Önce yaya genelgesi!

İçişleri Bakanlığınca, trafikte yaya önceliğine dikkat çekilmesi amacıyla hazırlanan "Önce Yaya" görsellerinin sürücülerin görebileceği şekilde yaya ve okul geçitleri önüne çizilmesine ilişkin 81 il valiliğine genelge gönderildi.

Haberler 06.03.2019 - 11:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-çileri Bakanlnca 81 il valiliine gönderilen genelgeyle yaya ve okul geçitlerine sürücülerin görebilecei ekilde Önce Yaya görselleri çizilmesi istendi.

çileri Bakan Süleyman Soylu imzasyla 81 il valilii, il emniyet müdürlükleri ve il jandarma komutanlklarna Önce Yaya Uygulamas konulu genelge gönderildi.

Genelgede, geçen yl ekim aynda 298 sayl Karayollar Trafik Kanununun 74üncü maddesinde deiiklik yapld hatrlatld.

Buna göre, Sürücüler, görevli bir kii veya kl trafik iareti bulunmayan ancak trafik iareti ve levhalaryla belirlenmi kavak giri ve çklaryla yaya ve okul geçitlerine yaklarken yavalamak, varsa buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yayalara durarak ilk geçi hakkn vermek zorundadr hükmünün getirildii belirtildi.

Genelgeyle, trafikte yaya önceliine dikkat çekilmesine ilikin hazrlanan Önce Yaya görsellerinin, sürücülerin görebilecei ekilde yaya ve okul geçitlerinin önüne çizilmesi istendi. eritlere ve geçi çizgilerinin önüne çizilecek bu görsellerle sürücülere önceliin yayalarda olduu uyars yaplacak.

Bu kampanyann yl boyunca etkisini sürdürmesi için yaya ve okul geçitleri öncesinde sürücülerin yer ve zemin iaretleriyle uyarlarak bu alanlarda yavalamalar ve durarak yayalara geçi hakk vermeleri salanacak.

eritlere ve geçi çizgilerinin önüne uygun ekilde çizilecek

Genelgede, yol yapm ve bakmndan sorumlu kurulularla (belediye/karayollar) koordineli yaplmas gereken çalmalar sraland.

Buna göre, yaya ve okul geçitlerinin bulunduu noktalarda tespit edilen yatay ve dikey iaretleme eksikleri ksa sürede giderilecek.

Sürücülerin, yaya ve okul geçidine yaklarken güvenle yavalayabilecei ve durabilecei uygun mesafe göz önüne alnarak uyarlmas salanacak.

Bu kapsamda Önce Yaya görselleri eritlere ve geçi çizgilerinin önüne uygun ekilde çizdirilecek.

Ana Sayfaya Git