Örnek kişiliğiyle bütün insanlığa rehber olan son peygamber: Hazreti Muhammed (S.A.V)

Bütün ilahi dinlerin can, mal, akıl, nesil ve dinin korunması gibi uyarılarını tüm insanlığa evrensel bir mesaj olarak bırakan son peygamber Hazreti Muhammed (S.A.V), davranışları ve üstün kişiliğiyle insanlık için en güzel örnek ve yol gösterici bir rehber oldu

Haberler 29.10.2020 - 09:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Allaha hürmetsizlik olmadkça ahsna yaplan kötülükleri ne kadar büyük olursa olsun balayp eline imkan geçince de öç almay düünmeyen Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed (S.A.V), bütün insanlar eit tutup zengin-fakir, efendi-köle ve büyük-küçük ayrm yapmayan bir ahlaka sahipti

Bütün ilahi dinlerin can, mal, akl, nesil ve dinin korunmasn emreden uyarlarn tüm insanla evrensel bir mesaj olarak brakan son peygamber Hazreti Muhammed (S.A.V), davranlar ve üstün kiiliiyle insanlk için en güzel örnek ve yol gösterici bir rehber oldu.

Son peygamber Hazreti Muhammedin doum günü olan Mevlid Kandili, dün büyük bir huuu içerisinde idrak edildi. Hak ve adaletin ortadan kalkt, cehalet, zulüm ve ahlakszln yaand bir çada hicri takvime göre rebiülevvel aynn 12nci gününde Mekkede dünyaya gelen Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed (S.A.V), domadan önce babas ve küçük yata annesi vefat ettii için dedesi Abdülmuttalib ve amcas Ebu Talibin yannda büyüdü.

Peygamberliinden önce de son derece doru ve güvenilir bir kiilie sahip olmas dolaysyla halk arasnda kendisine Muhammedül Emin (Güvenilir Muhammed) denilen Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed, her türlü kötülüün ilendii ve ahlaki deerlerin yok olduu bir toplumda, kötülüklerden uzak, içi, d tertemiz bir ahlak ve fazilet örnei olarak büyüdü.

VEDA HUTBESNDE EVRENSEL NSAN HAKLARI NTELNDEK MESAJLARI YER ALDI

Allah tarafndan Kuran- Kerimde Enbiya Suresinde, Ve seni ancak alemlere rahmet olarak gönderdik ayetinin muhatab olan Hazreti Muhammede, Cebrail (as) tarafndan Hira Dandaki maarada miladi 610da peygamber olarak görevlendirildii bildirildi. Böylece kendisine ilk vahiy gelen ve Kuran ayetleri inmeye balayan Hazreti Muhammed (S.A.V), slam dinini insanlara önce gizli, sonra da açktan tebli etmeye balad.

Ancak putperestlik üzerinden ekonomik kazanç salayan Mekkenin ileri gelenleri, kendi düzenlerinin yklaca endiesiyle Hazreti Muhammed ve Müslümanlara bask ve zulüm yapmaya balad. Bu bask ve zulümlerin devam etmesi üzerine Hazreti Muhammed ve ashab 622de Mekkeden Medineye hicret etti.

Hicretin ardndan Medinede slam yaylmaya balad. Mazlum olarak Mekkeden çkan Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed ve Müslümanlar, Medinede kardeliin ve paylamn en güzel örnei olan ensar ve muhacirlii yaatt.

Daha sonra 630da Hazreti Muhammedin önderliinde slam devletine büyük itibar kazandrmas, adil bir siyasi ve ekonomik sistemin kurulmas açsndan büyük önem tayan Mekkenin fethi ile de ehirde bar ve huzur hakim klnd. 23 yllk peygamberlik hayatnn 13 yln Mekkede ve 10 yln Medinede geçiren Hazreti Muhammed, bütün ilahi dinlerin can, mal, akl, nesil ve dinin korunmasn emretmesi gibi uyarlar veda haccndaki Veda Hutbesinde tekrarlad. Veda haccn yapmasnn ardndan Medineye geri dönen Hazreti Muhammed, hicri 1 Rebiülevvel 11de (8 Haziran 632) vefat etti.

ALLAHA HÜRMETSZLK OLMADIKçA AHSINA YAPILAN KÖTÜLÜKLER BAILADI

Hazreti Muhammedin(S.A.V) hayatnn hiçbir yönünün gizli kalmad ve bilinmeyen hiçbir tarafnn olmadn ngiliz bilgin John Davenport, Hazreti Muhammed ve Kuran- Kerim adl eserinde, Mehur peygamberler, fatihler arasnda tarihi hayat Hazreti Muhammedin tarihi gibi en ince teferruatna kadar, en mevsuk ekilde kayt ve zapt olunan bir kimse gösterilemez. ifadeleriyle anlatt.

slam inancna göre sadece sözleriyle deil yaay, fiili ve davranlaryla uyulmas gereken en güzel örnek olan Hazreti Muhammed, bakasn tenkit etmeyip kimsenin aybn yüzüne vurmayan, kendini ilgilendirmeyen eylerle megul olmayan ve kimsenin gizli hallerini aratrmayan bir ahlaka sahipti.

Allaha hürmetsizlik olmadkça ahsna yaplan kötülükleri ne kadar büyük olursa olsun balayp eline imkan geçince de öç almay düünmeyen Hazreti Muhammed, kimseyi krmadan yanl ve hatalar düzeltirdi.

Güler yüzlü, nazik tabiatl, ince ve hassas ruhlu olan Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed, bütün insanlar eit tutup zengin-fakir, efendi-köle ve büyük-küçük ayrm yapmad.

nsanla dünya ve ahirette mutlu ve doru yolda olmalarn salayacak, esaslar öretmek, Allaha nasl kulluk ve ibadet edileceini göstermek üzere tarih boyunca Allah tarafndan peygamberler araclyla gönderilen dinlerin sonuncusu olan slam dini, Hazreti Muhammed tarafndan bildirildi ve öretildi.

Ana Sayfaya Git