Pes dedirten kanun teklifi

CHP'den, "Cumhurbaşkanına hakaret" maddesinin TCK'den kaldırılması için kanun teklifi

Haberler 24.01.2022 - 02:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Halkn seçtii Türkiye Cumhuriyetinin cumhurbakanna hakarette önde giden ve bundan dolay pek çok kez tazminat ödemeye mahkum edilen CHP, terbiyesizlii kanunen merulatrmak için harekete geçti.

CHP Grup Bakanvekili Özgür Özelin imzasn tayan kanun teklifi, TCKde deiiklik yapyor. Teklif, TCKnin Cumhurbakanna hakaret suçunu düzenleyen 299uncu maddesinin yürürlükten kaldrlmasn öngörüyor.

Kanun teklifinin gerekçesinde, 299uncu maddenin, tarafsz, siyasi parti ba bulunmayan cumhurbakanlar için tasarland ifade edildi.

Gerekçede, Recep Tayyip Erdoann Cumhurbakanl döneminde Cumhurbakanna hakaret iddiasyla 160 bin 169 kii hakknda soruturma açlmas, 12 bin 881 kiinin mahkum edilmesinin, 299uncu maddenin suistimalinin açk göstergesi olduu savunuldu.

HAKARET KANUNU DESN

Kanun teklifinin gerekçesinde, unlar kaydedildi:

Rejime kasteden anayasa deiikliinin yürürlüe girmesiyle birlikte bu maddenin bir dünya görüüyle ve bir yaam biçimiyle adeta hesaplama aygt olarak kullanldna, muhaliflere yönelik balayan cad avnn adeta simgesi haline geldiine yönelik youn kanaatler mevcuttur. Ancak çok daha önemlisi, bir siyasi partinin genel bakan sfatn da kullanan cumhurbakannn 21. yüzylda demokrasinin vazgeçilmez unsuru olan düünce ve ifade özgürlüünü içselletirmesi, farkl seslere ve farkl düüncelere tahammül etmeyi örenmesi, kendi görüünden olmayan insanlar susturmak yerine onlar dinlemeye çaba harcamas gerektii açktr.

Ana Sayfaya Git