Onlan ihaneti seçti Halk demokrasiyi!

FETÖ'nün Türkiye tarihine karanlık bir gece olarak bıraktığı 15 Temmuz 2016'daki hain darbe girişiminin üzerinden 2 yıl geçti

Haberler 14.07.2018 - 11:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Devletin emanet ettii silahlar millete dorultan ve demokratik yönetimi rafa kaldrmay hedefleyen ihanet ebekesinin bu giriimi, Türkiye Cumhuriyeti tarihine kara bir leke olarak sürüldü

Paralel örgütlenmeyle bata siyaset, mülkiye, adliye, maliye, askeriye ve emniyet olmak üzere gizlice devletin tüm klcal damarlarna szan FETÖnün darbe giriimi, bata Ankara ve stanbul olmak üzere yurdun birçok yerinde Türkiye Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann çars üzerine meydanlar dolduran vatandalarn desteiyle bertaraf edildi

Cumhurbakan Erdoana Marmariste saldr düzenlemek isteyen yurtta sulh konseyi üyesi darbeci general Gökhan ahin Sönmezatein yönettii suikast timi bata olmak üzere yurdun dört bir tarafnda teebbüste bulunan askerler yakalanarak adalete teslim edildi

Gizli örgütlenerek bata askeriye, emniyet, adliye, mülkiye, adliye, maliye olmak üzere sinsice devletin tüm klcal damarlarna szan Fetullahç Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz 2016daki darbe giriiminin üzerinden 2. yl geçti.

Devletin emanet ettii silahlar millete dorultan ve demokratik yönetimi rafa kaldrmay hedefleyen ihanet ebekesinin Türkiye Cumhuriyeti tarihine kara bir leke olarak sürdüü 2 yl önceki darbe giriimi, hafzalarda ilk günkü tazeliini koruyor.

Türkiye Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann çars üzerine o gece bata Ankara ve stanbul olmak üzere Türkiyenin dört bir tarafnda demokrasiye sahip çkarak meydanlara inen vatandalar, canlarn hiçe sayarak tanklarn üzerine çkt, namlunun önüne durdu ve hain darbe giriimini bertaraf etti.

Hain darbe giriiminin, Ankara ve stanbulun dnda en kilit noktalarndan birini de çili 2. Ana Jet Üs Komutanl oldu.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoana Marmariste kald otelde suikast planlayan aralarnda Özel Kuvvetler, Sualt Taarruz (SAT) ve Muharebe Arama Kurtarma (MAK) timlerinin de bulunduu 37 hain, 15 Temmuz günü çilideki üste yurtta sulh konseyi üyesi darbeci tugeneral Gökhan ahin Sönmezatein öncülüünde bir araya geldi.

Sönmezatein yönetiminde suikast için zmirden kalkan 3 helikopter, Cumhurbakan Erdoann Marmariste konaklad otelden ayrlmasndan ksa süre sonra bölgeye geldi.

Helikopterlerden ate açan ve bir süre otel üzerinde havada kaldktan sonra inen maskeli ve ar silahlar tayan darbeci askerler, Cumhurbakanl koruma polisi Mehmet çetin ve polis memuru Nedip Cengiz Ekeri ehit etti, 10 kiiyi yaralad.

Sabah saatlerine kadar devam eden çatma sonras çmeler mevkisinde ormanlk alana kaçan darbeci askerlerden 36s 17 gün boyunca hava ve karadan yürütülen operasyonda gruplar halinde kskvrak yakaland.

- Paa lakapl Kuzuya menfezde suçüstü

çili üs imam olarak anlan ve baz generallerin yaverlerinin atamasnda aktif rol oynad, generalin Paa dedii eski baçavu Zekeriya Kuzu, 25 Temmuz 2016da Marmaris-Mula karayolunda beraberindeki darbeci askerlerle saklandklar menfezde yakaland.

Saldrya katld belirtilen darbeci askerlerden Burkay Karatepe ise halen aranyor.

- Cumhurbakan Bayaveri Yazc da çili Üssünde

çili 2. Ana Jet Üssü, darbeci askerlerin Aknc Üssünün ardndan en aktif kulland askeri karargahlarn banda geldi.

Foça Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanlnda görevli Tümamiral Aydn irin ile misafiri Tümamiral Hasan Nihat Doan derdest eden darbeci askerler, bu 2 kiiyi çili 2. Ana Jet Üssü Komutanlna getirdi. Komutanlar, 16 Temmuzda kurtarld.

Cumhurbakan Erdoann eski bayaveri Ali Yazc ile eski Hava Kuvvetleri Komutanl Kurmay Bakan Korgeneral Hasan Hüseyin Demirarslann da darbe gecesi bu üste olduklar tespit edildi.

çili 2. Ana Jet Üssüne bayaver Ali Yazcy tayan Cumhurbakanl Genel Sekreterlii adna kaytl 06 FY 8355 plakal otomobil, 00.05 sralarnda gelirken aracn 16 Temmuz 11.27de nizamiyeden çkt belirlendi.

Eski Korgeneral Hasan Hüseyin Demirarslann da 03.00e kadar burada olduu saptand.

Bu arada, Ege Ordusu Komutanln ele geçirmeye çalan darbeci askerler de komutanlktaki darbe kart askerler tarafndan bertaraf edildi.

Ege Ordusu Komutan Orgeneral Abdullah Recepin derdest edilmesini isteyen yurtta sulh konseyince Manisa ve zmirde sözde skyönetim komutan ilan edilen eski Ege Ordusu Komutanl Kurmay Bakan Tümgeneral Memduh Hakbilen de darbe kartlarnca gözaltna alnd.

Bornova Jandarma Komando Tugaynda zrhl araçlar, silah ve mühimmatlar almak isteyen darbecileri ise dönemin Tugay Komutan Semih Okyarn emriyle anahtarlar saklayan er Emre Ev engelledi.

- Komandolarn Ankaraya gidiine izin verilmedi

FETÖnün darbe giriimi srasnda Denizlideki 11. Komando Tugay Komutanl ile Aydnn Söke ilçesindeki 11. Komando Tugay Komutan Yardmclnda görevli 550 asker, çardak Havaalanndan askeri nakliye uçaklaryla Ankaraya götürülmek istendi.

Kayseri 12. Hava Ulatrma Üs Komutanlndan havalanan kargo uçaklarnn çardak Havaalanna iniine izin verilmemesi üzerine bir süre havada bekleyen 2 uçak, pistin klarnn karartlmas ve i makineleriyle kapatlmas üzerine ini gerçekletiremedi.

çardak ilçesinde havaliman yolunda toplanan vatandalar da darbeci askerleri engellemeye çalt, bir kadn da askerin elinden aracn anahtarn ald. Darbeci askerler, sabaha kar polis ve jandarma tarafndan gözaltna alnd.

Havalimannda sivil elbise giyerek kaçan eski 11. Komando Tugay Komutanl Kurmay Bakan Yarbay Fahrettin Demir halen aranyor.

- Darbeci binba ölü ele geçirildi

Darbe giriimi gecesi Malatya 2. Ordu Komutanlna giden dönemin Malatya Valisi Mustafa Topraka nizamiyede görevli yüzba ve askerler silah dorulttu. Silahlarn çeken askerler, Vali Toprak içeriye almad.

Altay Klasnda bulunan stihkam Alayndan 2 zrhl personel tayc 2. Ordu Komutanlna destek vermek için birliinden çkarken bunlardan biri Milli Egemenlik Caddesi Alt Kava yaknlarnda arzaland. Vatandalar tarafndan linç edilmek isteyen askerler polis tarafndan gözaltna alnd. Zrhl araçlardan dieri ise çevreye rastgele ate etti, araçlara zarar verdi. Ordu komutanlnn duvarn ykan ancak içeriye giri yapamayan zrhl araçtaki darbeci asker vurularak yakaland.

Vatandalar darbeye direnmek için ordu komutanl önünde toplanrken Malatya Büyükehir Belediyesine ait kamyon ve i makineleri de kladan zrhl araçlarn çkna engel olmak için barikat oluturdu. Araçlardan birinin üzerine çkan darbe kart Enes Gün, kladan açlan atele yaraland.

Karargahtaki bir odadan nizamiye önündekilere ate açan darbeci askerlerden kurmay binba Fatih Klnç ise kar ate sonucu ölü ele geçirildi.

Bu arada, Malatya Büyükehir Belediyesine ait i makineleri ve araçlar 7. Ana Jet Üssündeki uçak ve jetlerin kalkn engelledi.

Sabaha kar 03.18de 2. Ordu bünyesindeki bütün birliklerin klalarnda bulunduunu ve emir komuta zinciri dnda bir faaliyet içerisinde olmadn bildiren 2. Ordu Komutan Orgeneral Adem Huduti ve beraberindeki komutanlar gözaltna alnd. Darbe giriiminin ardndan gözaltna alnan muvazzaf askerler arasndaki en yüksek rütbeli isim olan Huduti, çkarld mahkemece tutukland.

- Valilik önünde 19 kiiyi yaraladlar

Sakaryada ise Zrhl Personel Tayc ve askeri araçlarla valilii kuatan askerler ile darbeye direnen vatandalar arasnda arbede yaand. Arbedede bir gazetecinin de aralarnda bulunduu 19 kii, askerlerin silahndan çkan kurunlarla yaraland.

Askeri araçlar ele geçiren vatandalar, askerlerin silahna da el koydu. Vatandalar, Sakarya Valilii içerisindeki darbeci askerleri durdurmak için de valilie girmeye çalt. Vatandalara kar koyamayan darbeci askerler, silahlarn brakarak polise teslim oldu.

Sakarya Büyükehir Belediyesine ait i makineleri ve araçlar da klalarn kapsna çekilerek tank ve askeri araçlarn çkn engelledi.

Darbeci askerler, Gölcük Donanma Komutanl önünde toplanan vatandalar ve emniyet görevlilerini uzaklatrmak için ate etti.

Darbeci askerlerin emrine uymadklar için gözaltna alnan dönemin Harp Filosu Komutan Tümamiral Ahmet skender Yldrm ve eski Donanma Komutan Kurmay Bakan Tuamiral Yalçn Payal, cezaevi aracyla stanbula götürülürken Gebze ilçesinde polis ve halk, aracn yolunu keserek amiralleri kurtard.

Donanma Komutanlndaki sava gemileri seyre çkarld. Gemi komutanlar limana geri dönün çarlarna ramen emirleri dinlemedi.

Eski Donanma Komutan emekli Oramiral Veysel Kösele ve Komodor (amiral yetkileriyle donatlm komutan) Kurmay Albay Levent Kerim Uça, Yavuz Frkateyninde alkonuldu.

Salihreis Gemisi Komutan olan ancak o gece kaldrd Kemalreise komuta eden Yarbay Arif çrtlkn emri ile darbeye destek vermek amacyla top at yaptrld.

Öte yandan, üssün kaplar ise belediyeye ait i makineleriyle kapatld. Harekat Komutan Deniz Kurmay Albay Ömer Faruk Gülbahçenin emriyle askerler silahlandrlarak, içtima alannda bekletildi. Devriye atlarak, kapdaki sivillere askerler silah dorulttu ancak halkn dalmamas üzerine geri çekildi.

- 6 F-16y gasbettiler

FETÖnün darbe giriimini gerçekletirdii gece Diyarbakr 8. Ana Jet Üssünden 8 üpheli, 6 F-16 sava uçan gasbetti.

Gaspedilen uçaklarn Ankaradaki alçak uçularda kullanld, bunlarn daha sonra darbecilerin karargah gibi kulland Aknc Hava Üssüne indirildii tespit edildi.

Diyarbakr 8. Ana Jet Üssünden 15 Temmuz gecesi izinsiz uçak kaldrarak Ankaraya giden darbeci tugeneral Semih Terzi, teebbüsün seyrini deitiren ehit Astsubay Ömer Halisdemir tarafndan öldürüldü.

rnakn Cizre ilçesinde TOMA ve zrhl araçlarla yollar kapatan polis ekipleri, içerisinde eski rnak çakrsöüt Jandarma Komando Tugay Komutan Tugeneral Ali Osman Gürcann da içinde bulunduu zrhl araçlarn geçiini engelledi.

Siirt Valiliini ablukaya almaya çalan, aralarnda eski Siirt 3. Komando Tugay Komutan Tugeneral Ahmet imekin de bulunduu baz komutanlar tutukland.

Dönemin Van Jandarma Asayi Komutan smail Metin Temele suikast düzenlemek isteyen darbeci askerler de darbe kart askerler tarafndan püskürtüldü.

- Darbe gecesi ilk yakalanan asker o oldu

Darbe giriimi gecesi Bursa Garnizon Komutanlnda görevli bir uzman çavu, ülke yönetimine el konulduunu ve sözde Bursa Skyönetim Komutanlna l Jandarma Komutan Albay Yurdakul Akkuun atandn içeren korsan bildiriyi Garnizon Komutan Tümgeneral Seyfullah Saldkn yanna giderek verdi. Yurdakul Akku tarafndan gönderildii iddia edilen bu uzman çavuu yumruklayan Tümgeneral Saldk, komutanlk kapsna gelen Akkuu da darbeyle ilgili bir teebbüste bulunmamas konusunda uyard ve durumu Bursa Cumhuriyet Basavclna bildirdi.

Akku hakknda hemen gözalt karar çkarld. Saat 01.00 sralarnda yakalanan Akku, Türkiyedeki darbeci subaylar arasnda ilk gözaltna alnan kii oldu.

çankrda, 15 Temmuz gecesi 28. Mekanize Piyade Tugay Komutan Yardmclna inen baz helikopterlere cephane yüklenerek darbecilere gönderildii iddia edildi.

Darbe giriiminin ardndan ortadan kaybolan çankr Garnizon Komutan stihbarat Kurmay Albay Yusuf Bayazt, bir süre sonra Eskiehirde sakland yerde yakalanarak çankrya getirildi.

- Darbecilerin kulland F-16lara yakt ikmali

ncirlik 10. Tanker Üs Komutanlndan havalanan 3 tanker uça, darbecilerin kulland F-16lara havada 20den fazla yakt ikmali yapt.

10. Tanker Üs Komutanl giri nizamiyesinde önlem alan polisler ile darbeci askerler arasnda gerginlik yaand.

Eski Binba Osman Tunahan Berk ve Üstemen Hasan ahna, sivil bir araçla nizamiyeden ayrlmak isterken kendilerini durduran polise uzun namlulu silahlar dorulttu. Eski Üs Komutan tugeneral Bekir Ercan Van da darbeci 2 subayn üsten çkabilmesi için polisle tartt ve bir manga askeri nizamiyeye çard.

Mersinde darbe giriimi srasnda eski Deniz Kuvvetleri Akdeniz Bölge Komutan tuamiral Nejat Atilla Demirhan, eski 3. snf emniyet müdürü Hasan Basri Dadelenin telsizini alp sözde skyönetim bildirisini okumaya çalt ve bu polisler tarafndan engellendi. Demirhan ve Dadelen, darbe giriiminin sabahnda gözaltna alnd.

Hatay 2. Hudut Alay Komutanlnda 15 Temmuzda yaplan sancak ve devir teslim törenine katlan tam teçhizatl askerler, törenin ardndan snr birliklerine gönderilmedi. Aralarnda eski 39. Mekanize Piyade Tugay Komutan Tugeneral Hasan Polatn da bulunduu 45 kii gözaltna alnd.

Ardahanda 25. Hudut Tugay Komutanlna bal askerler, valilik, belediye, emniyet ve Türk Telekom gibi kurumlarn igal etmek isterken vatandalarn sokaa inmesiyle klaya döndü.

Tuncelinin Hozat ilçesindeki 51. Motorlu Tugay Komutanl ve Pertek ilçesindeki 1. Motorlu Piyade Tabur Komutanlndaki tank ve zrhl araçlara mühimmat yüklendii ve Elaz igal edecekleri bilgisini dönemin Tunceli Valisi Osman Kaymak örendi. Kaymakn talimatyla Keban Baraj Gölü üzerinde yük tayan feribotlarn anahtarlarna el konulmasyla darbecilerin planlar boa çkt.

Karsta valilik ve emniyet müdürlüünü kuatmaya giden tanklara halk müdahale etti, vatandalar askerlerin silahlarn ald.

Idrda darbecilerin sözde atama listesinde ad skyönetim komutan olarak geçen 5. Hudut Alay Komutan Kurmay Albay Ekrem Küçükbeberin de aralarnda bulunduu askerler valilie geldi. Askerler, vatandalarn valilik önünde toplanmasyla birliklerine döndü.

Kayseride konulu 12. Hava Ulatrma Ana Üs Komutanlndan havalanan 8 nakliye uça ile rnaktan bin, Siirtten 600 ve Denizlinin çardak ilçesinden 550 askerin Ankaraya tanmas için hazrlk yapld. Türkiyenin farkl bölgelerinde uçan ve Ankara semalarna yönlendirilen uçaklardan biri Kayseri, dierleri Malatyaya indirildi.

Uçaklardan birinin, terörle mücadelede sava uçaklarnn vuraca noktalarn tespiti için kullanlan gören uçuu göreviyle kalka hazrland ve uçaa Ankaradaki Gölba Özel Harekat Daire Bakanlnn koordinatlarnn verildii belirlendi.

- Milli iradeye sahip çkan vatandalar darbecileri engelledi

Edirnenin Karaaaç Mahallesindeki birliklerden çk yapan personel zrhl tayclar ve tanklar, emniyetin Meriç Köprüsünü araçlarla kapatmas üzerine geçemedi. Ayn nehir güzergah üzerindeki Süvari Köprüsüne giden darbeci askerler, kamyon ve araçlarla kapatlan köprüden geçemeyince kent merkezine ulaamad. Sabaha kar da askeri araçlar yeniden sokaa çkmak istedi ancak halkn direnii sayesinde emellerine ulaamad.

Krklarelinden zrhl araçlarla stanbula gitmeye çalan darbeci askerlerin ilerlemesini milli iradeye sahip çkan vatandalar önledi. Otoban gielerinde tank ve askeri araçlar durduran vatandalar, yola patates çuvallar, motosikletler ve araçlarn koyarak darbecileri engelledi.

- Halkn direnii milletin büyük destan olarak tarihteki yerini ald

Dönemin Babakan Binali Yldrm, 16 Temmuzda saat 12.57de çankaya Kökünde yapt açklamayla hain darbe giriiminin bastrldn duyurdu.

Darbe teebbüsüne kar ülkenin her köesinde Türk milletince gösterilen direni ve kararl duru, demokrasinin zaferi, milletin büyük destan olarak tarihteki yerini ald

Ana Sayfaya Git