Pir'e 23 yıla kadar hapis istemi

HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir hakkında, "silahlı terör örgütüne üye olmak", "terör örgütü propagandası yapmak" ve "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek" suçlarından 9 yıl 6 aydan 23 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Haberler 09.12.2016 - 09:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yasama dokunulmazlnn kaldrlmasna ilikin Anayasada deiiklik yaplmasn öngören kanunun Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe girmesinin ardndan milletvekillerinin dosyalar incelemeye alnd.

Bu kapsamda Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca Milletvekili Pir hakknda hazrlanan iddianame, 8. Ar Ceza Mahkemesince kabul edildi.

ddianamede, terör örgütü PKK/KCKnn yaplanmasna detayl bir ekilde yer verilerek, Pirin eylemlerine yönelik yasama dokunulmazlnn kaldrlmas istemiyle daha önce tanzim edilen 3 fezlekedeki suçlamalar yer ald.

Terör örgütü PKKnn temel ideolojisi dorultusunda gelitirdii KCK yaplanmasna bal olarak Diyarbakrda Demokratik Toplum Kongresi ad altnda zaman zaman toplantlarn yapld aktarlan iddianamede, sözde öz yönetim çerçevesinde 14 maddeden oluan yol haritasnn belirlendii bildirildi.

Sözde öz yönetim açklamalarnn tamamen PKK/KCK terör örgütünün izledii yol haritasna bal olarak yapld aktarlan iddianamede, halkn bölgesel bazda kin ve dümanla tahrik edildii, çukur ve barikatlarla çatma ortam yaratlarak sürdürülmeye çalld kaydedildi.

Pirin yapt konumalarda, terör örgütü PKK/KCKnn sözde yöneticilerinin talimatlar dorultusunda hareket eden örgüt mensuplarna yönelik güvenlik güçlerince yaplan operasyonlar katliam olarak nitelendirdii aktarlan iddianamede, unlar yer ald:

Pir, örgüt mensuplarnca kazlan çukurlar özgürlük mücadelesi olarak nitelendirmitir. Vatandalar bu konuda örgüt mensuplarna destek olmaya ve direnmeye çard, terör örgütü mensuplarndan gerilla diye bahsettii, yine terör örgütü mensuplarnn devletin güvenlik güçleri ile girdikleri silahl çatmalar hakl göstermitir. Ölen terör örgütü mensuplarn ehit gerilla olarak bahsetmitir. üphelinin konumu, hitap edilen kitle ile hitap edilen kitle tarafndan alglanma biçimi dikkate alndnda, düünce ve ifade özgürlüü kapsamnda kabul edilemez. Bu nedenle üphelinin yapt konumalarn terör yöntemlerini kullanmaya özendirici ve terörizmi yüceltici nitelikte olduu için terör örgütü propagandas yapma suçunu iledii anlalmtr.

- Halk kin ve dümanla tahrik etme

ddianamede, Pirin yapt baz konumalarda ise halkn sosyal, snf, rk, din, mezhep veya bölge bakmndan farkl özelliklere sahip bir kesimini dier bir kesim aleyhine kin ve dümanla alenen tahrik ettii vurguland.

Demokratik özerklik talebinin demokratik haklarn gelitirilmesine yönelik politik taleplerden ibaret olmadnn tespit edildiine dikkat çekilen iddianamede, talebin sahibinin bölgede yaayan vatandalar ya da bölgede siyaset yapan partiler deil, aksine terör örgütünün bizzat kendisi olduunun anlald bildirildi.

ddianamede, Zira terör örgütünün birleik bamsz Kürdistan kurma hedefine yönelik son dönemdeki stratejisinin temel dayanak noktasn bahse konu taleplerin tekil ettii deerlendirilmektedir. ifadelerine yer verildi.

Sur ilçesinde terör örgütünün sözde yöneticilerinin talimatlar dorultusunda balatlan sözde öz yönetim ilanlarnn balad 15 Austostan, 15 Aralk 2015e kadar kent merkezinde yaanan terör saldrlarnn yer ald iddianamede, bu tarihlerde Diyarbakrda 530 korsan gösteri, tal, el yapm bombal saldr, kundaklama, silahl ve roketli saldrnn gerçekletii aktarld.

Gerçekletirilen bu saldrlar sonucunda 11 polis memurunun ehit olduu, 6 vatandan hayatn kaybettii, 86 polis, 1 asker ve 67 vatandan yaraland belirtilen iddianamede, bu saldrlar sonucunda 20 teröristin ölü ele geçirildii, 25 teröristin ise yaral yakaland ifade edildi.

Yürütülen çalmalar sonucu 43 uzun namlulu silah, 42 tabanca, 51 pompal tüfek, 5 kuru sk tabanca, 20 bin 237 mermi, 161 arjör, 11 roketatar, 97 roket mühimmat, 24 tüp düzenekli bomba, 446 kilogram amonyak, 47 askeri tipi el bombas, 458 el yapm bomba, 307 molotof, 199 havai fiek, bin 458 torpil, 15 kesici alet, 251 maske, 52 örgüte ait bez parças, bin 565 doküman, 27 telsiz ve dürbün ele geçirilmitir. ifadelerine yer verilen iddianamede, 172 teröristin tutukland belirtildi.

- stenilen ceza

ddianamede, Milletvekili Pir hakknda, silahl terör örgütüne üye olmak, terör örgütü propagandas yapmak ve halk kin ve dümanla alenen tahrik etmek suçlarndan 9 yl 6 aydan 23 yla kadar hapis cezas istenerek, mahkumiyeti halinde TCK 53/1 maddesinde görülen hak yoksunluklarna hükmedilmesi talep edildi.

Hakknda yürütülen terör soruturmas kapsamnda 4 Kasmda Diyarbakrda gözaltna alnan Pir, çkarld nöbetçi Sulh Ceza Hakimliince adli kontrol hükümlerince serbest braklmt.

Ana Sayfaya Git