Okuldan uzak bırakamayız!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 20 bin öğretmenin kura çekiminde, "Çocuklarımız 1,5 yıldır okullarında akranları ve öğretmenleriyle birlikte olamadılar. Salgın halen devam ediyor. Ama artık çocuklarımızı okullarından uzak bırakma lüksümüz de kalmadı. Okullarımızı açık tutmakta, çocuklarımızı akranlarıyla birlikte en iyi eğitim öğretimi vermekte kararlıyız. Çocuklarımızın sağlıklı bir şekilde zihinsel, bedensel, kültürel ve sportif girişimleri ve gelişimleri bakımından da okullarımızın açık tutulması önemlidir" dedi.

Haberler 04.09.2021 - 00:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Erdoan, Haliç Kongre Merkezinde 2021 Yl Öretmen Atama Törenine katlarak bir konuma yapt. Bugün atamasn gerçekletireceimiz 20 bin öretmenimizi ayr ayr tebrik ediyorum. Görev yerlerinizde imdiden sizlere baarlar diliyorum. Biraz sonra atanacak öretmenlerimizle birlikte okullarmzda görev yapan öretmen saymz bir milyon 137 bini bulacaktr diyen Erdoann konumasndan satr balar öyle:

ÖRETMEN HTYACIMIZI HIZLA KAPADIK

Ülkemizde 2002 ylnda be yüz bin civarnda öretmenimiz vard. Artk bu say bir milyon 200 binlere yaklat. u anda okullarmzda görev yapan öretmenlerimizin 700 binini bizim dönemimizde atayarak öretmen ihtiyacmz hzla kapattk. Bunun yannda ina ettiimiz okullar ve dersliklerle okullarmzn ve snflarmzn örenci mevcutlarn iyice azalttk.

ORTALAMA SINIF MEVCUTLARI NGLTERE, AVUSTRALYA, FRANSADAN DÜÜK

Geçmite ortalama otuz civarlarndaki says OECD ülkelerinin çok üstünde olan ortalama snf mevcutlarmz bugün artk 22 ile OECD ortalamas civarndadr. Öyle ki bugün artk Türkiyedeki ortalama snf mevcutlar ngiltere, Avustralya, Fransa gibi ülkelerdeki ilkokullardan daha düük Almanya ve Amerika Birleik Devletleriyle yaklak ayn seviyede. Benzer ekilde öretmen bana düen örenci saylarnda da yaptmz atamalarla ilkokullarda öretmen bana 15 ortaokullarda ve liselerde 13 örenci düen OECD ortalamalarn yakaladk hatta geçtik.

ÖRETMEN MAALARINI EN çOK YLETREN ÜLKE TÜRKYEDR

Bugün ülkemizde öretmen bana düen örenci says ilkokullarda 17, ortaokullarda 16, liselerde 12 civarndadr. Hükümete gelirken milletimize ülkemizi eitim salk adalet ve güvenlik temelleri üzerinde yükseltme sözü vermitik. Bir baka ifadeyle eitimi önceliklerimizin en bana almtk. çan gerektirdii her türlü bilgi ve beceriyle donatlm yetimi insan gücümüzün ekonomimizin, toplumumuzun ve demokrasimizin lokomotifi olarak görüyoruz. Eitime ayrdmz bütçeyi tüm kurumlarmz arasnda ilk sraya çkartarak, bu anlay bir fiil hayata geçirdik. Bu sürecin asli unsuru olan öretmenlerimizin özlük haklarnda büyük iyiletirmeler yaptk. Nitekim Avrupada son yirmi ylda öretmen maalarn en çok iyiletiren ülke Türkiyedir.

ÖRETMENLER TÜM AVRUPA ÜLKELER çERSNDE EN AZ STRES YAAYANLARDIR

Avrupa Birliinin bu konudaki raporuna göre, Avrupada öretmenler için zorunlu ders saati en düük ülke yine Türkiyedir. OECD verilerine göre Avrupada öretmenlerin yaklak yars ilerinde stres yaadklarn belirtirken Türkiyede bu oran yüzde 20ler civarndadr. Bir baka ifadeyle Türkiyedeki öretmenler tüm Avrupa ülkeleri içerisinde en az stres yaayan öretmenler arasnda yer almaktadr. Eitime yaptmz büyük yatrmlarla okullarmzn fiziki ve teknolojik artlarn da oldukça gelitirdik. Okullarmzn tamamn bilgisayar laboratuvarlar dijital kütüphaneler yeni teknolojiler, akll tahtalarla zenginletirerek çan imkanlaryla donattk. Salgn döneminde çocuklarmzn uzaktan eitime eriimlerini salamak için iki milyon tablet dattk. Herkese 8 gigabayt internet saladk. çocuklarn eitime eriimlerini kolaylatrmak ve ailelere destek olmak amacyla attmz en önemli admlardan biri de ders kitaplarnn ücretsiz verilmesi. Artk çocuklarmz okula geldiinde sralarnn üstünde o öretim ylnda okuyacaklar ders kitaplarn hiçbir ücret ödemeden hazr buluyorlar.

ALTYAPIYI GELTRDK, TEKNOLOJK YATIRIMLAR YAPTIK

Tabii sadece bunlarla kalmadk. Kalmyoruz. mknlar nispetinde hem öretmenlerimizin durumlarn iyiletirmeyi hem okullarmzn altyaplarn güçlendirmeyi de sürdürüyoruz. Deerli öretmen adaylar, eitimin niteliini ve kalitesini yükseltme hedefimizde öncelikle altyapy gelitirdik teknolojik yatrmlar yaptk. Böylece Türkiyeyi her alanda olduu gibi eitimde de altyap eksikliklerini büyük oranda gidermi bir ülke haline getirdik.

ETMN çERN GELTRMEMZ GEREKYOR

Bundan sonra odaklanmamz gereken nokta eitimin kalitesini artrmaktr. Bunun için müfredat bata olmak üzere eitimin içeriini gelitirmemiz gerekiyor. çocuklarmz her ey gibi eitimin de en iyisine layktr. Eitim sisteminin kalitesini belirleyen en önemli unsur ise öretmenlerdir. Sizlerin, örencilerinizi en güncel bilgi ve becerilerle donatrken kendinizi de sürekli olarak gelitirmeniz arttr. Bunun için sürekli eitimlerle ve lisans üstü programlarla mesleki geliiminizi salamal alannzdaki gelimeleri sürekli takip etmelisiniz.

çOCUKLARIMIZI OKULLARINDAN UZAK BIRAKMA LÜKSÜMÜZ KALMADI

Özellikle u salgn döneminde bu husus çok daha büyük önem tayor. çocuklarmz 1,5 yldr okullarnda akranlar ve öretmenleriyle birlikte olamadlar. Salgn halen devam ediyor. Ama artk çocuklarmz okullarndan uzak brakma lüksümüz de kalmad. Okullarmz açk tutmakta, çocuklarmz akranlaryla birlikte en iyi eitim öretimi vermekte kararlyz. çocuklarmzn salkl bir ekilde zihinsel, bedensel, kültürel ve sportif giriimleri ve geliimleri bakmndan da okullarmzn açk tutulmas önemlidir. Sizlerin çabalar ve velilerimizin desteiyle gerekli her türlü tedbiri alarak inallah çocuklarmz pazartesi günü okullaryla buluturuyoruz.

UYGULANACAK KURALLAR VE LKELER BELL

Mill Eitim Bakanlmz ve Salk Bakanlmz okullarda uygulanacak kurallar ve ilkeleri belirlediler. Öretmenlerimizden istei bu kurallarn eksiksiz bir ekilde uygulanmasdr. Alarnz yaptrarak çocuklarmza ve topluma örnek olacanza inanyorum. Mill Eitim Bakanlmz okullarn temizlik ve maske ihtiyaçlarn karlad. Okullarmz artk eitime hazr durumda, sizlerin gayretleri ve çalmalaryla baarl bir eitim öretim dönemini geride brakacamzdan üphe duymuyorum. nallah okullarmz tam zamanl olarak açk tutarak öretim yln tamamlayacaz. Bugün burada atamas yaplacak öretmenlerimizi bir kez daha tebrik ediyor görevlerinde baarlar diliyorum.

Ana Sayfaya Git