"Postmodern darbe"nin failleri müebbet hapse çarptırıldı

Türk siyasi tarihinde "postmodern darbe" olarak geçen 28 Şubat sürecinin failleri, 2013 yılında yargı karşısına çıkarıldı

Haberler 28.02.2020 - 10:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk siyasi tarihine postmodern darbe olarak geçen ve dönemin babakann istifaya zorlayan 28 ubat sürecinin failleri, 2013 ylnda bamsz mahkemece yaplmaya balanan ve 5 yl süren yarglamalar sonucunda müebbet hapisle cezalandrld.

Refah Partisi (RP) ile Doru Yol Partisi (DYP) tarafndan 1996daki genel seçimler sonrasnda kurulan ve Babakan Necmettin Erbakan idaresindeki REFAHYOL Hükümetinin (54. Hükümet), 28 ubat 1997deki Milli Güvenlik Kurulunda (MGK) alnan kararlar ve uygulamalar sonrasnda istifasyla sonuçlanan süreç, yllar sonra yargya tand.

Sürecin yaand dönemde demokrasiye yaplan bu müdahaleden hesap sorulmasnn önünde engel tekil eden baz yasalar, ilerleyen yllarda Anayasadaki deiikliklerle ald. Böylece, 28 ubat darbecilerinin yarglanmalarnn önü açld.

Ankara Cumhuriyet Basavclnca balatlan soruturma kapsamnda ilk operasyon, 12 Nisan 2012de düzenlendi.

Operasyonlar sonucu dönemin Genelkurmay 2. Bakan emekli Orgeneral çevik Bir, Genelkurmay stihbarat ve KK Daire Bakan emekli Orgeneral Fevzi Türkeri, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri emekli Orgeneral lhan Klç, Genelkurmay Harekat Bakan emekli Orgeneral çetin Doan, Hava Kuvvetleri Komutan emekli Orgeneral Ahmet çörekçi, Kara Kuvvetleri Komutan emekli Orgeneral Hikmet Köksal, Jandarma Genel Komutan emekli Orgeneral Teoman Koman ile eski YÖK Bakan Kemal Gürüzün de aralarnda bulunduu birçok kii 28 ubatn faili olarak tutukland.

Basavclk tarafndan yürütülen soruturma 22 Mays 2013te tamamlanarak 103 kiiye, suç tarihinde yürürlükte bulunan ve lehlerine olan Türk Ceza Kanunundaki (TCK) Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren düürmeye, devirmeye itirak etmek suçundan arlatrlm müebbet hapis cezas istemiyle dava açld.

Davann 1309 sayfalk iddianamesinde suç tarihi olarak 54. Hükümetin kurulduu 8 Temmuz 1996 ve sonras gösterildi. ddianamede Tansu çiller madur, Meral Akener tank, evket Kazan, eref Malkoç, Merve Kavakç, Mehmet Bekarolunun da aralarnda bulunduu 481 kii ise müteki/madur olarak yer ald.

ddianamede, Refah Partisinin hükümet orta olmas sonras ordu içindeki cuntaclarn parti ve halk üzerinde psikolojik harekat yürüttüü, bu süreçte faaliyet gösteren Bat çalma Grubunun da (BçG) alnan kararlara etki ettiine yer verildi.

DARBE SANIKLARI HAKM KARISINDA

28 ubat davasnn ilk durumas, 2 Eylül 2013te görüldü.

Savunma yapan ilk sank olan dönemin Genelkurmay 2. Bakan emekli Orgeneral Bir, iddianamede temelsiz, hukuk d, birbiriyle ilgisi olmayan hususlara yer verildiini ileri sürdü ve snat edilen suçla ilgi kurulmaya çallan iddialar, tümüyle mevzuat çerçevesinde cereyan eden faaliyetlerdir. ifadesini kulland.

Sank eski Genelkurmay Bakan Karaday ise 28 ubat süreci, baz çevrelerce söylendii gibi bir darbe süreci asla deildir. savunmasn yapt.

çetin Doan da BçG ve 28 ubat iddianamesi adyla açlan dava, Ergenekon ve Balyoz türevindendir. iddiasnda bulundu.

Yarglama sürecinde farkl tarihlerde, sanklarn adli kontrolle tahliyeleri kararlatrld.

- 21 KYE MÜEBBET

Davann görüldüü Ankara 5. Ar Ceza Mahkemesi, 13 Nisan 2018de hükmünü açklad.

Dönemin Genelkurmay Bakan emekli Orgeneral smail Hakk Karaday, Genelkurmay 2. Bakan emekli Orgeneral çevik Bir, Genelkurmay Harekat Bakan emekli Orgeneral çetin Doan, dönemin Hava Kuvvetleri Komutan emekli Orgeneral Ahmet çörekçi, dönemin Genelkurmay MEBS Bakan ve eski Deniz Kuvvetleri Komutan emekli Oramiral Hayri Bülent Alpkaya, dönemin Kara Kuvvetleri Komutan emekli Orgeneral Hikmet Köksal, dönemin Deniz Kuvvetleri Kurmay Bakan Aydan Erol, Kara Kuvvetleri stihbarat Bakan Cevat Temel Özkaynak, dönemin Genelkurmay stihbarat Bakan çetin Saner, Genelkurmay stihbarat ve KK Daire Bakan emekli Orgeneral Fevzi Türkeri, dönemin Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreteri emekli Orgeneral lhan Klç, dönemin Hava Kuvvetleri Komutanl stihbarat Bakan çetin Dizdar, eski YÖK üyesi emekli Korgeneral Erdoan Öznal, dönemin Genelkurmay Genel Sekreteri Erol Özkasnak, dönemin Jandarma Genel Komutanl Harekat Bakan Hakk Klç, dönemin Genelkurmay ç Güvenlik Harekat Dairesi Plan ube Müdürü dris Koralp, dönemin Genelkurmay ç Güvenlik Harekat Dairesi Bakan ve Babakan Askeri Badanman Kenan Deniz, dönemin Genelkurmay Adli Müaviri Muhittin Erdal enel, dönemin Genelkurmay Plan Prensipler Bakan Vural Avar, dönemin Genelkurmay Personel Bakan Yldrm Türker ve dönemin YÖK Bakan Prof. Dr. Kemal Gürüz, suç tarihinde yürürlükte bulunan 765 sayl Türk Ceza Kanununun 147. maddesi uyarnca Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren düürmeye ve devirmeye itirak suçundan arlatrlm müebbet hapis cezasna çarptrld.

Ancak mahkeme, sanklarn yarglama sürecindeki tutum ve davranlarn, takdiri indirim nedeni kabul ederek cezalarn müebbet hapse çevirdi. Ceza alan sanklar hakkndaki adli kontrol uygulamasnn devam kararlatrld.

Mahkeme, 10 sann eyleminin, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren düürmeye ve devirmeye itiraka ilikin gizli ittifak suçu kapsamnda kaldna hükmetti ve yürürlükte olan kanunlar gerei bu sanklar hakkndaki kamu davasn zaman amndan düürdü.

Dier sanklardan 68inin ise yüklenen suçlar ilediklerinin sabit olmamas nedeniyle beraatna hükmedildi, yarglama aamasnda ölen sanklarn ise dosyalar düürüldü.

- GEREKçEL KARARDAN

Ankara 5. Ar Ceza Mahkemesi, davann gerekçeli kararn 3 Temmuz 2018de açklad.

Kararda, Dava konusu olayda, hükümeti cebren skat veya vazife görmekten cebren men etme eylemini gerçekletirmek üzere, bir ksm sanklarn önceden gizlice ittifak etmi olduklar anlalmaktadr. ifadeleri yer ald.

Sanklardan dönemin Genelkurmay Bakan smail Hakk Karaday ve Genelkurmay 2. Bakan çevik Birin, 54. Hükümetin düürülmesine yönelik tüm faaliyetlerden bilgileri olduu ve suça itirak ettikleri vurguland.

BçGnin yasal dayana olmayan faaliyetlerde bulunduu kaydedilen gerekçeli kararda, Sincanda tanklarn yürütülmesine ilikin, Sincann ilek caddelerinde tanklarn ve zrhl araçlarn yürütülmesi, 54. Cumhuriyet Hükümetini cebren düürmeye, devirmeye elverili bir eylem olarak kabul edilmitir. deerlendirmesi yer ald.

Gerekçeli kararda, çevik Birin, BçGnin faaliyetleri ve sonrasnda 54. Hükümetin istifa ettirilmesi ile sonuçlanan sürece ilikin postmodern darbe sözünü bizzat kulland belirtildi.

Söz konusu dönemde postmodern darbecilerin, REFAHYOL Hükümetini hedef ald, bakanlklar, belediyeler ve mülki amirlerle ilgili yasa d tespit ve filemeler yapt, hazrlanan eylem planlar ve yürütülen bütün çalmalarn seçimle i bana gelmi meru hükümetin devrilmesine yönelik olduu kaydedildi.

Ana Sayfaya Git