Ölüme Davetiye Çıkaran Kanal!

Silvan ilçesinde, son bir ayda 7 kişinin su kanallarında akıntıya kapılarak boğulmasının ardından köylüler durumu protesto etti. Evlerinin önünden su kanalı geçen köylüler, kanalların etrafında güvenlik önlemi alınması için yetkililere çağrıda bulundu.

Haberler 21.07.2018 - 09:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Temel geçim kaynann tarm olduu Diyarbakrn baz ilçelerinde verimin artmas ve tarlalarn sulanmas için yaplan sulama kanallar tehlikeye davetiye çkaryor. Yüzlerce kilometre uzunluundaki sulama kanallarnn etrafnda sadece Sulama kanalna girmek tehlikeli ve yasaktr ibaresinin yer almas köylülerin tepkisini çekti. Tabela haricinde kanallarn etrafnda güvenlik önlemi alnmasn isteyen köylüler toplanarak durumu protesto etti.

Ölümlerin arkas kesilmiyor

Batmann Kozluk ilçesi Bekirhan beldesine bal Yeniçalar Köyü Muhtar Ahmet Sayar, 5 temmuzda köyden gecen sulama kanallarnda incelemede bulunduu esnada dengesini kaybederek suya dümü, su pompasnn çekim alanna kaplan muhtar skt yerden çkamaynca boularak hayatn kaybetmiti. Olaydan birkaç gün önce Diyarbakrn Silvan ilçesinde koyun otlatmak için sabahn erken saatlerinde evden çkan 15 yandaki Yusuf Ylmazn da dengesini kaybederek dütüü kanalda akntya kaplp boulduu belirlenmiti. 11 Temmuzda tarla sulamak için kanala yönelip dengesini kaybederek akntya kaplan Selman ile kardeini kurtarmak isterken suya atlayp sürüklenen Frat Kzlçiçekin cansz bedenleri de yaplan arama çalmalarnn ardndan sulama kanalnda bulunmutu. Köylüler, bir ay içerisinde 7 kiinin sulama kanallarnda boularak hayatn kaybettiini belirterek güvenlik önlemlerinin arttrlmasn talep edip, ihmal sonucu ölümlerin önüne geçilmesini istedi.

çocuklar tehlikeye aldr etmiyor

Scaklarn mevsim normallerinin üzerinde seyrettii bölgede çocuklar, evlerinin önünden geçen sulama kanalna girerek serinlemeye çalyor. Etrafnda çitlerin bulunmad ve sadece Sulama kanalna girmek tehlikeli ve yasaktr ibaresinin yer ald kanala giren çocuklar, kendi yöntemleri ile yaptklar can simitleri ile tehlikeye dalyor. Pet ieleri bellerine dolayp suya giren çocuklar ölüme davetiye çkaryor.

Kanallarn etrafna set çekilmesini istiyoruz

Mehmet Salih Durak, su kanalnn etrafnda köyün 400 metre aasna kadar set yaplmasn istediklerini söyledi. Köydeki çocuklarn çounun yüzme bilmediini kaydeden Durak, yetkililerden bu soruna çözüm bulmasn istedi. Son bir ayda 7 kiinin su kanallarna düüp boularak hayatn kaybettiini hatrlatan Durak, yüzme bilmeyenlerin suya dümesi durumunda kanaln onu sifona kadar sürükleyeceini ifade etti. Durak, devletin bir an önce bu duruma el atp sorunu çözmesini beklediklerini sözlerine ekledi.

Musa Ba ise köylerinden iki kanaln geçtiini bu ikisinde de bir güvenlik önleminin bulunmadn söyledi. Ba, son bir ayda 7 kiinin sulama kanallarnda boularak hayatn kaybettiini vurgulayarak kanallarn etrafndaki güvenlik önlemlerinin arttrlmasn istediklerini aktard.

Ana Sayfaya Git