Para cezası var!

Türkiye'de koronavirüs vakalarının görülmesinin ardından, İçişleri Bakanlığı'nca 81 ilin valiliğine gönderilen ek genelgeyle umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin faaliyetleri, dün gece itibariyle durduruldu. İçişleri Bakanlığı'nın aldığı karara uymayan kahvehane benzeri işletme sahiplerini bekleyen cezalar konusunda konuşan Avukat Murat Sadak, Türk Ceza Kanununda ya da diğer kanunlarda herhangi bir yaptırım veya düzenleme öngörülmediğini ancak idari para cezası verilebileceğini belirtti. Avukat Sadak, ''Bununla ilgili valilikler veya diğer kurumlar aykırı davrananlara yönelik cezai yaptırımlar uygulayabilirler'' dedi.

Haberler 18.03.2020 - 10:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakanlnn yaynlad genelgedeki yasaklamalara uymayan iletme sahiplerinin sadece adli para cezasna çarptrldn belirten Avukat Murat Sadak, Türk ceza kanununda ya da dier kanunlarda herhangi bir yaptrm veya düzenleme öngörülmü deil. Ancak 1930 tarihli Umumi Hfzsshha Kanununda bulac hastalklarla ilgili olarak alnan tedbirlere kar aykr davrananlara yönelik adli para cezas öngörülmütür. Sadece adli para cezas vardr. Ancak aslnda burada bir bulac salgn var, ülkemizi tehdit eden ciddi bir salgn var. Sadece ülkemiz snrlar deil küresel çapta bir salgn, talya ve spanya örnekleri de yan bamzda ifadelerini kulland.

YETKLLERN BZE YAPMI OLDUU UYARILARA HARFYEN UYULMASI LAZIM

Avukat Murat Sadak, toplumsal yaamn getirmi olduu sorumluluklara dikkat çekerek, öyle konutu:

Sorumluluklara harfiyen uymamz lazm. Bir bulac salgn bir hastalk var. Ülkemizin bu noktaya gelmemesi için yetkililerin bize yapm olduu uyarlara harfiyen uyulmas lazm. Bununla birlikte karantina altna alnan yerlerle ilgili aykr davrananlar için ise Türk Ceza Kanununun 195. Maddesinde bir ceza öngörülmü, o da 2 ayla 1 yl arasnda bir hapis cezas öngörülmütür. 1930 tarihli Umumi Hfzsshha Kanununa muhalefetten dolay, o dönemin artlar içerisinde, bulac hastalklarla ilgili mülki amirlerin tedbirlerine aykr hareket edenlere idari para cezas öngörülmütür kanunda. Bununla ilgili valilikler veya dier kurumlar aykr davrananlara yönelik cezai yaptrmlar uygulayabilirler. Bu hastalk sadece devletin ya da salk personelinin sorunu ya da bir mücadelesi deil, toplum olarak herkesin, hep birlikte beraber ba edebileceimiz bir sorundur. Bu sorunla hepimiz beraber mücadele ettiimizde sorunun altndan ksa bir süre içerisinde altndan kalkabileceimize inanmaktayz.

Ana Sayfaya Git