'Pembe otobüsüne' Diyarbakır temkinli

Pembe Otobüs uygulamasına vatandaşlar iki farklı yaklaşım gösterdi. Kimileri eşitsizliğin hortlayacağını iddia ederken, ekseriyeti ise "kadınlara büyük bir kolaylık" sağlayacağını belirtti.

Haberler 17.01.2018 - 09:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kadnlara yönelik toplu ulam araçlarnda son yllarda artan taciz olaylarna çözüm olarak ortaya atlan ve Türkiyenin çeitli illerinde uygulamaya konulan pembe otobüslerinin Diyarbakrda da uygulamaya konulmas gerekli mi, deil mi sorusunu Söz Haber ekibi, Diyarbakrl vatandalara sordu.

Brakn vatanda konusun balyla nabz yoklayan Söz Haber ekibinin sorusuna baz vatandalar, uygulamann özellikle mesai saatleri sonras daha da kalabalklaan belediye otobüslerinde daha çok ayakta seyahat etmek zorunda kalan kadnlara büyük kolaylk salayacana dikkati çekerken, baz vatandalar bunun kadn erkek eitliine gölge düürecei gerekçesini öne sürerek, kar çt.

Konunun asl öznesi olan kadnlarn görü belirtmekte çekingen davrand gözlenirken, genel olarak vatandalar öyle konutu.

TACZLER ANCAK CEZALAR ÖNLER

Bayram Eren, pembe otobüslerin baz illerde hayata geçirildiini basndan örendiini belirterek, Halkmzn verebilecei bir karara baldr. Pembe otobüs belediye bayanlara özel cafelerinde açlmas gerek. Bu durum tacizleri ve istismarlar önlemez. Tacizleri ancak cezalar önler. Yapmak isteyen her yerde yapar ama Diyarbakrda öyle taciz olaylar pek yaanmaz. Pembe otobüs uygulamasn da istemiyorum dedi.

BR NSANIN KALB KÖTÜYSE PEMBE OTOBÜS NEYE YARAR

Pembe otobüse scak bakmadn savunan Necmettin Kona da, Bo bir i olarak düünüyorum. Sonuçta bir insan kendi zihnine kilit vurmadktan sonra vücuduna kilit vursa neye yarar ki? Bir insann kalbi kötüyse pembe otobüs olsa neye yarar. Sonuçta çaraf giyer yine o otobüse biner. Önemli olan insann ahlaki yapsnn düzelmesidir tacizleri ve istismarlar pembe otobüsle bitiremezsiniz tacizlerin önüne geçmek için seminerlerin düzenlenmesi gerek diye konutu.

Mehmet Baydut ise uan ki siteme baklrsa bir açdan iyidir otobüslerin doluluk oranna baklnca bayanlarla erkekler adeta birbirine yapyor. Bu da ahlaki deil. öyle de bir olumsuzluu var. Evli bir çift bir yere gitmek isterse ayr ayr otobüslere mi binecek? diye de düünüyor insan. Kadna yönelik tacizleri de önlemez yapmak isteyen bir ekilde yapar. Önceliin otobüslerdeki doluluk oranlarnn düürülürse pembe otobüslere gerek kalmaz. Ahlaki deerlerimize aykr bir ekilde doluluk oran oluyor eklinde konutu.

DYARBAKIRDA FAALYET GÖSTERMESN STERM

Uygulamaya scak bakan Metin Odac, Olabilir bir uygulama taciz orann da düürebilir Diyarbakrda faaliyet göstermesini isterim dedi.

TÜM TÜRKYEDE UYGULANMASI GEREK

Yasin Ökmen, kadn ve erkeklerin iç içe seyahat etmesini doru bulamadn aktararak, Olumlu bakyorum. Ayr olursa iyi olur. Kadnlarnda erkeklerinde iç içe olmas dinimizce caiz deildir. Bu uygulamann sadece Diyarbakrda deil tüm Türkiyede uygulanmas gerek diye konutu.

Uygulamann kadnlara yönelik tacizi önlemede etkili olmayacan ileri süren Ferhat Ardil, Saçma bence. Kadnlar aalamak gibi bir ey dier erkeklerden dier insanlardan ayryorlar. Adeta tüm kadnlar burada. Hangi nedenden ötürü yaplmsa da etik deil. Kadnlara yönelik tacizi de önlemez insanlarn kafa yapsnn deimesi gerekiyor dedi.

TOPLUM AHLAK NOKTADA FACADAN GEçYOR

Aye Güzel de, pembe otobüs uygulamasn daha öncede duymadn anlatarak, Bence uan toplumda ahlaki ve edep noktasnda eksiklik var. Bunun otobüsle metroyla veya farkl bir eyle çözülecek bir ey deil. Önce kiilerin ahlak edep açsndan caydrc olacak ekilde cezalandrlmal. Kar cinsin olmad bir araç olduu için bir nebzede olsa tacizi engelleyebilir fakat sonuçta yine kadn otobüsten indikten sonra yine bir vahetle karlaabilir. Bu pembe yada yeil otobüsle çözülecek bir sorun deil. Toplum ahlaki noktada faciadan geçiyor. htiyaç olarak deerlendirirsek metroya da ihtiyacmz var ama amaç tacizi önlemek için ise önemli bir adm diye konutu.

Uygulamann Diyarbakrda da hayata geçirilmesini isteyen Mehmet Bo , Bence iyi olur. Ama cinsel istismar insanlarnn beyninde olan bir ey. Baka illerde varsa Diyarbakrda da olabilir dedi.

PEMBE OTOBÜSLER DORU BULMUYORUM

Osman Ayta, ayrmclk olarak niteledii pembe otobüslerle ilgili, Daha önce pembe otobüsü duymadm ilk defa sizden duyuyorum. Ayrmclk nitelikli olarak görüyorum. Diyarbakr halk gereken hassasiyeti gösteriyor. Pembe otobüs krmz telefon vs. kadnlara yönelik yaplan uygulamalar negatif bir ayrmclk olarak görüyorum. Bu nedenle pembe otobüsleri doru bulmuyorum diye konutu.

Ana Sayfaya Git