Okul servislerine zorunlu trafik

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Devam eden pandemi sürecinde başta okul servis araçları olmak üzere genelge ile iş yapamayan araçlar zorunlu trafik sigortası yükünden kurtarılmalı." dedi.

Haberler 11.05.2021 - 00:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Türkiye Esnaf ve Sanatkrlar Konfederasyonu (TESK) Genel Bakan Bendevi Palandöken, yapt yazl açklamada trafikte 5 milyon aracn sigortasnn olmadna dikkat çekti.

Palandöken, Pandemide evden çalma, trafie daha az çkma ve ekonomik nedenlerden dolay, kanunen zorunlu olmasna ramen trafik sigortasn yaptrmayan 5 milyon 10 bin 15 araç var. Trafikteki 24.2 milyon aracn yüzde 20.65i zorunlu trafik sigortas yaptrmam. Araçlarn trafie sigortasz çkmamalar için sigorta fiyatlarnda mutlaka indirime gidilmeli ve taksit says artrlmal. Ayrca pandemi sürecinde zorunlu trafik sigortasn yaptramayanlara ceza ve faiz uygulanmamal. dedi.

Araçlarn yüzde 20.65inin zorunlu trafik sigortas yok

Salgnda ekonomik sebeplerden ötürü araçlarn zorunlu trafik sigortalarnn yaptrlamadna dikkati çeken Palandöken, Son açklanan verilere bakldnda, trafikteki otomobillerin yüzde 7,27si, minibüslerin yüzde 22.05i, otobüslerin yüzde 30,60, kamyonetlerin yüzde 11,62si, kamyonlarn yüzde 24,04ü, traktörlerin yüzde 43,47si, özel amaçl tatlarn yüzde 20,5i ve motosiklet ile yük motosikletlerin yüzde 66,5inin zorunlu trafik sigortas yok. Bunlar çok ciddi oranlar. Sigortasz gezen her bir araç trafik için tehlike saçyor. Olas bir kaza annda araç sahibinde ve araçta oluabilecek hasarlarn karlanabilmesi için zorunlu tutulan trafik sigortasnn yaptrlmamas her iki araç sahibini ve devleti zarar sokuyor. diye belirtti.

Genelge ile kapatlan servisçi esnaf muaf tutulmal

Kullanlmad belgelenen araçlarn zorunlu trafik sigortasndan muaf tutulmas gerektiine iaret eden Palandöken, Pandeminin balad geçen yldan bu yana okullarn uzaktan eitime geçmesiyle birlikte okul servis araçlar bir yl akn süredir i yapamyor. Devam eden pandemi sürecinde bata okul servis araçlar olmak üzere genelge ile i yapamayan araçlar zorunlu trafik sigortas yükünden kurtarlmal. Ayrca bir yldan fazla süre ile yurtdna görevli olarak çkan ve aracn kullanmadn belge ile kantlayanlar zorunlu trafik sigortasndan muaf olmal. Öte yandan zorunlu trafik sigortasn yaptramayan vatandalara geçen her ay için yüzde 5 orannda uygulanan gecikme zamm pandemi döneminde uygulanmamal. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git