Ölüm saçan ilaç ilanları

Sağlık Bakanlığı, internet üzerinden 'ikinci el' ilaç satışı yapılan hesapların engellenerek savcılıklara suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan, internet üzerinden yasal olmayan şekilde ambalajı açılmış, kırmızı reçeteli ilaçların dahi satışının yapıldığını, bunların zehir olduğunu söyledi.

Haberler 19.11.2020 - 10:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

nternet üzerinden ikinci el eya satan baz internet sitelerinden vatandalara yasal olmayan ekilde ambalaj açlm, arasnda krmz reçeteli ilaçlarn da olduu satlar yaplyor. çocuuma aldm içirdim tadn beenmedi, Kremin yarsn kullandm yars duruyor, Evde fazlalar kullanmyoruz gibi notlarla ilaçlarn satlmas, tehlike saçt gibi tepki de çekti. TES Bakan Nurten Saydan, konuyu Salk Bakanlna bildirdiklerini ifade ederek, laç çok ciddi bir üründür. lacn ikinci eli olmaz. laçlar kiiye özel ürünlerdir. laç sadece eczanelerde satlr, buna çok dikkat etsinler. Hayret edici görseller var. Merhemin yarsn skm yarsn sata koymu. Böyle bir ey olamaz. En çok bizi artan ise krmz reçeteli ilaç dahi satlyor. Bunun için Salk Bakanlmzn ve bilgi teknolojilerinin bir araya gelip ilaçlarn isim barkod ve görsellerinin bu tür sitelere yüklenmesinin engellenmesi gerekir dedi.

DOZUNDA KULLANILMAZSA ZEHRDR

Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) ödedii ilaçlarn kiiye özel olduunu ve bir baka yerde satlamayacan kaydeden Saydan, Bunun kanuni yaptrm vardr. laç internetten satlmayan bir üründür. laç eczanelerimizde eczac kontrolünde satlan bir üründür. laç eer açlp içinden bir tane alndysa ve kullanlmadysa o artk atktr kimyasal atktr, imha edilmesi gerekiyor. Vatandalarmz ilac bilmiyorlar. Yarm ilac internete koyacak kadar salk okuryazarlndan yoksunlar. Bunlarn çou geri ödemede olan ilaçlar ve bunlarn ücretini SGK ödüyor. SGK ödüyor diye sen bunu bu ilaç benim, ister içerim ister satarm diyemezsin. Bu kanunen yasaktr. laç bir kazak deildir, mobilya deildir. laç bunlarn hiçbirine benzemeyen bir üründür ve sadece eczanelerimizde satlr. lkokuldan itibaren çocuklarmza ilacn ne olduu, nereden alnmas gerektii, nasl kullanlmas gerektiinin ders olarak okutulmas lazm. laç kimyasal bir maddedir, dozunda kullanlmazsa zehirdir diye konutu.

LACIN GÜVENLNDEN BAHSEDEMEYZ

Farmakoloji Uzman Doç. Dr. smail Mert Vural ise bunlarn basit ilaçlar olmadn, krmz reçeteyle satlan ilaçlarn bile yer aldn belirterek, bu ilaçlarn dozlarnn ve kullanm sürelerinin hastaya göre ayarlanarak tedavinin oluturulmas gerektiini vurgulad. Doç. Dr. Vural, Sahte bir ilaç olmasa bile hastalar bu ilacn yanl kullanmna bal, aklc olmayan kullanmna bal, yanl doz kullanmna bal olarak büyük skntlarla karlaabilirler. Özellikle bu krmz reçeteli ilaçlarda zehirlenmelerle de karlaabiliriz. lacn datm zinciri bozulduu zaman artk o ilaç güvenli deildir. Bu datm zinciri bozulduu zaman artk o ilaç fabrika çkl bir ilaç olsa bile birçok komplikasyonla yan etki ile karlaabiliriz. lacn güvenliinden bahsedemeyiz dedi.

SALIK BAKANLII EL KOYDU

Salk Bakanlndan yaplan açklamaya göre; 2020 ylnda internet üzerinden ilaç sat ve tantm yapld tespit edilen 2 bin 303 internet sitesi eriime tamamen engellenirken, 608 internet sitesi hakknda adli ilem tesisi amacyla Cumhuriyet Basavclklarna suç duyurusunda bulunuldu. laç satnn tespit edildii ikinci el konseptli internet sitesi, sosyal medya hesab ve mobil uygulamalar için de gerekli ilemlerin titizlikle gerçekletirildii, ilaç sat yaplan hesaplarn engellenerek, adli ilem tesisi için savclklara suç duyurusunda bulunulduu belirtildi. Ayrca bakanln resmi sosyal medya hesaplarndan eczane d ilaç almnn getirdii risklerin vurguland, bilgilendirici ve uyarc paylamlarn düzenli yapld kaydedildi.

Ana Sayfaya Git