Önder'e 33 yıla kadar hapis istemi

HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder hakkında, "silahlı terör örgütüne üye olmak", "terör örgütü propagandası yapmak" ve "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek" suçlarından 11 yıl 6 aydan 33 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Haberler 09.12.2016 - 09:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yasama dokunulmazlnn kaldrlmasna ilikin Anayasada deiiklik yaplmasn öngören kanunun Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe girmesinin ardndan milletvekillerinin dosyalar incelemeye alnd.

Bu kapsamda Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca Milletvekili Önder hakknda hazrlanan iddianame, 8. Ar Ceza Mahkemesince kabul edildi.

ddianamede, terör örgütü PKK/KCKnn yaplanmas ema ve yazl olarak detayl ekilde yer verildi.

Demokratik Toplum Kongresine (DTK) katlan Önderin terör örgütünün talimat üzerine konuma yapt bildirilen iddianamede, konumann içeriinde özellikle son dönemde Sur ve Cizre ilçelerinde PKK/KCK bölücü terör örgütü tarafndan sözde özerk bölge oluturma amacyla youn ekilde gerçekletirilen çukur kazma, bomba tuzaklama, güvenlik güçlerine yönelik silahl ve roketli saldrlarn sahiplendiinin tespit edildii belirtildi.

ddianamede, bu nedenle Önderin PKK/KCK terör örgütünün üyesi olduu ve halk kin ve dümanla tahrik etmek suçunu ilediinin anlald kaydedildi.

- Örgüt üyeleri ile fotoraf çektii için Önder hakknda suç duyurusu

ddianamede, 2013te ulusal bir gazetede Önderin Kuzey Irakta örgüt üyeleriyle çektirdii fotoraflarnn yaynlanmas üzerine bir vatandan stanbul ve Ankara Cumhuriyet Basavclna suç duyurusunda bulunduu bildirildi.

Önderin içinde bulunduu kiilerin cebir, iddet ve tehdit içeren yöntemleri meru gören silahl terör örgütünün sözde yöneticileri Sabri Ok, Murat Karaylan, kadn terörist Sülbüs Peri ile teröristba Abdullah Öcalann fotoraf ve örgütün sözde bayrayla fotoraf çektirdiinin tespit edildii ifade edilen iddianamede, milletvekilinin terör örgütü propagandas yaptnn anlald vurguland.

- Nevruz etkinliinde terör propagandas yapm

Diyarbakrda 21 Martta Nevruz Tertip Komitesince düzenlenen nevruz etkiliinde Önderin yapt konumada terör örgütü propagandas yaptna dikkat çekilen iddianamede, u ifadelere yer verildi:

Önder son dönemde Sur ilçesinde PKK/KCK bölücü terör örgütü tarafndan sözde özerk bölge oluturma amacyla youn ekilde gerçekletirilen çukur kazma, bomba tuzaklama, güvenlik güçlerine yönelik silahl ve roketli saldrlarla ilgili olarak bu eylemleri hakl bir mücadele olarak nitelendirmitir. Bölücü terör örgütüne yönelik gerçekletirilen operasyonlar ise katliam ve zulüm olarak belirttii, ölen bölücü terör örgütü mensuplarn açkça sahiplendii, bölgedeki Türk vatandalarnn evlerinden çkamadklarn dile getirmitir. Teröristba Öcalana balln açkça dile getirdii, bölgedeki kamu düzenin ancak Abdullah Öcalann fikirleriyle salanabileceini açklamtr.

Etkinlikte Önderin konumas srasnda yanstlan sinevizyon gösterimi ve konumay dinleyen kalabaln örgütsel nitelikte slogan att, örgütsel pankartlarn açld aktarlan iddianamede, üphelinin bölücü terör örgütünün suç içeren yöntemlerini meru gösterecek, övecek ve bu yöntemlere bavurmay tevik edecek ekilde konuma yapmak suretiyle bölücü terör örgütünün propagandasn yaptna dikkat çekildi.

- stenilen ceza

ddianamede, Milletvekili Önder hakknda, silahl terör örgütüne üye olmak, 3 kez terör örgütü propagandas yapmak ve halk kin ve dümanla alenen tahrik etmek suçlarndan 11 yl 6 aydan 33 yla kadar hapis cezas istenerek, mahkumiyeti halinde TCK 53/1 maddesinde görülen hak yoksunluklarna hükmedilmesi talep edildi.

Hakknda yürütülen terör soruturmas kapsamnda 4 Kasmda Diyarbakrda gözaltna alnan Önder, çkarld nöbetçi Sulh Ceza Hakimliince adli kontrol hükümlerince serbest braklmt.

Ana Sayfaya Git