Özgecan Aslan davasında karar verildi!

Yargıtay, Türkiye’yi sarsan Özgecan Aslan cinayetinde kararını verdi. Yargıtay Fatih Gökçe için “adam öldürme” suçlarından verilen cezayı onarken, Gökçe hakkında “cinsel saldırı” suçundan verilen mahkûmiyet kararını ise “delil yetersizliği” gerekçesiyle bozdu.

Haberler 16.04.2017 - 09:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yargtay 1. Ceza Dairesi, 2 Kasm 2015 tarihinde Mersinin Tarsus lçesinde Ahmet Suphi Altndöken tarafndan minibüs ile kaçrldktan sonra cinsel saldrnn ardndan hunharca katledilen Özgecan Aslan davasyla ilgili kararn oybirliiyle verdi. Cezaevinde öldürülen katil Ahmet Suphi Altndökenin babas Necmettin Altndöken ve olayda kendisine yardmc olan arkada Fatih Gökçe hakknda adam öldürme suçundan verilen arlatrlm müebbet hapis cezalarn onad. Yerel mahkeme, Fatih Gökçe hakknda cinsel saldr suçundan dolay da ayrca 24 yl hapis cezas vermiti.

MNBÜS TOPLU YAAM ALANI SAYILMAZ

Gökçe hakknda verilen bu cezay, delil yetersizlii gerekçesiyle bozan Yargtay, Maktulenin cesedi üzerinde yaplan otopsi ve inceleme sonuçlar ile dosyada mevcut delillere göre sank Fatihin savunmasnn aksine maktuleye cinsel saldrda bulunduuna ilikin mahkmiyetine yeterli her türlü üpheden uzak kesin ve inandrc delil bulunmad anlald denildi.

Yargtay, yerel mahkemenin Fatih Gökçe hakknda verdii kararda Türk Ceza Kanununun (TCK) cinsel saldr suçlarnda ceza artrmna ilikin hükümlerinin uygulanmasn da isabetsiz buldu.

Kararda TCKnn (cinsel saldr suçlarn düzenleyen) 102-2. maddesi ile belirlenen temel ceza, suçun beden ve ruh bakmndan kendisini savunamayacak durumda bulunan kiiye kar insanlarn toplu yaad ortamlarn salad kolaylktan faydalanmak suretiyle ilendii gerekçesiyle ayn kanunun 102-3 (a) ve (e) bentleri uygulanmak suretiyle artrlm ise de; maddenin gerekçesine bakldnda suçun yetitirme yurdu, ceza infaz kurumu, örenci yurdu, okul pansiyonu ve Hastane gibi insanlarn toplu olarak bir arada yaama zorunluluunda bulunduu ortamlarn salad kolaylktan faydalanmak suretiyle ilenmesi halinde (e) bendi ile artrm yaplabilece somut olayda sann cinsel saldr eylemini gerçekletirdii kabul edilen minibüsün insanlarn toplu olarak bir arada yaama zorunluluunda bulunduu ortamlardan saylamayaca, bu nedenle (e) bendinin uygulama koullarnn bulunmad (yerel mahkeme kararnda) gözetilmemitir denildi.

KATL HAKKINDAK DAVA DÜÜRÜLDÜ

Yerel mahkeme 11 Nisan 2016 tarihinde cezaevinde öldürülen Ahmet Suphi Altndökene öldürme suçundan arlatrlm müebbet ve cinsel saldr suçundan 27 yl hapis cezas vermiti. Yargtay yerel mahkemenin verdii bu kararn Altndöken öldüü için düürülmesine hükmetti.

Ana Sayfaya Git