Otopark ücreti değerini aştı!

Kentte yedieminlere bırakılan milyonlarca TL değerinde binlerce araç çürümeye terk edildi. Bazı araçların otopark ücreti, kendi değerini aştı.

Haberler 25.12.2017 - 09:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda çeitli nedenlerle yedieminlere braklan binlerce araç, çürümeye terk edildi. Baz araçlarn otopark ücretlerinin kendi deerini at örenilirken, kentteki yediemin otoparklarnda yaklak 60 milyon TLlik aracn bulunduu belirtildi.

Diyarbakrda bata kredi ve vergi borcu olmak üzere çeitli gerekçelerle yedieminlere braklan binlerce araç hurdaya döndü. Kentte bulunan 6 adet yediemin otoparkna braklan araçlar çürümeye terk edilirken, baz araçlarn uzun yllar önce braklmas nedeniyle otopark ücretlerinin kendi deerlerini at belirtildi. Yedieminlerde terk edilen araçlarn toplam fiyatnn yaklak 60 milyon TL deerinde olduunun tahmin edildii de kaydedildi. Otopark iletmecileri ciddi bir ekilde maduriyet yaadklarn belirterek, söz konusu sorunun çözülmesini istedi.

2008den beri bekleyen araç var

Yediemin otopark iletmecisi Esat Güngörür, 2008 ylndan beri otoparklarda bekleyen araçlarn olduunu ifade ederek, Bu araçlar muhafaza deerini kaybetmi olmasna ramen bir türlü kaytlar silemiyoruz, sildiremiyoruz. Biz bu araçlar teslim alrken resmi tutanak ile imza karl teslim alyoruz. Gereken birimler tarafndan bu araçlarn ya satlmas gerekiyor ya da çk ilemleri ile ilgili sahiplerine teslim etmemiz gerekiyor ama ne yazk ki bugüne kadar otoparkta bulunan araçlarn yüzde 60 muhafaza deerini kaybetmi araçlardan ibaret. Kanuna göre 180 günü bulunan araçlarn araç sahibi veya alacakllar tarafndan otoparktan çkarlmad takdirde Milli Emlak Müdürlüklerine resmi yaz gönderilmesi ve onlarn da gereken yazmalar sonucu satlmas gerekiyor. Özellikle motosikletlerle ilgili çok ciddi bir sknt yayoruz. Yllardan beri sadece bir otoparkmzda 500den fazla motosiklet var ama bunlarn içinde 2010 ylndan beri duran motosikletler var. Ne yazk ki Milli Emlak Müdürlüü tarafndan satld zaman da gerçekten biz hiçbir ey alamyoruz. Sorumluluk olarak lüks araçlardan bir fark yok ama konu ücrete geldii zaman sadece boynumuzda ar bir yük, büyük bir sorumluluk ve 1 lira almadan o araçlar teslim etmek zorunda kalyoruz ve ciddi bir ekilde madur oluyoruz dedi.

Devletin kasasna gireceine çürüyor

Güngörür, araçlarn normal zamanda ve kanunlarn belirledii tarihlerde satlmas halinde devletin kasasna önemli miktarda para gireceini dile getirerek, unlar kaydetti: Ama ne yazk ki hem devlet, hem vatanda hem de biz zarar ediyoruz. Bu zarar oluturanlar ortaya çksn istiyoruz. Benim otoparkmdaki araçlarn yaklak deeri eski para ile 15 trilyon (milyon). Yedieminlerin bu skntlar sadece Diyarbakrda deil Türkiye genelinde böyle. Diyarbakrda da 6 civarnda yediemin otopark var ve çok sayda araç çürümü durumda. Örnek olarak otoparka getirilen bir kamyon zamannda satlm olsayd devletin kasasna ciddi bir para girecekti. Sonra motorlu tatlar vergisi de alnacakt ama araç 2010 ylndan beri otoparkta çürümeye mahkum ve ne yazk ki devletin kasasna ne bir kuru giriyor ne vatandan maduriyeti giderilmi oluyor. Bunun yannda otoparkç da madur oluyor. Herkes de gelip otoparkçlardan hesap soruyor ama ne yazk ki görevini yapan da olmuyor.

Adalet Bakanlnn verdii fiyatn aynsn istiyoruz

2012 ylnda Diyarbakr Büyükehir Belediyesi Zabta Daire Bakanlnn ald çekici ücretleri ile ilgili karar 2015 ylnda deitirdiini kaydeden Güngörür, unlar söyledi: 2012de motorinin litre fiyat, asgari ücret ile çalan elemanlarmzn ücreti, sigorta primleri hepsi belli idi. Aradan üç yl geçti fiyat artacana dütü. Müracaat ettik, bu fiyatlar bizi kurtarmyor diye defalarca müracaatta bulunduk ama deitirmediler. Biz Adalet Bakanlnn vermi olduu fiyatn aynsn istiyoruz, baka da bir ey istemiyoruz. Bu konuda biz maduruz. Bugün biz ehirden bir otomobil çekersek 70 TL alacaz. Bunun üzerine 1 lira dahi fazla para alamayz ama ne yazk ki Zabta Daire Bakanl bugün kendi çektii araçlar için 80 lira alyor. Biz sadaka istemiyoruz hakkmz neyse onu istiyoruz. Diyarbakrda ortalama 60 trilyonluk aracn çürümeye mahkum edildiini düünüyorum.

Yediemin otopark iletmecisi Üzeyir Akak da, benzer sorunlarndan yaknarak, Otoparkmda 300e yakn araç var ve bunlarn maddi deeri eski para ile 15 trilyona (milyon) yakn ifadelerinde bulundu.

Ana Sayfaya Git