ekilde yürütülmesinin önemini vurgulayan Usta, siyaset kurumunun her düzeyinde de bu mücadelenin yaplmas ve eer varsa siyaset içindeki FETÖcülerin maskesinin düürülmesi gerektiini bildirdi.

FETÖ ile mücadele ederken Türk askerini ve ordusunu aciz gösterme gafletine düülmemesinin önemini dile getiren Usta, ordu ve asker ile millet kar karya getiriliyor gibi bir algnn yaratlmamas gerektiini vurgulad.

Usta, bu mücadelenin birlik ve beraberlik içerisinde baarya ulaabileceini belirterek, büyük tehlikenin ancak böyle savuturulabileceini kaydetti.

-OHAL, Türkiyeye bir gdm katk yapmad

HDP Adana Milletvekili Meral Dan Beta, 15 Temmuzdaki darbe giriiminin büyük bir lütuf olarak kullanldn ve 20 Temmuzda OHALin ilan edildiini savundu.

OHALden sonra mahkeme önüne çkarlmam binlerce insann bulunduunu öne süren Beta, bunlar arasnda bata HDP E Genel Bakan Selahattin Demirta ve baz HDPli milletvekillerinin bulunduunu, 170 gazetecinin ise u anda tutuklu olduunu söyledi.

Darbe giriiminin siyasi ayana ilikin ise bir gelimenin olmadn ileri süren Beta, bunun aça çkarlmasn beklediklerini belirtti.

Beta, u görüleri ileri sürdü: OHAL, Türkiyeye bir gdm katk yapmad. Brakn katky, ilerlemeyi, OHAL vatandan can ve mal güvenliini, kiisel güvenlik ve özgürlük hakkn, seyahat etme hakkn, çalma hakkn, ikence görmeme hakkn, demokratik direni hakkn, siyaset yapma hakkn ortadan kaldrmtr, gasbetmitir. OHALin uzatlmas kesinlikle karanl derinletirecektir. Türkiyenin uçuruma doru hzla yol ald bir dönemde, OHAL hepimizin birlikte kaybetmesine vesile olacaktr.

CHP Mersin Milletvekili Aytu Atc, OHALin 3 ay daha uzatlmasna ilikin Babakanlk tezkeresi üzerinde TBMM Genel Kurulunda yapt konumada, AK Partinin 15 Temmuz darbe giriiminden sonra, ehitler arasnda ayrm yaptn iddia ederek, O gece Mecliste olan milletvekilleri arasnda da ayrm yaptnz. 15 Temmuz gecesi burada olan muhalefet partisi milletvekilerinin fotoraflarn albüme koymadnz, sadece Genel Bakanmz Kemal Klçdarolu albümde yer ald. diye konutu.

AK Partinin böylece, o gece Mecliste olan muhalefet milletvekillerini yok saydn savunan Atc, Bununla da darbeyi biz engelledik mesaj verdiniz. ifadesini kulland.

Darbenin üzerine ina edilen bir sistemle devleti yönettiinizi zannediyorsunuz. diyen Atc, O gece Babakan tünelde iken, bakanlarn nerede olduu bilinmezken, Cumhurbakan bu darbeyi bir kelime ile özetledi, Bu darbe bize Allahn bir lütfudur dedi. Siz darbeyi frsata çevirdiniz. sözlerini sarfetti.

- 15 Temmuzda nasl anl bir direni sergilediysek...

AK Parti Ankara Milletvekili ahin de O gece yaananlar 1071de yaanan Malazgirt idi, 1453 stanbulun fethi idi, Kurtulu Sava idi Kutül Amare idi. 15 Temmuz gecesi herkes Ulubatl Hasan, Seyit Onba, Nenehatun ve Kara Fatma oldu. diye konutu.

15 Temmuzda nasl anl bir direni sergilediysek, darbe giriiminin birinci yl dönümünde de birçok yerde, yurt içi ve yurt dnda etkinlikler düzenledik. diyen ahin, OHALin sadece Türkiyede uygulanmadn ve gelecekte de sadece Türkiyede uygulanmayacan söyledi.

Fatih ahin, OHALin Türkiyede ilk kez 1987de uygulandn anmsatarak, Millet, 1923te kurduu Cumhuriyeti her türlü erden kurtararak bugüne tam ve 21. yüzyln en güçlü ülkelerinden birisi haline getirmitir. dedi.

15 Temmuz 2016da FETÖ tarafndan millet iradesine darbe giriiminde bulunulduunu ancak milletin geçmi yllardaki darbelerden ders çkararak bu darbe giriimine engel olduunu kaydeden ahin, 15 Temmuzdan sonra ilan edilen OHALin, bugün milletten kabul gördüünü söyledi.

ahin, öyle konutu:

15 Temmuz için kontrollü darbe denilmesi büyük bir iftiradr. Eer terörist ba Fetullah Gülen 15 Temmuz özel oturumunda burada bir konuma yapsayd, anamuhalefet partisi Genel Bakannn yapt konumann hiç üphesiz aynsn yapard. Fetullahç Terör Örgütü 1966da ortaya çkt, 60 yldr devlet içerisinde örgütlenmi bir yapdr. Sadece sa iktidarlar döneminde deil, sol iktidarlar döneminde de güçlenmi ve büyümütür. çeitli dönemlerde iktidar orta olan CHP de FETÖ ile mücadele konusunda hiçbir adm atmamtr.

AK Partili ahin, CHP Mersin Milletvekili Atcnn, sakalmn her bir teliyle FETÖ ile mücadele ediyorum. dediini ifade ederek, Biz canmzla, kanmzla, halkmzla yürütüyoruz bu mücadeleyi. Kldan, tüyden mücadeleden bahsetmiyoruz. karln verdi.

FETÖ ile mücadele eden ilk cumhurbakannn, Recep Tayyip Erdoan olduunu belirten ahin, Dün kimin kiminle olduu konuulabilir, tartlabilir ancak asl önemli olan bugün kimin kiminle olduu, kimin kimin yannda durduudur. dedi.

ahine yant veren CHP Grup Bakanvekili Levent Gök ise Gülen, sakn CHPyi iktidara getirmeyin, onlara iktidar teslim etmeyin, ne yaparsanz yapn onlar engelleyin diyor. Keke CHPnin tüm söylemlerini, o günkü iddialarn dinleseydiniz de o gün Meclisin üzerine bombalar yamasayd, 250 ehidimiz olmasayd. ifadelerini kulland.

AK Parti Hatay Milletvekili Hac Bayram Türkolu, tezkereyle ilgili ahs adna yapt konumada, 15 Temmuz darbe giriimine ve ülkenin terör örgütlerine kar verdii mücadeleye iaret ederek OHAL uygulamasnn böyle bir ortamda zorunluluk olduunu belirtti.

Hakkari Yüksekovada terör örgütü PKKnn hain saldrs sonucu 4ü ar 17 askerin yaraland haberini aldklarn söyleyen Türkolu, yaral askerlere Allahtan acil ifa dileklerinde bulundu.

CHP Tunceli l Bakan Ali Rza Güderin, terör örgütü PKK tarafndan ehit edilen öretmenle ilgili sözlerinin salondakileri gözyalarna boduunu ifade eden Türkolu, Bu bakanmzn davrannn hepimize, CHPye, HDPye ve tüm insanlk alemine örnek olmasn diliyorum. ifadelerini kulland.

Türkolu, darbe giriiminin yaand gece TBMMnin de bombalandn, saat 02.30 sralarnda kendisi ve ailesinin de atlan bu bombalar srasnda yara aldn dile getirdi.

Gazi Meclisin gazi milletvekili ve gazi ailesi olma erefine nail olduk. diyen Türkolu, unlar kaydetti: 15 Temmuzda aziz milletimiz esiz bir destan yazmtr. Milletimizin amansz mücadelesiyle üzerimize çullanan bu FETÖ sürüsü tarih sahnesinden bir daha kalkmamak üzere yerle bir edilmitir. Bugün o hainler adalet önünde hesap vermektedirler. Yaanlan süreç olaan bir süreç deildir. Dünyada eine rastlanlmayan bu hain ve alçak darbe giriiminin müsebbibi FETÖ ile mücadelede de olaanüstü tedbirler almak zaruri bir gerekliliktir. Bu tedbirlerin de en ehemmiyetlisi üphesiz olaanüstü haldir. OHAL skyönetim deildir. OHAL, demokrasinin daha iyi ileyebilmesi için devleti etkin klma adna bavurulan bir yöntemdir. Devletin ayakta kalmas için ne gerekiyorsa yaplmaldr. Terörle mücadelede yürütülen etkin mücadele ile aydnlk yarnlara kararl ekilde yürünecektir.

Konumalarn ardndan, OHALin 19 Temmuz 2017 çaramba günü saat 01.00den geçerli olmak üzere 3 ay süreyle uzatlmasna ilikin Babakanlk tezkeresi, yaplan oylamada kabul edildi.

Ana Sayfaya Git