Panzerin Kusuru Yokmuş?

ŞIRNAK'ın Silopi İlçesi'nde geçen 4 Mayıs gecesi polis panzerinin bir eve çarpması sonucu 2 çocuğun ölümüyle ilgili olayda bilirkişi raporu hazırlandı. Tutuklu panzer sürücü Ö.Y.'nin panzerin frenlerinin tutmadığı yönündeki ifadesine rağmen, bilirkişi raporunda, panzerin fren ve hidrolik sisteminin sağlam olduğu belirtildi.

Haberler 28.05.2017 - 10:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Silopi lçesi Karyaka Mahallesinde geçen 4 Maysta polis panzerinin evlerine girmesi sonucu yaamn yitiren Muhammet (7) ve Furkan Yldrm (6) kardelerin ölümüne ilikin Silopi Cumhuriyet Basavcl tarafndan yürütülen soruturma sürüyor. Polis ve jandarma bilirkii uzmanlarnn yapt inceleme sonucu hazrlanan rapor da soruturma dosyasna konuldu.

SAVCI TALMATI OLMADAN PANZER OLAY YERNDEN KALDIRILDI

Olay yerine intikal eden nöbetçi savc tarafndan imza altna alnan tutanakta, Kazaya karan 73 A 0133 plakal sayl panzer tipi zrhl aracn olay yerinden Cumhuriyet Savcsnn talimat alnmakszn kaldrlp TOK Polis Lojmanlarnn bahcesine götürüldüünün örenildii belirtildi.

TANIK POLS: MÜDÜRÜN TALMATIYLA PANZER ORDAN ALDIM

Panzerin savclk talimat olmadan olay yerinden alnmasyla ilgili tank polislerden H.T. ise, kazay telsizden örendiini belirtti. Telsiz anonslarnda lçe Emniyet Müdürünün olay yerine acil olarak çekici gitmesini istemesi üzerine, kulland panzerle olay yerine geçtiini belirten H.T. Duvarn göçtüünü gördüm. Panzerin ön lastiklere kadar olan ksmnn tamamen duvar ykarak evin içinde bulunduunu gördüm. Olay yerinde bulunan lçe Emniyet Müdürümüz, aracn altnda baka bir yaral olabilecei ve araç içerisinde çok sayda mühimmatn bulunmas ve yaral çocuklarn yaknlarnn gerginlii nedeniyle panzeri olay yerinden çekme talimat vermesi üzerine ben de panzeri çaltrarak MHP lçe Binas önüne parkettim, daha sonra koruma bürodan sorumlu olan bapolis T.T.nin talimat üzerine arac TOK lojlanlarna parkettim diye ifade verdi.

PANZER YOKU AAI MOTOR SES OLMADAN HIZLANDI

Panzer sürücüsü polis memuru Ö.Y. ile birlikte MHP binas önünde nöbet tutan tank polis F.T. de verdii ifadede olay gecesini öyle anlatt:

Ö.Y., devriye atacan söyledi. Daha sonra 52. Caddeden önce aaya doru, sonra yukarya doru devriye att ve arac binann önüne her zamanki gibi aracn burnu yoku aaya gelecek ekilde park etmeye çalyordu. Bu srada araç motoru birden stop etti, sesi kesildi ve egzozundan duman gelmemeye balad. Sonrasnda yoku aaya gittikçe hzlanan bir ekilde araç gitmeye balad. Bir süre aracn sesi gelmedi, aracn gelmemesi üzerine ben de o tarafa doru yöneldim bir çarpma sesi geldi, hemen ardndan barmalar duydum ve telefonla 155i arayp bilgi verdim. MHP önünde nöbette olduum için nöbet yerini tekederek kaza yerine gidemedim.

POLS VE JANDARMA UZMANLARI: PANZERDE KUSUR YOK

Panzer üzerinde inceleme yapan ve bilirkii olarak araçla ilgili rapor hazrlayan Trafik Bilirkii Polis Memuru H.A., panzer üzerinde yapt inceleme ile ilgili hazrlad raporda, panzerin kusurlu olmad yönünde rapor verdi. Ayn ekilde Teknik Araç Teknisyeni, Bakm Astsubap Kdemli çavu Y.B.nin de bilirkii olarak inceledii panzerle ilgili hazrlad raporda u görülere yer verdi:

Araçta yaptm inceleme sonucunda aracn herhangi bir yerinde fren, hidrolik kaçann bulunmadn, fren hidrolik seviyesinin kontrolüm sonucu tam olarak uygun seviyesinde bulunduu tespit edilmitir. Kaza sonras TOK polis lojmanlar bölgesinde arac tecrübe ettiimde araç çaltrlmam halde frene basldna aracn fren pedalnn sert olduu, aracn ana güç anahtar açldnda fren pedalnn yumuad ve daha rahat frene basld gözlemlenmitir. Araç çaltrlp hareket ettirilerek fren kontrolü yapldnda ve aracn feren sisteminin ilevini yerine getirdii tespit edilmitir. Ancak aracn el freninin olmad ve yerine vites konumlarndan park konumuna getirildiinde frenlerin tuttuu tespit edilmi olup, aracn park konumuna geçii zor olduu tespit edilmitir. Bu söz konusu durum deerlendirildiinde frenlerin tutabilmesi için oförün öncelikli olarak ana güç anahtarn açmas gerekmektedir. Bu ilemi yapmad sürece faal olan fren sistemi ier ve frenler tutmaz. Ancak TSK envanterinde panzer arac bulunmadndan, yukarda belirttiim hususlar genel bir bilgi olup, kesin karara varlabilmesi için aracn teknik servis tarafndan bu durumun incelenmesinin daha uygun olacan deerlendiriyorum.

PANZER SÜRÜCÜ YET: FRENLER TUTMADI

2 çocuun ölümüne neden olmaktan tutuklanan panzer sürücüsü polis memuru Ö.Y. ise hastanede tedavi gördükten sonra verdii ifadesinde, ayn gece yaadklarn öyle anlatt: Park etmeye çaltm srada araç birden stop etmesiyle birlikte rampa aa öne doru 52nci caddenin devam 715inci sokaa doru gitmeye balad. Aracn freninde ayam sürekli basl tuttum. Fakat araç stop ettii için fren sistemi çalmad. Araç sonra hzland. Bu srada aracn farlarnn söndüünü görmem üzerine ana güç kayna olan arteli kapatp yeniden açtm. Motoru çaltrmak için tekrardan dümeye bastm. Fakat motoru çaltramadm. Lambalar tekrardan söndü. Arac park konumuna getirdim fakat o da devreye girmedi. Aracn stop etmesiyle birlikte çarpma noktasna kadar yaklak 70 metrelik mesafede bu ilemleri tekrarladm. Fakat araç çalmad. Bu süre zarfnda da aracn direksiyonu kilitlendi. Fren tertibat ilemedi. Araç kontrolüm dnda eve çarpt. Araç içindeki telsizle merkeze kaza olduunu, yarallarn olabileceini belirterek, verdiim adrese ambulans ve ekiplerin sevkedilmesini istedim.

Olayla ilgili soruturma Silopi Cumhuriyet Basavclnca sürdürülüyor.

Ana Sayfaya Git