Polis açığını kapatıyoruz

İçişleri Bakanı Soylu, "17-25 Aralık sürecinden sonra yaklaşık 33 bin personel ihraç edildi ve 5 binin üzerinde personel de açıkta. Ancak 2016'dan bu yana bu açığı kapatmaya çalışıyoruz" dedi.

Haberler 08.08.2019 - 11:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakan Süleyman Soylu, Sadece bu yl 7 ayda, PKKdan 87 üst düzey teröristi etkisiz hale getirdik. Geçen yln tamamnda bu say 110du. Bütün da kadrolar çözülüyor. Valiliklerimiz, Kaymakamlklarmz eliyle dadakilerin aileleriyle görüüyoruz, ikna faaliyetlerimiz devam ediyor. El birliiyle bu meseleyi bitirmek için büyük bir gayret içindeyiz. dedi.

Bakan Soylu, Ali Gaffar Okkan Polis Meslek Eitim Merkezi Müdürlüü (POMEM) 23. Dönem Mezuniyet Töreninde yapt konumada, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann selam, dua ve baar dileklerini getirdiini belirtti.

Bu okulda 592 örenciyi mezun edeceklerini, geçen hafta sonu buradaki örenciler dahil 12 bin 672 kiinin snavlarn baaryla verip, mezuniyete hak kazandklarn ve görevlerine balayacaklarn anlatan Bakan Soylu, emniyet tekilatnda 294 bin 401 personelin görev yaptn ifade etti.

Soylu, konumasna öyle devam etti:

17-25 Aralk sürecinden sonra yaklak 33 bin personel ihraç edildi ve 5 binin üzerinde personel de açkta. Ancak 2016dan bu yana bu aç kapatmaya çalyoruz. Benzeri bir durum dier kurumlarmzda da yaand. Bu tabloya baknca Sokullu Mehmet Paann ünlü sözü aklma geldi. çounuz bilirsiniz. Ünlü sadrazam, nebaht yenilgisini hatrlatan Venedik Büyükelçisine der ki siz bizim nebahtda sakalmz tra ettiniz, biz Kbrs aldk, sizin kolunuzu kestik. Kesilen kol yerine çkmaz ama kesilen sakal, yerine daha gür çkar. te 15 Temmuzda bu ülkeye zarar verdiklerini zannedenler, bu ülkeden bir eyler koparacaklarn, bu ülkenin istikametini deitireceini zannedenler, umduklar hiçbir eye ulaamadlar. Acs içimizde hala kor gibi yanan 251 vatan evladn ehit ettiler. Ama biz o acdan, o karanlk geceden biliniz ki güçlenerek çktk.

- PKK terör örgütünden 7 ayda, 87 üst düzey teröristi etkisiz hale getirdik

15 Temmuz gecesinden sonra FETÖ, PKK ve terör örgütleri ile uyuturucu satclarna darbe vurduklarn belirten Soylu, öyle devam etti:

Bugün ortada gördükleriniz bu ihanet çetelerinin krntlarndan, süprüntülerinden baka bir ey deildir. Sadece bu yl 7 ayda, PKK terör örgütünden 87 üst düzey teröristi etkisiz hale getirdik. Geçen yln tamamnda bu say 110du. Bütün da kadrolar çözülüyor. Valiliklerimiz, kaymakamlklarmz eliyle, jandarma ve emniyet istihbaratmz kanalyla aileleriyle görüüyoruz ve ikna faaliyetlerimiz devam ediyor. El birliiyle bu meseleyi bitirmek için büyük bir gayret içindeyiz. Geçen yl 165 teröristi aileleri ikna ederek getirdiler ve adalete teslim ettiler. Bu yln daha 7 aynda ikna yoluyla teslim olanlarn says 146 oldu. Bunun yannda önemli bir sayda, kendiliinden teslim olan, bir ekilde örgütten kaçp kurtulanlar var. Örgüt çözülmü durumdadr.

Ülkenin kardeliine halel gelmemesi, zenginlemesi, her köesinde refahn yükselmesi, mutluluun yaylmas ve gençlerin yarna umutla bakabilmesi için çabaladklarn vurgulayan Soylu, insanlar çukur ve barikatlara çaran deil, dünya ile rekabete çaran, sokaa deil, uluslararas müsabakalarda ülkeyi temsil etmeye çaran bir anlay hakim klmak istediklerini kaydetti.

- Ar sol terör örgütlerinin yönetici kadrolar çökertildi

Bakan Soylu, FETÖ ile mücadelelerini sürdürdüklerine iaret ederek u deerlendirmelerde bulundu:

Bu yl 10 bin 951 operasyon, 3 bin 933 tutuklama gerçekletirdik. Ar sol terör örgütlerinin, DHKP-C olsun, MLKP olsun, dierleri olsun yönetici kadrolar çökertildi, en son stanbulda yaplan operasyonla yaklak bir hafta önce Tunceliden stanbula kaçan iki MLKPli teröristin yakalanmasyla ilk önce DHKP-Cnin krsal kadrosu tamamen çökertilmitir. imdi de MLKP terör örgütünün krsal kadrosu tamamen çökertilmitir. Hatta bazlarnn krsal yaplanmalar konusunda da ciddi operasyonlar gerçekletirilmi, tamamen ele geçirilmitir.

Uyuturucuyu da bir terör örgütü olarak gördüklerini belirten Soylu, bununla mücadelelerini de ayn ekilde sürdürdüklerini vurgulad.

Soylu, ylbandan bugüne uyuturucu suçlar nedeniyle 13 bin 724 tutuklama gerçekletirdiklerini ifade ederek, unlar söyledi:

Geçen yl 465 kilogram afyon yakalamtk, bu yln 7 aynda 494 kilogram yakaladk. Geçen yl bir ton 100 kilo kokain yakalamtk, bu yl bir ton 200 kiloya kadar ulat. Geçen yl 7 milyon kök kenevir yakalanmt. Bu yl 7 milyon kök keneviri yakaland. 2017de uyuturucu sebebiyle 941 kii hayatn kaybetmiti, verdiimiz mücadeleyle bu sayy 2018 sonu itibaryla 657ye çektik. Bu bizim için yeterli deildir. Daha da aaya çekeceiz. Ve bu uyuturucu öyle bir illet ki, kendisi gençlerimizi zehirliyor, paras teröristi besliyor. Onun için, deerli anne babalar, lütfen bu meselede dikkatli olun ve bizlerle iletiim halinde olun.

Türkiyenin kamu düzenini tesis etme ile vatandan huzur ve güvenliini salama anlamnda büyük bir atlm içinde olduunu kaydeden Soylu, yeni bir gelecek yazmak istediklerini, bu gelecekte PKK, FETÖ, uyuturucu terörü, darbeci zihniyetler ve siyasi krizlerin olmayacan vurgulad.

Soylu, 2016dan beri çar ve mahalle bekçileri uygulamasn yeniden hayata geçirdiklerini anmsatarak, 19 bin 560 bekçiyi göreve balattklarn, 8 bin 242 bekçinin de alim sürecinin devam ettiini belirtti.

Bekçilerin göreve balamasyla asayi, evden, i yerinden ve otomobilden hrszlk gibi olaylarda büyük azallarn olduunu ifade eden Soylu, u görülerini paylat:

Türkiye genelinde temmuz aynda, geçen yln temmuz ayna göre, evden hrszlk stanbulda yüzde 36, Ankarada yüzde 32.6, Türkiye genelinde ise yüzde 17,4 orannda azald. Yine geçen yln temmuz ayna kyasla kapkaç olaylar yüzde 22,6, oto hrszl da 26,8 orannda azald. Asayite daha pek çok balkta, ülkenin hemen her yerinde önemli azallar elde ediyoruz. Ylbandan bugüne kadar asayi olaylarnda yüzde 3,6 azalma oldu.

Yllardr Türkiyenin kanayan en büyük yaralarndan biri olan trafik güvenliinde de var güçleriyle çaltklarn ve çok güzel neticeler aldklarn aktaran Soylu, Bu yln ilk 7 aynda geçen yln ilk 7 ayna göre trafik kazalarnda hayatn kaybedenlerin says yüzde 32,5 azald. Türkiye dünyaya hayrl bir rekor brakmak istiyorsa ilk 7 ayda getirdiimiz bu tabloyu yl sonuna kadar devam ettirelim. Son bir ylda bugün verilecek bin 500 trafik polisiyle beraber toplam 6 bin trafik polisi vermi oluyoruz. Gerek ehirler aras yolda gerekse ehir içi trafiinde bu arkadalarmzn büyük bir gayretle elde edeceimiz sonuçlara tesir edeceinden hiçbir üphem söz konusu deil. Yine ayni dönemde ölümlü kaza says yüzde 30, yaralanmal trafik kaza says yüzde 12, yaral says yüzde 13 azald. Tedbirler alyoruz, kanunlar çkaryoruz, denetlemelerimizi arttryoruz ve netice alyoruz. bilgisini verdi.

Kurban bayram için alnan tedbirlere deinen Bakan Soylu, öyle konutu:

Yine tedbirler aldk. 19 ilimizde 88 saat helikopterle, 78 ilde bin 377 saat dronlarla denetim yaplacak. Son 10 ylda, bayramlarda kazalarn en youn olduu 18 ildeki 20 güzergahta her 10 kilometrede bir ekip görevlendirilecek. Jandarmamzla beraber 116 bin 236 trafik personeli, 7 gün 24 saat esasna göre görev yapacak. Bakan olarak ben, Bakan yardmclarm, trafik amirlerimiz, mülki idare amirlerimiz, müfettilerimiz, herkes sahada olacak. Vatandalarmz bayramlarn huzur içerisinde geçirecekler bizler de arifeden bir gün önce dahil olmak üzere yollarda trafik denetimlerine çkacaz. Yeter ki bir insanmz cann kaybetmesin, bir trafik kaza olmasn, bir kii sakat, bir kii kötürüm kalmasn.

- 2019 ylnda alkolden ehliyetini aldmz kii says 100 bin

Geçen bayramda olduu gibi kazalar en alt seviyeye indirme konusunda gayret göstereceklerini vurgulayan Bakan Soylu, Özellikle buradan bir kesime tekrar sorumluluk yüklüyorum, o da çocuklarmz, onlar benim mesai arkadalarm ama unu söylemek ve buradan bütün Türkiyeye seslenmek isterim. Bu i vatandamzda biter. Araçlarnzdaki emniyet kemerini takmak ki en önemlisi odur. Geçen yl yaptmz denetimlerin yüzde 40n emniyet kemerinde yapmz. Yüzde 16sn alkollü araç kullananlarla ilgili yapmz ki u ana kadar 2019 ylnda alkolden ehliyetini aldmz kii says 100 bin. Bu bir felakettir, bir kötülüktür ve bu bir cinayettir. Alkol içererek araba kullananlara sesleniyorum sizlere yalvaryorum, ne kendinize bu kötülüü yapmaya hakknz var, ne trafik kazasna müsebbip olduunuz kar tarafa bu kötülüü yapmaya hakknz var, ne de çoluk çocuunuza bunu yapmaya hakknz var. deerlendirmesini yapt.

Polis okulundaki eitimcilere gösterdikleri çabalarndan dolay teekkür eden Soylu, yeni mezunlara da nasihatlerde bulundu.

Emniyet Genel Müdürü Mehmet Akta da emniyet tekilatnn 174 yldr huzur ve güvenlii tesis etmeyi, vatandalarn mal ve can emniyetini salamay, temel hak ve özgürlükleri korumay rehber edinen bir görev anlayn iar edindiini söyledi.

Akta, Polisimizin böylesine önemli sorumluluklar ifa etmek için alm olduu eitimin kalitesini ve hiç üphesiz çok yüksek olmas gerekmektedir. Bu anlayla ihtiyaç duyduu her türlü teçhizat ve teknolojik donanm devletimizin tüm imkanlar kullanlarak temin edilmekte ve hizmete sunulmaktadr. Polisimiz, devletimizin bekasna, milletimizin birlik ve dirliine, ülkemizin bütünlüüne kasteden ve hainlikte ve alçaklkta snr tanmayan her türlü ihanet ebekelerine ve suç odaklarna kar, vatan, bayrak ve kutsal deerlerimiz uruna seve seve cann feda etmekten çekinmemitir ve çekinmeyecektir. dedi.

Diyarbakr Valisi Hasan Basri Güzelolu da tüm terör örgütlerine kar sürdürülen mücadele sonucunda tüm ehirler olduu gibi Diyarbakrn da huzur, güvenlik ve esenlik ehri haline geldiini kaydetti.

Polis Akademisi Bakan Prof. Dr. Ylmaz çolak, polis akademisinin 2014 ylndan itibaren köklü bir deiim geçirerek aslna uygun bir ekilde yeniden yaplandrldn, 5 yl önce göreve geldiklerinde ilk ilerinin akademiyi FETÖ unsurlarndan temizlemek olduunu vurgulad.

çolak, Hzla emniyet tekilatmzn ihtiyac olan genç polis memurlarn alanlarnda yetitirmeye baladk. Bu süre zarfnda 10 bin 895 komiser yardmcs, 90 bin 40 polis memuru, 10 bin 18 çar ve mahalle bekçisi olmak üzere toplam 110 bin 953 vatan evladn mezun edip emniyet tekilat saflarna kattk. dedi.

Konumalarn ardndan mezun örenciler yemin ederek, keplerini havaya att.

Ana Sayfaya Git