Öldüren taşa haksız tahrik

Öldüren taş darbesine 'haksız tahrik' indirimiyle 8 yıl hapis

Haberler 17.11.2017 - 11:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIRn Hazro lçesinde, kendisine önce sopa ile saldran, daha sonra ta atan akli dengesi bozuk 32 yandaki Mehmet Cansevgiliyi, bana ta atarak öldüren 22 yandaki Hüseyin Can Gümütekine, Haksz tahrik ve yi hal indirimi uygulanarak 8 yl 1 ay 15 gün hapis cezas verildi. Bölgedeki güvenlik kameras görüntülerinde Cansevgilinin atlan ta sonucu bir anda yere yld görülüyor.

Cumhuriyet Basavclnca hazrlanan iddianameye göre, olay Hazro lçesinde 17 Temmuz 2016 tarihinde meydana geldi. Akli dengesi bozuk olduu belirtilen Mehmet Cansevgili, iddiaya göre yolda yürüyen Hüseyin Can Gümütekine küfür etti. Arkada ile yürüyen Gümütekin, Cansevgilinin akli dengesinin bozuk olduunu bildii için karlk vermeden yola devam etti. Gümütekin daha sonra altna kaçrdn söyleyerek, akli dengesi bozuk Cansevgili ile dalga geçince arbede oldu. çevrede bulunanlarn araya girmesi üzerine taraflar ayrld. Bunun ardndan karlkl ta atld ve Hüseyin Can Gümütekin akli dengesi bozuk Mehmet Cansevgiliye 10 metre uzaklktan ta frlatt. Cansevgili, bana isabet eden ta nedeniyle kafatas kr, beyin kanamas ve doku harabiyeti sonucu öldü.

18 YILA KADAR HAPS STEM

ddianamede Cansevgilinin cezai sorumluluunun olmad kabul edilse bile iledii fiillerin hakszlk unsurunda herhangi bir eksilme olmayacan belirtildi. Savc, Gümütekinin, Haksz tahrik altnda ruh bakmndan kendini savunamayacak kiiyi kasten öldürme suçundan 12-18 yl hapis ile cezalandrlmasn istedi.

KORKUDAN EVE GTTM

Tutuklu sank Hüseyin Can Gümütekin, Diyarbakr 2nci Ar Ceza Mahkemesinde yargland. Gümütekin, eve gitmek istedii srada Mehmet Cansevgilinin kendisine küfür ettiini ve sol ayana sopa ile vurduunu belirterek, Giderken arkamdan bana ta att. Kendimi korumak ve peimden gelmemesi için ben de ta attm. Uzakta olduumdan neresine isabet ettiini göremedim. Yaralandnda korkudan yanna gidemedimdedi.

HAKSIZ TAHRK VE Y HAL NDRM

Kararn açklayan Mahkeme, Hüseyin Can Gümütekinin Arlam kasten yaralama suçundan 13 yl hapisle cezalandrlmasna ve tutukluluk halinin devamna hükmetti. Sann eylemini haksz bir fiilin meydana getirdii hiddet etkisi altnda gerçekletirmi olduunu belirten Mahkeme, cezay 9 yl 9 aya düürdü. Sann soruturma evresindeki davranlar ve cezann gelecei üzerindeki etkilerini indirim sebebi kabul eden mahkeme iyi hal indirimi uygulayarak, Gümütekinin cezasn 8 yl 1 ay 15 güne indirdi.

ÖLDÜREN DARBE GÜVENLK KAMERASINDA

Olay yerindeki güvenlik kameras görüntülerine göre; caddede arkada ile birlikte yürüyen sank Gümütekin ile ölen Mehmet Cansevgili bir anda kavga etmeye balyor. Cansevgilinin tekme atmas ardndan çevredekiler kavgay ayrrken, taraflarn daha sonra birbirlerine ta atmalar da kamera ile görüntülendi. Görüntülerde olay yerinden uzaklaan sank Hüseyin Can Gümütekin, daha sonra aacn arkasndan kendisine ta atan Cansevgiliye atmaya balyor. Görüntülerde atlan talardan birinin isabet etmesi sonucunda Cansevgilinin bir anda yere yld görüldü. Sank Hüseyin Can Gümütekinin daha sonra arkada ile birlikte sakin biçimde uzaklat da görüntülerde yer ald.

AVUKAT KILINç:MÜVEKKLMZ SALDIRIYI DEFETMEYE çALITI

Sank Hüseyin Can Gümütekinin avukat Ferhat Klnç, maktül kiinin akli dengesinin yerinde olmadn ifade ederek, öyle dedi:

Müvekkilimiz hakknda kasten öldürme suçundan arlatrlm müebbet hapis cezas istendi. Son celsede müvekkilimiz hakknda ceza verildi ve haksz tahrik indirimi uyguland. Haksz tahrikin uygulanmasn bu olay içinde deerlendirmek gerekiyor. Müvekkilimiz olay balatan kii deildir. Maktül herkesçe bilinen ve biraz saldrgan bir kiiliktir. Müvekkilimiz kendini korumaya çalmtr. Kendisine yaplan saldry defetmeye çalmtr. Mahkemenin kanaati haksz tahrik yönünde oldu. Bu yönden biz temyiz yoluna gitmedik ve karar kesinletirdik. Müvekkilimiz de cezaevinde cezasn infaz ediyor.

Ana Sayfaya Git