Özel Kuvvetler Kuzey Irak'a sızdı

Özel Kuvvetler'in Kuzey Irak'ta Metina bölgesine sızarak hedef tespitinden sonra Türk Hava Kuvvetleri Metina ve Zap bölgelerine 11 Ekim'de operasyon düzenledi. PKK'nın sığınak ve depolarının vurulduğu operasyonda 35 örgüt üyesi de öldürüldü.

Haberler 14.10.2015 - 22:38 Son Güncelleme : 14.10.2015 - 22:38

TSK, 26 Eylülde PKKnın Kuzey Iraktaki Metina kampına düzenlediği hava harektında teslim olan iki örgüt üyesinden alınan ifadeden yola çıkarak, aynı bölgeye bir operasyon daha düzenledi. Özel Kuvvetler, iki PKKlıyı da alarak Metina yakınlarındaki bir depoya sızdı. Hedefin doğruluğunu teyit eden birlikler, koordinatları Türk Hava Kuvvetlerine iletti. 11 Ekimde Metina ve Zap bölgelerine hava harektı düzenlenerek söz konusu depo da dahil çok sayıda hedef vuruldu. Her iki bölgede de 35 PKKlı etkisiz hale getirildi.

TSK, Kuzey Iraka son kara harektını 2007de Güneş adı verilen operasyonla yapmıştı. Kuzey Iraktaki PKK hedeflerine son 10 yılda ise ağırlıklı olarak sınırlı sürede güvenlik ihtiyacı kapsamında sadece hava harektı yapılıyordu.

26 EYLÜLDEKİ OPERASYON

PKKnın bölgede 7 ayrı noktadaki sığınak, barınak ve malzeme depoları 26 Eylül 2015 tarihinde saat 23.40ta başlayan ve saat 02.20ye kadar süren hava harektı ile vuruldu. Harekta altı F-16 ve iki F-4 2020 savaş uçağı katıldı. Saldırı sonrası biri yaralı 5 PKK üyesi Türkiye sınırına gelerek teslim oldu.

KANDİLDE 4 AY EĞİTİLDİM

Metinadan kaçan PKKlılardan biri, örgüte 4 yıl önce batı illerinden birinden para karşılığında ağabeyi ile katılmayı kabul ettiğini anlattı. Örgüte katılmamak için bölgeden ailesiyle göç ettiklerini söyleyen örgüt üyesi, Zargali denen bir bölgeye götürüldüklerini ve sonra ağabeyinden ayrıldığını anlattı.

Kandilde 4 ay süreyle eğitildiğini anlatan PKKlı, yaşam şartlarının ağır olduğunu söyledi. 4 ayın sonunda Gara kampına gönderildiğini söyleyen PKK üyesi, Ağustos ayı başında THKnın buraya hava harektlarında 400 kişilik kampın yarıdan fazlasının öldüğünü anlattı. Örgüt üyesi daha sonra 80e yakın yaralıyla birlikte önce Zap sonra da Metina kampına gönderildiğini ifade etti.

Ana Sayfaya Git