Özgür-Der’den 'Kürdistan Referandumu' açıklaması

Özgür Der Diyarbakır Şubesi, “Kürdistan Referandumu” ve buna bağlı olarak yaşanan gelişmeler üzerine yazılı bir açıklama yayımladı.

Haberler 24.09.2017 - 10:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Özgür Der Diyarbakr ubesi, Irak Kürdistan Bölgesinde 2 gün sonra yaplmas planlanan bamszlk referandumuna ilikin yazl açklama yapt.

Diyarbakr ube Bakan Süleyman Nazlcan adna yaymlanan açklamada, referandum kararnn bir hak olarak engellenmesinin de doru olmad vurguland.

Kürtlerin bu corafyann kadim bir halk olduu ifade edilen açklamada, referandum kararndan dolay Kürtleri düman gören ve eytanlatran anlaylarn ne insani, ne de slami olduu belirtildi.

KÜRTLERN CORAFYASI

Ulusçuluk fikriyat yaadmz devletlerin siyasal amentüsü haline gelmi ve kutsallatrlarak bütün siyasal hayatmz çepeçevre kuatmtr denilen açklamada, Yaadmz corafyada devam eden siyasi mücadeleler hlihazrda baka bir aamaya gelmi bulunmaktadr. Yüzyldr bu corafyann halklarna giydirilmeye çallan Arapçlk, Türkçülük, Kürtçülük, Farsçlk ve keza Sünnilik, iilik gömlei maalesef bu topraklarn ftratn bozmu ve uzun yllar devam eden kanl çatmalarn ortaya çkmasna neden olmutur. Ulusçuluk fikriyat yaadmz devletlerin siyasal amentüsü haline gelmi ve kutsallatrlarak bütün siyasal hayatmz çepeçevre kuatmtr. Mezhepçilik taassubuyla eytanlatrlan, katledilmelerine cevaz verilen ve sürgün edilen milyonlarn hali pürmelli ise herkesin gözleri önündedir. Elbette bu gidiatn iyiye doru gitmesi için içinde bulunduumuz vasatn muhasebesini iyi yapmak, doru kararlar almak ve doru tavrlar belirlemek gerekir. Fakat muhasebemizin hak, hukuk ve adalet zemininde yaplmas gerekir ki istenilen sonuçlara ulaabilelim. Aksi takdirde menzile varmann imkn yoktur. ifadelerine yer verildi.

ENGELLENMES DORU DEL

Referandumun bir hak olarak engellenmesinin de doru olmad belirtilen açklamada, Bugünlerde ülke kamuoyunun gündemini megul eden Irak Kürdistan Bölgesel Yönetiminin (IKBY) ilan ettii bamszlk referandumuna ilikin yaplan tartmalarn muhasebesini yaptmzda; referandum kararnn zamannn ve zemininin uygun olup olmadn tartmakla beraber, bir hak olarak engellenmesinin de doru olmadn vurgulamak isteriz. Ancak maalesef bu meseleyi tartrken karmza milliyetçi hamasetle bezenmi s fikirlerin öne çktn görmekteyiz. Öncelikle bilmeliyiz ki empatiden uzak, hak ve adaleti gözetmeyen belli ezberlerin belirlemi olduu siyasal alglara teslim olmu bu ekstrem tavrlar hiç kimseye hayr getirmeyecektir. Bu balamda herkesin bildii gibi Türkiye Irakn toprak bütünlüünün korunmal diyerek bu konudaki tutumunu ortaya koymu bulunmaktadr. denildi.

Kürtlerin herkesin sahip olduu haklara sahip olduuna yer verilen açklamada u ifadeler kullanld: Türkiyenin d politikasnda belirmeye balanacak ahin tavrlarn bu ülkeye hayr getirmeyeceini az çok herkes tahmin etmektedir. Kürtler bu corafyada herkesin sahip olduu haklara sahiptirler ve bu haklar talep etmeleri en doal haklardr. Yaplacak olan bu referandum da bundan öte bir ey ifade etmemektedir. Bu yaklam dnda üreteceimiz paranoyalar hakka, hukuka ve adalete hizmet etmeyecei gibi var olan gerilimi daha da trmandrarak yeni dümanlar üretmemize neden olacaktr. Kürtler bu corafyann kadim bir halkdr. Kimsenin düman da deillerdir. Yaadklar siyasal zeminde bir çk yolu olarak referandum karar almlarsa bu kendi kararlardr ve haklardr. Bu halkn iradesine ipotek koymaya kimsenin hakk yoktur. Aksine bu karardan dolay Kürtleri düman gören ve eytanlatran anlaylar ne insanidir ne de slamidir. (LKHA)

Ana Sayfaya Git