Pençe kilit harekatı!

TSK, önceki gece Metina, Zap, Avaşin ve Basyan'da yeniden hareketlenen PKK'ya hava ve kara destekli "Pençe Kilit" operasyona gerçekleştirdi.

Haberler 19.04.2022 - 01:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Türk Silahl Kuvvetleri, Bir gece anszn mottosu ile gece yars PKKya büyük bir harekat balatt. Pençe Kilit Harekat kapsamnda Zap, Metina, Avain ve Basyan ar bombardman altna alnd. Kara harekat için dümeye baslrken, 19 örgüt üyesinin ilk belirlemelere göre etkisiz hale getirildii bildirildi. Operasyonu Milli Savunma Bakan Hulusi Akar ile Kuvvet Komutanlar birlikte, Genel Kurmay bakanl harekat dairesinde, kordine etti.

Milli Savunma Bakan Hulusi Akar, Türk Silahl Kuvvetleri (TSK) tarafndan Irakn kuzeyinde Metina, Zap ve Avain-Basyan bölgelerindeki terörist hedeflere yönelik karadan ve havadan Pençe Kilit Operasyonunun balatldn açklamt. Bakan Akar, Pençe-Kilit Operasyonuna ilikin, u an itibaryla planlanan hedeflerin tamam ele geçirilmi, çok sayda terörist etkisiz hale getirilmitir dedi. MSBden yaplan son dakika açklamasnda ise, Irakn kuzeyinde balatlan PENçE-KLT Operasyonu baaryla devam ediyor. Mehmetçik bölgeyi kontrol altna almaya balad. Operasyonda ilk belirlemelere göre 19 terörist etkisiz hale getirildi. ifadesi kullanld

HAREKATI KOORDNE ETT

Operasyonun seyrini ilk duyuran Milli Savunma Bakan Hulisi Bakan Akar oldu. Akar, beraberinde Genelkurmay Bakan Orgeneral Yaar Güler, Kara Kuvvetleri Komutan Orgeneral Musa Avsever, Deniz Kuvvetleri Komutan Orgeneral Adnan Özbal ile Hava Kuvvetleri Komutanl Karargahna operasyonun komuta merkezine geçti. Irakn kuzeyindeki terör hedeflerine yönelik düzenlenen hava harekatna ilikin brifing alan Bakan Akar daha sonra Muharip Hava Kuvveti Harekat Merkezi ile video konferans görümesi gerçekletirdi.

BRE BR GÖRÜME YAPTI

Hava harekatndaki son duruma ilikin bilgi alan Akar, Irakn kuzeyinden halkmza ve güvenlik güçlerimize yönelik terör saldrlarn bertaraf etmek ve hudut güvenliimizi salamak maksadyla terör hedeflerine yönelik kahraman Türk Silahl Kuvvetlerimiz, bu gece itibaryla Pençe Kilit Operasyonunu balatmtr diye konutu.

OPERASYONUN KAPSAM ALANI

Operasyon kapsamnda terör örgütüne ait hedeflerin youn ate altna alndn belirten Akar, unlar söyledi: Hazrlanan plan kapsamnda gerçekletirilen operasyonda Metina, Zap ve Avain-Basyan bölgelerindeki terörist hedefleri önce hava kuvvetlerimiz tarafndan ate altna alnd. Kahraman pilotlarmz terör örgütüne ait barnak, snak, maara, tünel, mühimmat depolar ile sözde karargahlardan oluan hedefleri baaryla vurdu. Frtna, çNRA ve dier topçu unsurlarmz tarafndan da belirlenen hedefler youn ekilde ate altna alnarak tam isabetle vuruldu. ATAK Helikopterlerimiz, HA ve SHAlarmzla desteklenen kahraman komandolarmz ve bordo berelilerimiz karadan szarak ve hava hücum harekat ile bölgeye intikal etti. u ana kadar operasyonumuz planland ekilde baaryla devam ediyor. Birinci safhada belirlenen hedefler ele geçirildi.

MEHMETçN NEFES ENSELERNDE

Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri unsurlarnn görev ald harekat Genelkurmay Bakan Orgeneral Güler, Kara Kuvvetleri Komutan Orgeneral Avsever, Deniz Kuvvetleri Komutan Orgeneral Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutan Hasan Küçükakyüz ile harekat merkezlerinden takip ettiklerini belirten Akar, unlar kaydetti: Harekatla ilgili planlama safhasndan itibaren detayl bir çalma yaptk. Mehmetçiimiz asil milletimizin sevgisinden, güveninden ve duasndan ald ilhamla komutanlarnn emir ve komutasnda çalmalarn büyük bir kahramanlk ve fedakarlkla yürütüyor. Bugüne kadar olduu gibi bundan sonra da kendisine verilen görevleri baaracandan üphemiz yok. nallah bu harekat da planland ekilde baaryla tamamlanacak

PLOTLARA TELSZDEN HTAP ETT

Akar, Pençe Kilit Operasyonu kapsamnda gerçekletirilen hava harekatna katlan pilotlarla da telsizden görütü. Pilotlara baar dileklerini ileten Akar, Faaliyetlerinizi yakndan büyük bir gurur ve memnuniyetle takip ediyoruz. u ana kadar belirlenen hedefler planlanan ekilde baaryla vuruldu. Hava Kuvvetlerimizin anl tarihine uygun ekilde gerçekletirdiiniz bu görevler her zaman gururla hatrlanacak dedi.

OPERASYONA DAR GÖRÜNTÜLER

Milli Savunma Bakanl, Irakn kuzeyine yönelik balatlan Pençe-Kilit Operasyonuna ait görüntüleri paylat. Twitter hesabndan paylalan görüntülere Bordo Berelilerimiz ve Komandolarmz Metina, Zap ve Avain-Basyanda! notu eklendi.

MSBDEN OPERASYONA LKN AçIKLAMA

Milli Savunma Bakanlndan operasyona ilikin yaplan yazl açklamada PKK/KCK terör örgütünün geni çapl bir saldr hazrl içinde olduunun tespit edildii belirtildi. Bu nedenle Birlemi Milletler Anlamasnn 51inci maddesi gereinde operasyonun balatld ve PKK/KCKnn ar kayplar verdii belirtilen açklamada, Türk Silahl Kuvvetleri tarafndan icra edilen baarl operasyonlar neticesinde ar kayplar veren PKK/KCK terör örgütünün; Irakn kuzeyinde baz bölgelerde varln hlen sürdürmeye, yeniden barnma alanlar ve mevziler oluturmaya devam ettii ve geni çapl bir saldr hazrl içinde olduu tespit edilmitir. PKK/KCK ve dier terörist unsurlar etkisiz hle getirerek Irakn kuzeyinden halkmza ve güvenlik güçlerimize yönelik terör saldrlarn bertaraf etmek ve hudut güvenliimizi salamak maksadyla; Birlemi Milletler Anlamasnn 51inci maddesinden doan meru müdafaa haklarmz dorultusunda, Irakn kuzeyinde (sözde Metina, Zap ve Avain-Basyan bölgelerinde) bulunan terörist hedeflere kar Pençe-Kilit Operasyonu balatlmtr denildi.

BELRLENEN HEDEFLER YOUN ATE

Açklamann devamnda, operasyon öncesi belirlenen hedeflerin youn ate altna alnd belirtilerek u ifadelere yer verildi: Operasyon öncesinde PKK/KCK örgütüne ait barnak, snak, maara, tünel, mühimmat depolar ile sözde kararghlardan oluan hedefler hava harekt ile ate altna alnmtr. Hava hücum harekt öncesinde bölgede konulu Frtna, çNRA ve dier topçu unsurlarmz tarafndan da belirlenen hedefler youn ekilde ate altna alnarak tam isabetle vurulmutur. Hava kuvvetlerimiz, ate destek vastalarmz, ATAK helikopterlerimiz, HA ve SHAlarmzla desteklenen Komandolarmz ve Özel Kuvvet unsurlarmz karadan szarak ve hava hücum harekt ile bölgeye intikal etmitir.

MSB: BÖLGEDEK VARLIINA AIR DARBE

Açklamada, operasyonda azami oranda yerli ve milli mühimmatn kullanld aktarlarak, Dost ve müttefiklerimizle koordine edilerek icra edilen bu harektta, azami oranda yerli ve mill mühimmat kullanlarak terör örgütünün bölgedeki varlna ar bir darbe indirilmitir. Harekt srasnda; sivillerin, tarih ve kültürel varlklar ile çevrenin zarar görmemesi için her türlü tedbir alnmtr. Irakn toprak bütünlüüne saygl olarak gerçekletirilen bu operasyonda sadece teröristler hedef alnmaktadr. Asil milletimizin barndan çkan Türk Silahl Kuvvetleri tarafndan ülkemizin ve milletimizin güvenlii için terörle mücadeleye en son terörist etkisiz hle getirilinceye kadar azim ve kararllkla devam edilecektir bilgisi paylald.

OKTAY: TERÖR ÖRGÜTÜNE VE DESTEKçLERNE AMAN VERMEMEKTE KARARLIYIZ

Cumhurbakan Yardmcs Fuat Oktay, Pençe-Kilit Operasyonuna ilikin Twitter hesabndan yapt açklamada, Silahl Kuvvetlerimiz Irakn kuzeyinde Pençe-Kilit Operasyonu ile terör unsurlarn yok ediyor. Kalle terör örgütüne ve destekçilerine gerek snrlarmz içerisinde, gerek snrlarmz ötesinde aman vermemekte kararlyz. Allah, kahraman Mehmetçiimizin yar ve yardmcs olsun dedi.

FAHRETTN ALTUN: TERÖR DESTEKçLERNE DE FIRSAT VERMEYECEZ

Cumhurbakanl letiim Bakan Fahrettin Altun, Pençe-Kilit Operasyonuna ilikin açklama yapt. Altun, Twitterdan yapt açklamada, Türk Silahl Kuvvetlerimiz, Irakn kuzeyinde gerçekletirdii Pençe-Kilit Operasyonu ile terör yuvalarn yerle bir ediyor. PKKl teröristlere hiçbir yerde nefes aldrmadmz gibi, terör destekçilerine de asla frsat vermeyeceiz. Cumhurbakanmzn çerçevesini çizdii, terörü kaynanda kurutma stratejimizi etkin biçimde uyguluyor, milletimize kast eden bütün terör örgütleriyle mücadelemizi kesintisiz bir biçimde sürdürüyoruz. Cenab- Allah kahraman Mehmetçiimizin yardmcs olsun ifadelerini kulland.

AK Parti Sözcüsü Ömer çelik de operasyona ilikin, Kahraman Mehmetçike selamlarmz gönderiyoruz. Milletimizin dualar kahramanlarmzla... açklamasnda bulundu.

IRAKIN SIFIR NOKTASINDA DERECK

Buarada, rakn sfr noktasndaki Hakkarinin Derecik ilçesinde akam saatlerinden itibaren top atlar ile hava hareketlilii yaand. Türk Silahl Kuvvetlerinin (TSK), Irakn kuzeyinde terör örgütü PKKya yönelik balatt Pençe- Kilit Operasyonu kapsamnda Hakkarinin Derecik ilçesinde konulu obüslerle de terörist hedefler ate altna alnd. Top sesleri ilçe merkezinden de duyulurken, bölgedeki hareketlilik sabaha kadar sürdü.

TSK, Irakn kuzeyinde Metina, Zap ve Avain-Basyan bölgelerinde yuvalanan teröristlere yönelik havadan ve karadan operasyon balatt. Pençe-Kilit ad verilen operasyon kapsamnda sava uçaklar, snr geçip terör hedeflerine bomba yadrd. Teröristlere ait snak, barnak tünel, mühimmat depolar ve karargah olarak kulland hedefler tam isabetle vuruldu.

Hakkarinin snrn sfr noktasndaki Derecik ilçesinde de hareketlilik yaand. Derecikte konulu 34üncü Hudut Tugay Komutanlndan Frtna obüsleri ve çoklu namlulu roketatar çRNA ile hedefler youn ate altna alnd. Hareketlilik sabaha kadar sürerken, top ve uçak sesleri Derecik ile çukurcadan da duyuldu.

çUKURCADA ASKER HAREKETLLK

Irakn kuzeyinde terör örgütü PKKya yönelik Pençe- Kilit Operasyonunun balatlmasnn ardndan bölgedeki askeri hareketlilik artt. Askeri araç konvoylar, jammer araçlar eliinde çukurca ilçesinden geçerek snr bölgelerine doru gitti.

Ana Sayfaya Git