PKK'nın Sincar'daki varlığı devam ediyor

Bağdat-Erbil anlaşmasında PKK'nın Sincar'daki varlığına son verilmesi öngörülmesine rağmen, örgütün bölgedeki faaliyetleri sürüyor

Haberler 16.10.2020 - 00:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

PKK, Suriye ve Kandilden getirdii militanlar ve kendisine bal yerel milislerle konuland Musulun Sincar ilçesinde, 6 yldr askeri ve siyasi faaliyetlerine devam ediyor.

Suriye ve Türkiye snrna yaknlyla PKK için stratejik bir konumda bulunan Sincar, Irak hükümeti ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasnda 9 Ekimde imzalanan anlama nedeniyle gündemdeki yerini koruyor.

PKKnn Sincardaki varlna son verilmesi maddesinin yer ald söz konusu anlama sonras AA, örgütün bölgedeki kamplarn görüntülemiti. Görüntüler, anlamaya ramen örgütün bölgedeki varlnn sürdüünü gözler önüne sermiti.

ÖRGÜT, DEAI BAHANE EDEREK BÖLGEYE KONULANDI

Sincarda terör örgütü DEAn 3 Austos 2014teki saldrs öncesi yaklak 300 bin kiinin yaad tahmin edilirken, bu nüfusun üçte ikisini Ezidilerin, dier bölümünü ise Sünni Kürtler ve Araplarn oluturduu belirtiliyor. PKK ilk olarak, DEAn Ezidilerin çounlukta yaad Sincar ilçesine yapt saldryla bölgede konulanmaya balad. 2014 sonras ise Suriye ve Kandilden getirdii militanlarla bata Sincar Da olmak üzere birçok bölgede varlk göstermeyi sürdürdü.

PKK, BÖLGEDEK GÜç BOLUUNDAN YARARLANDI

Bölgedeki güç boluundan faydalanan PKK, Ocak 2015te Sincarda kanton ilan ettiini duyurdu. Bölgede kurduu halk meclisleriyle siyasi örgütlenme içine girerek yerel yönetimi ele geçirme giriimlerinde bulundu. Pemerge güçlerinin Kasm 2015te Sincar ilçe merkezi ve çevresini DEAtan geri almasna ramen PKKnn bölgedeki faaliyetleri devam etti. Bölgeye getirdii militanlar için kamplar ina eden örgüt, kaçrd Ezidi çocuklar da bu kamplarda silahaltna ald.

Pemerge, Irak merkezi hükümetine bal güçlerin Ekim 2017de Sincara konulanmas sonras bölgeden çekildi. PKK da DEAn 2014te Sincara düzenledii saldry bahane etmeyi sürdürerek bölgedeki faaliyetlerini geniletti. Sincarda keyfi ekilde kurduu kontrol noktalar ve gözlem kuleleriyle bölgenin güvenliini ele geçiren PKK, burada üzerinde Asayi yazan pikap araçlarla rahat bir ekilde devriye geziyor.

SNCARIN STRATEJK KONUMU

Musul kent merkezinden yaklak 120 kilometre mesafedeki Sincar, Suriye snrna çok yakn olmasnn yan sra ayn zamanda Türkiyeye de yakn bir konumda bulunuyor. Bölgenin arazi koullarnn engebeli olmamasndan dolay mevcut kara yollarndan hem Suriye hem de Türkiye snrna rahatlkla ulalabiliyor. Örgüt, Sincardaki varl üzerinden, Suriyenin kuzeyindeki YPG/PKK ile Irakn kuzeyindeki Kandil bölgesi arasnda dorudan bir koridor oluturmay amaçlyor.

PKK, EZDLERN EVLERNE GER DÖNÜÜNÜ ENGELLYOR

DEAn saldrs sonras Ezidilerin birçou evlerini terk edip bata IKBY olmak üzere Türkiyeye ve çok az bir ksm da Suriyeye kaçmak zorunda kald. Yaklak 15 ay boyunca DEAn ilçeyi elinde tutmasndan sonra, Kasm 2015te bölgede kontrol tamamen saland. Pemerge güçlerinin, Sincarda kontrolü salamasna ramen birçok Ezidi PKKnn engeline taklarak evine dönemedi.

Ezidiler, PKKnn Sincarn yeniden inasnn önünde engel tekil ettiini belirterek, her frsatta örgütün Sincardan derhal çekilmesi çarsnda bulunuyor. IKBY yetkilileri ise PKKnn bölgedeki varlndan dolay Ezidilerin evlerine geri dönemedii ve bölgenin yeniden inasnn engellendii eletirilerini getiriyor.

BADAT LE ERBL ARASINDA MZALANAN SNCAR ANLAMASI

AA muhabirinin ulat Badat ile Erbil arasnda 9 Ekimde imzalanan anlama metnine göre, Sincarda ilçe kaymakam ve dier idari birimler için yeni atamalar gerçekletirilecek.

Sincar içindeki güvenliin salanmas ise Sincar polis güçleri, Ulusal Güvenlik Müstearl ve Ulusal stihbarat Servisi tarafndan IKBY güçleriyle koordinasyonlu ekilde yürütülecek.

Yasal olmayan tüm silahl yaplarn ilçe dna çkarlmasn da öngören anlama dorultusunda, IKBY ile i birlii kapsamnda 2 bin 500 güvenlik unsuru için atama yaplacak.

PKKNIN VARLII SONLANDIRILACAK

Anlamada, PKKnn Sincar ve çevresindeki bölgelerde varl sonlandrlacak. PKK ve ona bal tüm yaplarn bölgede hiçbir rolü olmayacak. maddesi de yer ald. Anlama kapsamnda ayrca, Sincarn güvenlik ve idari yönetiminin gözden geçirilmesi ve yeniden imar için Badat ile IKBY arasnda ortak komite kurulmas kararlatrld. Sincarda varlk gösteren Hadi abi güçlerinin de ilçe dna çkarlaca ifade ediliyor.

Badat ile Erbil arasnda statüsü tartmal bölgelerden biri olarak bilinen ve PKKnn varlk gösterdii Sincardaki sorunlarn çözümüyle ilgili 9 Ekimde bakent Badatta yaplan toplantda anlamaya varld duyurulmutu. Irak Babakan Mustafa el-Kazminin liderliinde yaplan toplantya, Birlemi Milletler Genel Sekreterinin Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis, IKBY heyeti ve Ezidi toplumu temsilcileri katlmt.

Irak Babakanlk Sözcüsü Ahmed Molla Talal, toplant sonras yapt açklamada, Babakan Kazminin himayesinde, Sincarda hükümetin kontrolünü güçlendirmek ve dardan gelen gruplarn gücünü krmak için idari ve güvenlik açsndan tarihi bir anlama yapld. ifadelerini kullanmt.

Ana Sayfaya Git