Partim Ne Derse O!

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 11 Şubat'ta yapılacak HDP 3'üncü Olağan Kongresi için aday olmama gerekçesini açıkladı. Bugüne kadar hiçbir göreve adaylığını koyarak gelmediğini belirten Demirtaş, "HDP'nin daha da güçlenmesi için partim ve halkım, benden canımı istese bile bir saniye tereddüt etmem. Bu nedenle ben hiçbir şekilde geri çekilmiyorum. Partimin önünü, yeni eş genel başkanlarla birlikte açmaya çalışıyorum" dedi.

Haberler 13.01.2018 - 10:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca yürütülen soruturma ve hakknda açlan dava nedeniyle 4 Kasm 2016 tarihinden beri Edirne Cezaevinde tutuklu bulunan HDP E Genel Bakan Demirta, avukatlar aracyla sorular yantlad. Demirta, partisinin genel merkezine gönderdii mektupla duyurduu, 11 ubat Pazar günü yaplacak HDP 3üncü Olaan Kongresinde aday olmama kararnn nedenini açklad. Demirta, Öncelikle ben, bugüne kadar hiçbir göreve aday olmak suretiyle gelmedim. Her zaman ortak konsensüs ve ortak önerilerle görev aldm. Partim, arkadalarm ve halkmn ortaklamas ve güçlü bir ekilde arkamda durmas ile görevlerimi yerine getirmeye çaltm. HDP gibi halklar, inançlar, fikirler bahçesi olan bir partide e genel bakanlk görevini laykyla yerine getirebilmek olaanüstü bir çaba, emek, samimiyet ve koordinasyon gücü gerektirir diye konutu.

TEK BR ARKADAIM E GENEL BAKANLII BIRAKMAM TEKLFN LETMED

HDPde tek kiinin deil, kolektif bir liderliin varlndan söz edilebileceini, e genel bakanlarn ise bu kolektif liderliin en etkili sözcüleri olmak durumunda olduunu kaydeden Demirta, unlar söyledi:

HDPye yönelik hukuk ve etik d saldrlarn temel amac, bu kolektif liderlii datmaktr. HDP liderlii de bu saldrlara kar eskisinden daha güçlü bir iç dayanma ve kenetlenme ile cevap vermek durumundadr. Bizler, tutuklandmzdan bu yana bu kenetlenme ve dayanmay en üst seviyeye çkarmaya çalyoruz. Ancak elbette, partinin banda olduumuz dönem kadar rahatça yapamyoruz bunu. Tutukluluk koullar bunu oldukça zorluyor. Liderlik, doru bir koordinasyon yapamazsa yönetim kademelerine ve halka doru öncülük de yapamaz. Bunun douraca yetmezliklerin en ba sorumlusu da elbette e genel bakanlardr. Bu açdan benim imdiki tutumum samimi bir özeletiridir ayn zamanda, HDPnin bütün yönetimi adna verilmi bir özeletiridir bu. Ayrca Türkiye siyaseti, yakn tarihin en önemli mücadele ve seçim sürecine doru ilerlerken, Sayn Figen Yüksekda yarg- siyaset komplosu ile yasakl- rehine pozisyonu ile karlap, benim de bir tür rehine durumum belirsizliini korurken, partimizin elini rahatlatarak, büyük kongreye doru özgürce tartarak, gidilmesini istedim. Bu noktada aslolan bizim deil, partinin ve mücadelenin çkarlardr. Tek bir arkadam bile bana e genel bakanl brakmam teklifini ve düüncesini iletmedi.

HDP E BAKANLII, KONFORLU MAKAM DEL, ATETEN GÖMLEKTR

Aday olmak istememesinin bir baka nedeninin ise parti içi demokrasiyi iletmek ve alternatif olabilecek arkadalarnn önünü açmak olduunu belirten Selahattin Demirta, HDPde e genel bakanlk, konforlu bir makam deil; ateten bir gömlektir. Bu gömlei giymekten imtina etmeyecek, çok sayda deerli arkadam vardr tabi ki. Bu çerçevede e genel bakanlk görevini üstlenmeye kendini hazr hisseden arkadalarmn, benim durumumun yaratt duygusal etkenlerden de kaynakl olarak cesaret ve özgüvenlerinin krlmasn asla istemem. Bunun önünü ben kendim açmazsam HDPde ina etmeye çaltmz demokrasi ve kolektif liderlik kültürüne de zarar vermi olurum dedi.

GER çEKLMYORUM, PARTMN ÖNÜNÜ AçMAYA çALIIYORUM

Kongrede aday olmama kararyla siyasi mücadeleden çekilmediini ve bu kararnn politik hamle olduunu kaydeden Demirta, salkl yönetmeyi baarrsa HDP yönetiminin, bu süreçten güçlenerek çkacan söyledi. Her HDPlinin ve HDPli olmayanlarn büyük kongreye dair görü, öneri ve eletirilerini özgürce dile getirebilmelerinin çok önemli olduuna da vurgu yapan Demirta, E genel bakanlk mevzusu da politik bir konudur; ama bununla birlikte önümüzdeki dönemin politik ihtiyaçlarna yönelik güçlü bir tartmay da hep birlikte yürütmeliyiz. HDP yönetiminin görevi, bu tartmalarn önünü alabildiine açmak ve dinlemek, anlamaktr. Ben de burada imkanlar ölçüsünde, bu tartmalar izlemeye çalyorum. En nihayetinde HDPnin daha da güçlenmesi için partim ve halkm benden canm istese bile bir saniye tereddüt etmem. Bu nedenle ben, hiçbir ekilde geri çekilmiyorum. Partimin önünü yeni e genel bakanlarla birlikte açmaya çalyorum diye konutu.

HDP OLARAK ETKL MÜCADELE YÜRÜTEMEDMZ KABUL ETMEMZ LAZIM

Cezaevine girdikten sonra partisi tarafndan sahiplenilmesi konusunda Demirta, Mesele, elbette sadece ben deilim. çok sayda milletvekili, belediye bakan, DBPli, HDPli üst düzey yönetici ve binlerce üyemiz tutukludur. Darda OHAL koullarndan kaynakl ar basklar, iten atmalar ve müdahaleler var. TBMM ve Anayasa askya alnm durumda. Gazeteciler, akademisyenler, hukukçular, emekçiler, kadnlar bir bütün olarak toplumun ekseriyeti sindirilmek, korkutulmak suretiyle teslim alnmaya çallyor. Bütün bunlara kar HDP olarak etkili bir mücadele yürütemediimizi kabul etmemiz lazm. te büyük kongre süreci, bu yönlü yetmezliklerimizi de amamza vesile olacaktr dedi.

CDD KONULARDA SON KARARI HALK VERR

HDPnin yürüyüüne zarar vereceine inanlan hiçbir admn ve hamlenin içinde olmasnn mümkün olmadn vurgulayan Demirta, unlar söyledi:

Seçim yoluyla aldmz görevler, özgürlükler mücadelesinin sadece bir aracdr. Siyaset ise seçilmi olmaktan ibaret deildir. Yaamn her alan, siyaset ve mücadele alandr. Ben, bundan sonra e genel bakanlk görevi dnda baka bir rol ve misyonla mücadeleye devam etme kararn samimiyetle partime ve kamuoyuna ilettim. Tartmalar ve gelimeleri, hep birlikte izleyeceiz. HDPnin yürüyüüne zarar verileceine inanlan hiçbir admn ve hamlenin içinde, kysnda, kenarnda bile olmam mümkün deildir. Partimin bu deiim sürecini salkl ve güçlü bir ekilde yürütebilmesi için destek olmaya devam edeceim. Ama hiçbirimiz, halka ramen HDPyi var eden fedakar tabana ramen hiçbir ey yapamayz. Halkn ve tabann partiyi denetleme, karar alma ve politika oluturma süreçlerine katlm ne kadar güçlü olursa HDP o kadar etkili bir parti olur. Bunun önünü açmak da yönetimin görevidir. Bütün ciddi konularda, önemli mevzularda son karar halk verir. Halka güvenelim, inanalm, en dorusunu ve en güzelini yapacaktr zaten.

KARARIM, YÖNETM ÜZMEK AMAçLI DEL

Halkn HDP yönetiminden beklentisinin, kendisinin verdii aday olmama karar karsnda üzüntü duymamalar ve heyecanla cesaretle görevlerine sarlmalar olduunu kaydeden Demirta, Bunu yaparlarsa ne kendileri ne de halk üzülür. Benim kararm da yönetimi üzmek amaçl deildir. Onlara güç, destek vermek ve onlar rahatlatmak amaçldr. HDP yönetimine güveniyor ve inanyorum. Bu süreçten partiyi ve mücadeleyi büyüterek çkacaklardr dedi.

HASP BEY, KASTINI ATIINI KABUL EDECEKTR

HDP E Genel Bakan Demirta, ayrca HDP eski Milletvekili Hasip Kaplann parti içinde tartmalara neden olan açklamalaryla ilgili, Hasip Beyin yol açt tartmaya dair de bir eyler ifade etmek isterim. Umarm Hasip Bey, kastn atn kabul edecektir; çünkü kendisi gerçekten de ne rkç ne de ayrmc bir düünceye sahiptir. Tam tersine, bunlara kar mücadele etmi bir siyasetçidir. HDPde her türlü göreve talip olmann yegane koulu, parti ilkelerine inanmak ve saygl olmaktr. Bunun dnda bir kriter olmaz, olamaz diye konutu.

Ana Sayfaya Git