Papazın İtirafıyla Abd'nin Sinsiliği!

İzmir'de terör örgütleri FETÖ ve PKK adına suç işlediği iddiasıyla tutuklu bulunan ABD'li din adamı Andrew Craig Brunson hakkında hazırlanan iddianamede, Kürt vatandaşların Hristiyanlaştırılması ve Türkiye'de sözde bir Kürt devletinin kurulmasına ilişkin yürütülen çalışmaların detaylarına yer verildi.

Haberler 18.03.2018 - 13:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

zmir Cumhuriyet Savcs Berkant Karakaya tarafndan hazrlanan ve zmir 2. Ar Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, hakknda örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adna suç iledii gerekçesiyle 15, devletin gizli kalmas gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk amacyla temin etmek suçlamasyla 20 yla kadar olmak üzere toplam 35 yl hapis cezas istenen Brunsonun Türkiyedeki faaliyetlerine ilikin bilgiler paylald.

zmirdeki baz kiliselerde ülke güvenlii aleyhine faaliyette bulunulduu, FETÖ ve PKK ile iltisakl çalmalar yapldna yönelik delil ve emareler elde edilmesi üzerine soruturma balatld belirtilen iddianamede, Brunsonun gözaltna alnmasnn ardndan tutuklanmasna ilikin yeterli somut delil olduu kaydedildi.

Brunsonun eiyle uzun yllar Türkiyede ikamet ettii bildirilen iddianamede, çileri Bakanlyla yaplan yazmalar sonucunda üphelinin istemesi halinde ikamet izni alabilme imkan varken pek çok kez geçici oturma talebi alarak, srarla bir ikametinin bulunmamasna dikkat ettiinin belirlendii, bu tespitin üphelinin niyetinin sorgulanmasna neden olduu deerlendirilmitir. tespitinde bulunulduu aktarld.

zmirin Alsancak semtindeki Dirili Kilisesinde faaliyette bulunan Brunson ve einin burada ders ve vaazlar verdikleri, geçimlerini Orta-Atlantik Papaz Yönetimi Evinin her ay düzenli gönderdii maa, konut ve yol yardm araclyla saladklar anlatlan iddianamede, Brunsonun özellikle 2010-2013 arasnda Kürt kökenli vatandalara yönelik ayinler düzenledii, zmirdeki Protestan Kilisesi önderlerinin katlmyla 9 Ekim 2013te düzenlenen Önderler Toplantsnda FETÖ ile diyalog kurulmasnn faydal olacan belirttii, 2015ten sonra Suriyedeki iç savatan kaçarak Türkiyeye gelen snmaclara insani yardm salama görüntüsü altnda misyonerlik faaliyeti yürüttüü vurguland.

- Türkiyeyi karalayan ikayet mektubu

ddianamede ifadesine yer verilen Dua kod adl gizli tank, Cumhur isimli bir kiinin, özellikle baz ehirlerdeki Kürt vatandalarnn Kanadaya iltica etmeleri için Dünya Kiliseler Birlii ve Kanada yetkili makamlarna Brunsonun bilgisiyle ikayet mektubu yazdn bildirdi. Mektupta AK Parti, MHP ve Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann ar ekilde suçladna dikkati çeken gizli tank, Cumhur adl kiinin Kürtlere bask yapldn, sokakta rahat gezemediklerini, dövüldüklerini, evlerinin basldklarn söyleyerek Türkiyeyi karalamaya çaltn ifade etti.

- FETÖ ile kilise i birlii

Gizlik tank, Özellikle cezaevinden çkan PKKllar, takipten kurtulmak amacyla kiliselere bavurup Biz Hristiyan olduk. diyerek kilisenin salad örtüyle yurt dna iltica ediyorlard. Andrew Craig Brunson da bu faaliyetlerin içindeydi. beyannda bulundu.

Lozan Antlamasna göre Türkiyede kilise açmann yasak olmasndan dolay FETÖnün eski Ege Bölgesi imam firari Bekir Bazn kilise faaliyeti yürütmek için dernekler kurulmas yönünde tavsiyede bulunmasna ilikin olarak gizli tank, Ramazan kod isimli avukat (Bekir Baz kastedilerek) bunlarla toplant yapt ve onlara bu yasa amann yolunun derneklemek olduunu söyledi. Bunlar da çözümün FETÖ tarafndan salanacan düünerek, kendi aralarnda Bizim iimizi bunlar çözer. eklinde konuuyorlard. Bu tarihten sonra Türkiyenin dört bir tarafnda çeitli kiliseler açlmaya balad. ifadelerini kulland.

- Sözde Hristiyan Kürt devleti çalmalar

Kiliselerin maddi yardmnn ABDden geldiini, 6 ayda bir yaplan teftilerde kiliselerde ne kadar cemaat bulunduu, ne kadar para harcand, ne kadar paraya ihtiyaç olduu gibi durumlarn tespit edildiini bildiren gizli tank, u bilgileri paylat:

O dönemde kilise açmak moda olmutu. Andrew Craig Brunson, kilisesinde ve evlerde yaplan özel toplantlarda Kürtlere yönelik özel ayinler düzenlemekteydi. Bu tipler darda ayr bir misyonerlik faaliyeti yürütmezler. Evlerde ev çalmas yaparlar. 30 kiilik bir cemaat olutuysa bunu üçe, dörde böler. O gruplardan biri muhakkak Kürtlerden oluur ve bu çalmalar içinde yanl hatrlamyorsam Ziyajin isimli Kürtçe ncil de oluturuldu. Dirili Kilisesinin Güneydouda Kürtlere yönelik ayr bir cemaati vardr. Brunson, yönetici olduu için kendisi kontrol eder. Kürtlerin özellikle bu ekilde Hristiyanlk dinine yönlendirilmesindeki amaç Kürdistann kurulmak üzere olduu inancyla Kürtleri Hristiyanlatrarak ayrtrmaktr.

Örnein Irak igalinde 600 rahip srf bu görev için Iraka girmitir ve Kuzey Irakta da bir sürü kilise açlmtr. Bunlarn inancna göre kayp 13. bir kabile vardr ve bu kabile kutsaldr. Bunlar arasndaki ayrmaya göre kayp 13. kabile bir ksmna göre Kürtlerdir, bir ksmna göre Türklerdir. Andrewin kilisesi 13. kabilenin Kürtler olduuna inanmaktadr. Bu inanca göre Kürtler, tanr tarafndan özel seçilmi, kutsanm bir kabiledir. Bu nedenle ayr bir Kürdistan kurulmas ve Kürtlerin layk olduu Hristiyanlk diniyle bulumalarn temin etmek, Dirili Kilisesinin amaçlarndan biridir.

- Ülke birkaç parçaya bölünmek istenmi

Bütün çalanlarnn emekli veya halen görevde olan askerlerden oluan sa Mesihin Son Zamanlar Kilisesi mensuplarnn, Hakkari, Yüksekova, Mardin, Diyarbakr, anlurfa, Siirt, Bingöl, Kars ve Muta faaliyet gösterdiini dile getiren gizli tank, bunlarn ayn zamanda Kuzey Irak, Ürdün ve Suriyede çalmalar yürüttüünü ve eski Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Bakan Mesut Barzani ile i birlii anlamas yaparak, Dohuk, Süleymaniye, Erbil ve Kerkükte Barzaninin ofislerini kullandn, bölgedeki Yezidi, Keldani, Kürt, ve Ermenilere yardm ettiklerini ve Türkmenlere srtlarn döndüklerini savundu.

ddianamede, Bu illegal yap hakknda bir çok eyi bilen ve anlatan Dua kod adl gizli tann, esas meslei avukat olan bir ahs (Bekir Baz) bu kimlii, meslei ile tanmamas, onu kod ismiyle tehis etmesi, Bekir Bazn da kod ismi kullanp gerçek kimliini gizleyerek üpheli Brunson ve mensup olduu illegal yapyla irtibat kurmas iltisak göstermektedir. Bu görümenin akabinde misyonerlik görüntüsü altnda ülkemizi birkaç parçaya bölmek ve kalacak küçük bir ksm FETÖ/PDYnin yönetimine vermek için faaliyetlerini yürüten baz kiliselerin yönetici ve rahiplerinin ülkemizde gerek kilise alarak, gerekse dernekleerek köklemeye çaltklar anlalmaktadr. deerlendirmesinde bulunuldu.

- Suruçtaki patlamada oradaym

Brunsonun, anlurfann Suruç ilçesindeki patlama srasnda burada bulunduuna iaret edilen iddianamede, Kobanideki iddet olaylar ve Diyarbakrn Sur ilçesindeki operasyonlar zamannda da zmirde görevliyken vazifesiyle hiçbir balants olmayan bu bölgelerde yer ald kaydedildi.

Andrew Brunsonun cep telefonu HTS kaytlarnda 2014-2017 arasnda bin 306 kez Suruç, 192 defa anlurfann baka ilçelerinde, 2 kez de Diyarbakrda olduunun tespit edildii vurgulanan iddianamede, sann, terör örgütü PKKnn oluturmaya çalt kaotik ve iddet ortamna ramen bu bölgede bulunmakta srar etmesinin, üphelinin bal olduu illegal yaplanmann hedef ve stratejisi kapsamnda görev yapmas eklinde deerlendirildi.

Brunsonun dünyann deiik ülkelerindeki kiilerle telefon irtibatlar ve mesajlama içeriklerine de dikkati çekilen iddianamede, gizli tank ifadelerine göre kiliseye gelen ve kendilerini farkl meslek gruplarnlarndan tantan kiilerin ABD ve yabanc ülkelerin eski ya da görevde olan askerlerinden olutuu anlatld.

Operasyonlarda ele geçirilen Kürtlerin hem bulunduklar ülkenin dilini hem de Kürtçe konumalarnn ncili yaymak, kilise kurmak ve Ortadouya açlmak için bir avantaj olduu bilgi notunun da paylald iddianamede, Brunsonun mesaj içeriklerinde yer alan Kobanide öldürülen 5 kiinin kendi bünyelerine kattklar balant noktalar bulunanlarn yaknlar olduu, Suriyeli Kürtlerden oluan 15 erkek ve kadn grubun vaftiz edildiine ilikin içerikler yer ald.

- FETÖnün darbe giriimi baarsz olunca üzülmü

ddianamede, Andrew Brunsonun görütüü ABDli askere FETÖnün darbe giriimi sonras 21 Temmuzda gönderdii mesajdaki ifadelere de yer verildi.

Brunsonun cep telefonundaki Türkleri sallayacak baz olaylar bekliyorduk. saya dönmek için gerekli koullar olutu. Darbe teebbüsü bir oktu. Birçok Türk geçmite de olduu gibi askeriyeye güvendi ancak bu sefer çok geçti. Ve darbe teebbüsünden sonra bu baka bir sallama. Sanrm olaylar daha da kötüye gidecek. Sonunda biz kazanacaz. mesaj da iddianameye girdi.

ddianamede, Brunsonun bu mesajyla, FETÖnün askeri darbe giriiminin baarsz olmasndan üzüntü duyduunun anlald, Sonunda biz kazanacaz. ibaresiyle de ileride ülke içinde çkmas muhtemel iç karklktan, bal bulunduu illegal yaplanmann stratejisi kapsamnda faydalanmay düündüü, umduu ve bunu belirttii eklinde deerlendirildi.

- Darbe giriimini önceden biliyormu

FETÖnün darbe giriiminden Brunsonun önceden haberi olduuna ilikin delillere deinilen iddianamede, Dua kod adl gizli tann ifadeleri de yer ald. Gizli tank, depremin önceden bilinmesinin bilimsel anlamda mümkün olmamasna ramen Brunson ve arkadalarnn ülkede bir zelzele yaanacan söyleyerek, irtibat bulunan kiilere askerlerin kulland özel bir takm hayati idame malzemelerini verdikleri, zelzeleden kastlarnn askeri darbe giriimi olduunu belirtti.

ddianamede, Bu olaylarn (darbe giriimi) önceden Brunson ve arkadalar tarafndan bilindii, bu kapsamda olas böyle bir faaliyet sonrasnda gerekli olan tedbirleri aldklar, bunun sonucu olarak kendilerinden olan insanlara kar koruma içgüdüsü ile hareket ettikleri deerlendirilmektedir. FETÖnün, sann mensup olduu illegal yaplanma ile hareket ettii, Brunson ve arkadalarnn direkt askeri darbe giriimiyle ilgilerinin olduu tespiti yaplamamasna ramen toplanan deliller nda böyle bir giriimden haberdar olduklar, sonuçlarn deerlendirmek için birlikte çaltklar, deprem veya zelzele deyimlerini darbe ve kaos faaliyetini maskelemek için kullandklar ve balantl olduklar ahslara zarar görmemeleri ve bu durum için pozisyon almalar amacyla giriimden önce üyelerine duyurduklar anlalmtr. ifadeleri kullanld.

Baka bir soruturmada ifadesi alnan Ate kod adl gizli tann beyannn da paylald iddianamede, örgütün ifreli haberleme program Eagledan Mays ya da Haziran 2016da FETÖ mensuplarna Temmuzda stanbulda çok büyük bir deprem olacak, herkes klk kyafetine dikkat ederek yatsn. eklinde atlan mesaj da yer buldu.

Andrew Craig Brunson, 9 Aralk 2016da terör örgütleri FETÖ ve PKK adna suç iledii iddiasyla tutuklanmt.

Ana Sayfaya Git