PKK’ya ‘‘Çocuk’’ Tepkisi

Küçük yaştaki çocukların PKK saflarında bulunmasına Diyarbakır Barosu ve Hak İnisiyatifinden tepki geldi. Her iki kurum çocukların çatışmalardan uzak tutulmasını istedi.

Haberler 10.08.2020 - 00:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

PKKya yakn yayn organlarnda baz çocuklarn örgüte katlmalarna ilikin haberlerin yaynlanmas üzerine Diyarbakr Barosu ve Hak nisiyatifinden ilginç tepki geldi. Her iki kurum çocuklarn çatmalardan uzak tutulmasn istedi. Örgüte katlan kz çocuklarnn görüntülerinin yaynlanmasnn ardndan örgüte birçok kesimden tepki geldi. Diyarbakr Barosu çocuk Haklar Komisyonu da sosyal medya üzerinden bir açklama yaparak tepki gösterdi.

çOCUK HAKLARI SÖZLEMES

Savalarn ilk madurlarnn her zaman çocuklar olduuna dikkat çekilen açklamada, UNICEF, Bugün çatmalara sahne olan ülke says çocuk Haklar Sözlemesinin benimsendii 1989 ylndan bu yana en yüksek düzeye ulamtr. Günümüzde her dört çocuktan biri iddetli çatmalarn ya da doal afetlerin etkiledii ülkelerde yaamaktadr. 28 milyon çocuk sava ve güvensizlik gibi nedenler yüzünden evlerinden ayrlmak zorunda kalmtr. Bu çocuklardan pek çou okuldan birkaç yl uzak kald gibi gelecekteki eitimleri ve kariyerleri açsndan önem tayan eitim belgelerinden de yoksun kalmaktadr. çatmalar ya da doal afetler, çou baka ülkelere giden ya da kendi ülkesinde yerinden edilen 75 milyon çocuun ve gencin eitimini kesintiye uratmtr. Bu, tek tek her çocuk için kiisel bir trajedi anlamna gelmektedir. Bir kuan tamamnn hayallerini terk etmesi insan potansiyelinin korkunç biçimde israf demektir. Daha da kötüsü, eitimsiz çocuklardan kayp, hayal krkl yaayan ve öfkeli bir kuak yaratlmas ileride hepimizin bedel ödeyecei tehlikeli bir risk saylmaldr eklinde son derece önemli tespitler yapmtr. Hangi sebeple ve kim tarafndan uygulanrsa uygulansn, çocuklarn savalarda veya silahl çatmalarda kullanlmas insanlk deerlerine ve insancl hukuk ilkelerine aykrdr. çocuklar; savalarda, çatmalarda ve dümanlklarda bir taraf haline getirilmemelidir denildi.

çATIMALARDAN UZAK TUTULSUN

Açklamann sonunda çocuklarn çatmalara taraf yaplmas knanarak, u görülere yer verildi; Sonuç olarak, ülkemizin de taraf olduu BM çocuk Haklar Sözlemesine göre 18 yana kadar her birey çocuktur. çocuklarn hangi sebeple olursa olsun savalarn ya da çatmalarn taraf haline getirilmesini kabul etmiyor ve knyoruz. Açklamaya konu olan çocuklarn varsa derhal ailelerine teslim edilmesini, aileleri yoksa çocuklarn eitim ve bakmlarn salayacak kurumlara teslim edilmesini talep ediyoruz. Sava istemiyoruz, çocuklarn ölmesini istemiyoruz.

çOCUK SAVACI BULUNDURMA

PKKya bir tepki de insan haklar örgütü olan Hak nisiyatifinden geldi. Sosyal medya hesaplar üzerinden açklama yapan Hak nisiyatifi, örgüte katlan çocuklarn ailelerine geri gönderilmesi çars yapt. Açklama öyle, Açk kaynaklardan eriilen bilgilere göre, PKK ve bal birimleri çocuk yataki kiilerin örgütsel yapya katlmn övgüyle duyurmutur. çocuklarn çatma alanlarndan ve ortamndan uzak tutulmas devlet-d örgütler için de vazgeçilmez bir yükümlülüktür. PKK, bata Cenevre ile imzalad taahhüdün gerei olmak üzere, çocuk savaç bulundurmay yasaklayan insancl hukukun gereklerini yerine getirmelidir. çocuklar, savaç olarak kullanmaktan vaz geçmeli ve derhal ailelerine geri göndermelidir.

Ana Sayfaya Git