Poliste Kış Alarmı

Kış aylarında trafikte uyulması gereken kurallar ve alınacak tedbirlere ilişkin 81 ilin valiliğine genelge gönderildi

Haberler 26.11.2017 - 00:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakanlndan k aylarnda trafikte uyulmas gereken kurallar ve alnacak tedbirlere ilikin 81 ilin valiliine Bakan Süleyman Soylu imzal k genelgesi gönderildi.

Genelgede, trafik kazalarnn olumasnda önemli rol oynayan k mevsimi koullar ve trafik güvenliine yönelik dier olumsuzluklarn dikkate alnmas uyarsnda bulunuldu.

K aylarnda vatandalarn can ve mal güvenliinin korunmas amacyla trafikte alnacak tedbirler genelgede öyle sraland:

Olumsuz hava koullar nedeniyle karayolunun trafie kapanmas veya trafik akmnn younlamas halinde, tat trafii belirlenen alternatif güzergahlara yönlendirilecek. ehiriçi ve ehirleraras alternatif güzergahlar önceden belirlenerek kamuoyuna duyurulacak. Yerleim yeri dndaki karayollarnda mahsur kalan sürücü ve yolcularn maduriyet yaamamalar amacyla yerel yönetimlerin imkanlar dahilinde her türlü yardm ulatrlacak. Gerektiinde kamu kurum ve kurulularna ait tesislerden istifade etmeleri salanacak. Youn kar ya, buzlanma, ç ve heyelan nedeniyle yolun trafie kapand durumlarda il ve ilçe merkezleri ile dinlenme tesislerinde bulunan tatlarn karayoluna çklarna müsaade edilmeyecek. Karayolu trafie açlncaya kadar, araçlar uygun yerlerde (konaklama tesisleri, bölge trafik denetleme istasyon amirlikleri, kamu kurum ve kurulularna ait tesisler vb.) bekletilecek. Trafik younluu artan yol kesimlerinde gerek görülmesi halinde trafik ak normale dönünceye kadar ar tonajl tatlara (çekici, kamyon, tanker gibi) izin verilmeyecek. Bu araçlar uygun yerlerde bekletilecek.

1 Aralk-1 Nisan tarihleri arasnda geçerli olan k lastii kullanma zorunluluuna uyulmas gerektii vurgulanan genelgede, okul servis araçlar gibi özellikli tama araçlar daha dikkatli kontrol edilerek, Okul Servis Araçlar Yönetmelii hükümlerine uygunluu yönünden de denetlenmesinin önemi vurguland.

- Art niyetlilere kar kurtarc ve çekiciler yol kenarnda bekletilecek

Sis, buzlanma gibi kaza riskinin younlat hava ve yol koullarnda, ivedilikle müdahale edilmesi ve karayolunun trafie derhal açlmas amacyla kurtarc/çekicilerin güzergahta uygun yerlerde hazr bulundurulmasnn salanmas, art niyetli ekilde sürücülerden fahi fiyat taleplerini önleyecek tedbirler alnmas genelgede yer ald.

Belediyelerin kar ya ve küreme srasnda, cadde ve sokaklarn kaldrm kenarlarna sürülen karlarn ksa zamanda kaldrlmasnn salanmas gerektii belirtilen genelgede, tat ve yaya trafiinin, yol/kaldrm yüzeyinde oluabilecek buzlanmadan olumsuz etkilenmesini önlemek amacyla cadde ve sokaklarda tuz varili uygulamas yaplmas gerektii ifade edildi.

Genelgede, u uyarlara yer verildi:

Sürücüler buzlanma, youn ya, tipi gibi görü mesafesinin azald ve kaza riskinin younlat kesimlerden önce hava, yol ve çevresi hakknda bilgilendirilecek. Hatal geçme/sollama ve erit kullanma ile takip mesafesi konusunda uyarlacak. Zincir taklmas gerektiinde zincir taktrlacak, gerekiyorsa tatlar trafik ekibi öncülüünde ve kontrolünde konvoy haline getirilecek. Otobüslerde sürücü, yardmc personel ve yolcularn emniyet kemeri kullanmna yönelik denetim ve bilgilendirme faaliyetleri younlatrlacak. oför ve yolcularn emniyet kemeri takma zorunluluu anons edilerek hatrlatlacak ve farkndalk oluturulacak. Sürücülerle yüz yüze iletiim kurularak hz yapmamalar, araçta ön ve arka koltuklarda emniyet kemeri takmalar, cep telefonlaryla görüme yapmamalar, erit kullanma ve yakn takip kurallarna riayet etmeleri hususlarnda nezaketle bilgilendirme yaplacak.

Trafik güvenliini olumsuz yönde etkileyen tipi, ç dümesi, heyelan, yol kapanmas gibi hava, yol ve çevresi ile trafik durumlar hakknda, basn ve yayn organlarna ivedilikle bilgi verilmesi gerektiine iaret edilen genelgede, tek çar merkezi olan illerde 112, dier illerde 155, 156 ve 159 Karayollar Genel Müdürlüü (KGM) yol danma telefon hatlarn arayan vatandalara gerekli bilgilendirme, yardm ve kolayln salanmas gerektii bildirildi.

Ana Sayfaya Git