Paylaşımlara aman dikkat!

Uzmanlar, sosyal medyadan terör propagandası yapanların yanlış bilgileri geniş kitlelere doğruymuş gibi aktarıp gündem oluşturmayı amaçladığını belirterek vatandaşları uyardı.

Haberler 24.01.2018 - 09:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sosyal medya uzman Doç. Dr. Levent Eraslan, sosyal medyadan terör propagandas yaparak alg oluturanlara kar, kayna teyit edilmeyen hiçbir bilgi, haber, fotoraf ve görüntü paylalmamas uyarsnda bulundu.

Sosyal medyadan terör propagandas yapanlar, yanl bilgileri geni kitlelere doruymu gibi aktararak gündem oluturuyor. Türk Silahl Kuvvetlerinin PYD/PKK ve DEAa mensup teröristleri etkisiz hale getirmek için balatt Zeytin Dal Harekatna ilikin sosyal medya üzerinden alg yaratp terör propagandas yapanlarn says artyor.

Sosyal medya uzman Doç. Dr. Eraslan, sosyal medyadan yaplan terör propagandalarna ilikin deerlendirmelerde bulundu.

Etki alan yüksek ve çok sayda kiiye hzl ekilde ulalabilen sosyal medya platformlarnda farkl yöntemlerle alg yönetimi yapldn ifade eden Eraslan, hzl ve anlk paylama imkan veren Twittern alg operasyonlarnda çok tercih edildiini belirtti.

Eraslan, görüntü gücü bakmndan Youtube, resim paylamnda nstagramn etkili olduunu, uzun süreli kalc mesajlar için de Facebookun tercih edildiini dile getirdi.

Alg operasyoncularnn en büyük amac, yanlgy geni kitlelerde doruymu gibi aktarmak ve bir gündem oluturmaktr. diyen Eraslan, sosyal medyada alg operasyonlar için bot ad verilen sanal hesaplardan ayn mesajn binlerce kere atlyormu gibi gösterildiini ve ayn kii adna çok sayda hesap açma gibi yöntemlerin kullanldn kaydetti.

Sosyal medyada alg yönetimine kar gelitirilecek iki genel yöntem olduunu söyleyen Eraslan, Bunlardan biri, teknik olarak tespit edilen hesaplarn kapatlmas ve ilgili sosyal medya platformlarna ikayet ve teknik kstlamalarn yaplmas. Dieri ise yaplan alg operasyonlarna kar güvenlik güçlerinin annda karlk vererek gerçei hzlca dolama sokmas, böylesi hesaplar ifa etmesi ve dorulama sitelerinin kurulmas. dedi.

- Kaliteli takipçi hedeflenmeli

Eraslan, sosyal medyadan terör propagandalar yapanlarn tuzaklarna dümemek için alnmas gereken önlemleri, öyle sralad:

Kayna teyit edilmeyen hiçbir bilgi, haber, fotoraf ve görüntü paylalmamal. Sosyal medya arkadalarndan gelen bilgi ya da görüntülerin mutlaka kayna sorulmal. Sosyal medya profiline paylam ve yayma amaçl mesajlarn paylalmayaca yazlmal. Yasa d alg amaçl mesaj ilk oluturan kii ile bu mesaj yayan kiilerin ayn suç kategorisinde olduklar unutulmamal. Sürekli böylesi mesaj paylaan hesaplar, Siber Suçlarla Mücadele Daire Bakanlnn siber@egm.gov.tr ihbar hattna bildirilmeli. Sosyal medya platformundaki takipçiler dikkatli seçilmeli. çok sayda takipçi deil kaliteli takipçi says hedeflenmeli.

Ana Sayfaya Git