Peygamber Sevdalıları Vakfı'ndan 10 maddelik mesaj

Peygamber Sevdalıları Vakfı’nın Diyarbakır’da yüzbinlerin katılımıyla düzenlediği “Hazreti Peygamberi Anlama ve Sünnetini Yaşama” etkinliğinde 10 maddelik mesaj okundu.

Haberler 29.04.2019 - 10:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Peygamber Sevdallar Vakf Diyarbakr l Koordinatörlüü tarafndan Nevruz Alannda Ahlak ve Adalet Rehberi Hazreti Muhammed temasyla düzenlenen etkinlik, yüzbinlerin katlmyla devam ediyor.

Etkinlikte Peygamber Sevdallar Vakf Bakan Adnan Akgönül, Hazreti Peygamberi Anlama ve Sünnetini Yaama etkinliinin mesajn içeren 10 maddelik bir metin okudu.

Akgönülün, okuduu 10 madde srasyla öyle:

1- Peygamber ahlak vefay gerektirir. Vefa, sevgili olana muhabbetin nianesidir. Bu muhabbete en çok layk olan Allah ve Resulüdür.

Peygamber adaleti; slamn yüce deerlerini korumay gerektirir. Allah ve Resulü Müslümanlarn kutsallardr. Müslümanlar bunlar uruna her türlü bedel ödemeyi borç bilirler. Peygamber, müminlere kendi canlarndan daha evladr (yakndr) (Ahzab 6)

2-Peygamber ahlak ilmi, fazilet sayar, limi varis bilir. Müslüman limler; tevhit yolunun devam ettiricileridirler. Kullar içerisinde Allah (cc)tan ancak limler hakkyla korkarlar (Fatr 28)

Peygamber adaleti; ilme ve lime sahip çkmay gerektirir. Müslüman limleri sahiplenmek, slamn ve Müslümanlarn haysiyetini korumaktr. Bu sorumluluk tüm Müslümanlara aittir.

3-Peygamber ahlak aileyi Saadet-i Dareynin memba sayar. Aile toplumun çekirdei ve korunmas gereken kutsal bir müessesedir. Ailenin korunup, yüceltilmesinin yolu Ey inanlar, kendinizi ve ailenizi ateten koruyunuz (Tahrim 6) fermanyla mümkündür.

Peygamber adaleti; aile kurumunu nikh akdi ile güvenceye alr. Neslin devam ve toplumsal dengenin salanmas ancak evlilik kurumu ile mümkündür. Nikhsz toplumlar; huzursuzluun, iffetsizliin, kaosun ve güvensizliin yurdudur.

4-Peygamber ahlak slamn iar ve sembol deerlerine sahip çkmay gerektirir. Mescidi Aksa Müslümanlarn ilk Kblesidir, Kudüs de slam yurdu olup Müslümanlarn yolunu gözlemektedir.

Peygamber adaleti; slamn kutsallarna sahip çkar. Mescid-i Aksa slamn bir kutsal ve Müslümanlarn ilk kblesidir. Kendisine baz mucizelerimizi gösterelim diye Kulu Muhammedi bir gece Mescid-i Haramdan yola çkararak, çevresini kutsal kldmz Mescid-i Aksaya ulatran Allah, her türlü noksanlktan münezzehtir (uzaktr) (sra 1)

5-Peygamber ahlak slam kardeliini önceler. Bu kardelik, Müslüman bireyden ümmet ina etme anlayn esas alr. Her türlü slam d anlaylar, kavmiyetçilik ve milliyetçilik cahiliye adetlerindendir.

Peygamber adaleti; ümmeti bir bütün olarak kabul eder ve dokunulmazlk altna alr. te bu, slam milleti bir tek millet olarak sizin milletinizdir. Rabbiniz de yalnz benim; onun için hep bana kulluk edin (Enbiya 92) ayeti slam adaletinin garantörüdür. Farkl corafyalarn, milletlerin, ailelerin, snflarn hiçbir üstünlüü yoktur. Üstünlük ancak takvadadr.

6-Peygamber ahlak zulmetmemeyi ve zulmü kabul etmemeyi esas kabul eder. Zulümle ve zalimle mücadeleyi izzet bilir. Sakn zulme meyletmeyin ve Zalim kendisinden olsa dahi onu zulmünden alkoyup, zulmüne engel olma düsturlarn prensip edinir.

Peygamber adaleti; zalimi ve suçluyu cezalandrmada slam adaletini esas alr. Nitekim Efendimiz Sallallahu Aleyhi Vesellem Mahzumoullar kabilesine mensup soylu bir kadnn yapm olduu hrszln cezasnn affedilmesini isteyenlere Vallah, hrszl sabit olan Mahzum kabilesinden Fatma deil, kzm Fatma bile olsa, ayrm yapmaz ve cezasn verirdim! cevabn vermitir.

7-Peygamber ahlak doruluu ve güvenilirlii rehber edinir. Müslüman birey ve toplumlarla ilikimizin temeli, güven, dostluk ve muhabbete dayaldr.

Peygamber adaleti; yaplan akitlere ve anlamalara sadk kalmay gerektirir. Devletler ve topluluklar ile ilikilerimizde Kuran ve sünnetin bak esas alnr. Bu ilikilerin zemini ve temeli ancak Müslümanlarn maslahatlar olmaldr. Medine Vesikas ve Hudeybiye Anlamas bunun en güzel numuneleridir (örnekleridir).

8-Peygamber ahlak Kuran- Kerimin yüce ahlakn düstur edinir. Hazreti Aie annemiz Peygamberin ahlk (yaay), Kurndan ibaretti diye buyurmulardr. üphe yok ki Ve elbette sen yüce bir ahlk üzeresin. (Kalem 4)

Peygamber adaleti; Kuran ve sünnet bütünlüünü temel alr. Aklclk, Kuraniyyun veya Mealcilik adyla zikredilen akmlar, slam akidesine ve Nebevi Metoda uygun deildir. Her Müslüman bu tehlikeli ve zararl yollardan saknmaldr.

9-Peygamber ahlak helal kazanc, doruluu ve iffeti esas alr. Ey iman edenler! çki, kumar, dikili talar (putlar) ve fal oklar eytan ii birer pisliktir. (Maide 90) Her türlü iffetsizlik ve fuhu sapknlk ve azgnlktr. Sapknln ve azgnln sonu ise cehennemdir.

Peygamber adaleti; adil yöneticileri bireyin ve toplumun hamisi ve bir zorunluluk olarak görür. Devlete düen görev, vatandan her türlü çirkin ilerden ve fenalklardan muhafaza etmesidir. Bunlarn devlet eliyle ilenmesi ise büyük bir felaket ve yanlgdr.

10-Peygamber ahlak her konuda ölçülü olmay ilke edinir. sraf bireyi ve toplumu içten içe kemiren sinsi bir tuzaktr. Yiyiniz, içiniz, israf etmeyiniz. çünkü O, israf edenleri sevmez. (Araf 31)

Peygamber adaleti; Her ite ve herkes için Sosyal Adalet anlayn gerekli görür. Toplumda, elit bir zümre oluturularak haklarn gasp edilmesi kabul edilemez.

Ana Sayfaya Git