Pozitif sonuç doğuracak

Açlık grevi bitirenlere mektup gönderen Öcalan, "Şahsi inisiyatif doğrultusunda gelişen bu tavrın devlet odaklı tavır ve taviz olarak değerlendirilmesini özenle belirtirim” dedi.

Haberler 15.06.2019 - 10:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Asrn Hukuk Bürosu, mral Cezaevinde bulunan Abdullah Öcalan ile son yaplan görümenin ardndan açlk grevini sonlandran eylemcilere gönderdii bir teekkür mektubunu açklad. Avukat Rezan Sarca ve Newroz Uysal iki gün önce Öcalanla görümek için mral Yüksek Güvenlikli F Tipi Ceza nfaz Kurumuna gitti. Görümenin ardndan Asrn Hukuk Bürosu, Twitter hesabndan Öcalann mesajn paylat. Öcalan, gönderdii mektupta açlk grevi eylemcilerine teekkür ederken salklarna dikkat etmelerini istedi.

Açlk grevi ve ölüm orucu sürecini kendi önerisi üzerine sonlandrdklar için teekkür eden Öcalan bunu, oldukça tarihi önemi ve anlam bir tutum ve kendi bana yüksek bir deer olduunu söyledi. Eletiri ve özeletiri sürecinden alnan dersler temelinde baar temenni ettiini söyleyen Abdullah Öcalan, ahsi insiyatif dorultusunda gelien bu tavrn devlet odakl tavr ve taviz olarak deerlendirilmemesini özenle belirtirim. Ama umudum ve sezgilerime dayanarak pozitif sonuç douracana dair inancm koruyorum. Bundan sonra bedenen, ruhen ve zihnen varolu felsefesi temelinde gelimenizi diler, daimi selam ve sevgilerimi sunarm mesajn verdi.

HABER MERKEZ

Asrn Hukuk Bürosu avukatlar, önceki gün müvekkilleri Abdullah Öcalan ile bir görüme gerçekletirdi. Büro, görüme sonras Öcalann mektubunu kamuoyuna duyurdu. Öcalann açlk grevleri hakknda yazd mektup öyle: çine girmi olduunuz açlk grevi ve ölüm orucu sürecini benim önerim üzerine sonuçlandrmanz oldukça tarihi önemi ve anlam olan bir tutum ve kendi bana yüksek bir deer olarak görüyor ve teekkür ediyorum.

Özellikle süreci en derinden yaayan yoldalarn hzla bedenen, zihnen ve ruhen kendilerine özen ve bakm göstermesini diliyorum. Gereken eletiri ve özeletiri sürecinden alnan derslen temelinde temenni ediyorum.

ahsi inisiyatif dorultusunda gelien bu tavrn devlet odakl tavr ve taviz olarak deerlendirilmesini özenle belirtirim. Ama umudum ve sezgilerime dayayarak pozitif sonuç douracana dair inancm koruyorum. Bundan sonra bedenen, ruhen ve zihnen varolu felsefesi temelinde gelimenizi diler, daimi selam ve sevgilerimi sunarm.

Asrn Hukuk Bürosundan açklama

Asrn Hukuk Bürosunun görümeye dair yapt açklama öyle: Asrn Hukuk Bürosu olarak 12 Haziran çaramba günü mral Ada Cezaevinde bulunan müvekkilimiz Sayn Abdullah Öcalan ile yasal haklar kapsamnda bir görüme gerçekletirdik.

Bu görümede Sayn Öcalan öncelikle açlk grevleri ve ölüm oruçlarn kendi çars ile sonuçlandran açlk grevi ve ölüm orucu eylemcilerine teekkür ve selamlarn iletmi kendilerine ulatrlmak üzere yazm olduu teekkür mektubunu paylamtr. Sayn Öcalan bu süreçte tavrlarn ortaya koyan tüm kurum ve kiilerin de tutumlarn çok deerli bulmu, ayn ekilde selamlarn ve teekkürlerini paylamtr. Sayn Öcalann eylemcilere hitaben yazm olduu mesajn açklamamzn ekinde sunuyoruz.

Sayn Öcalan ile gerçekleen bu görümede özetle u balklar öne çkmtr: Grevlerin söz konusu olabileceini ancak temel mücadele yöntemi olarak benimsenmemesi gerektii yönündeki vurgusunu yinelemitir. Yaatma siyaseti olarak tanmlad kendi pozisyonunu, ölüme kar yaam savunusu olarak nitelemi esas olann yaama ve yaatma mücadelesi olduunu belirtmitir.

Hallac Mansurun trajik ölümüne ramen hakikat arayndan vazgeçmediini örnek vererek, yaamn hakikat deerine vurgu yapmtr. Bu minvalde kendisi de bulunduu koullara ramen adalet, özgürlük ve hakikat arayndan asla vazgeçmediini ve vazgeçmeyeceini ifade etmitir.

Sayn Öcalan politik ve toplumsal sorunlara dair gözlemlerini ve bunlara ilikin çözüm önerilerini her frsatta olduu gibi bu görümede de mümkün olduunca dile getirmitir. Kendisinin onurlu bar temelinde demokratik siyaset çözümünde srarl duruunu tekrardan gözlemlemi bulunuyoruz.

Türksüz Kürt, Kürtsüz Türk olmaz

Tarihsel bir gösterge olarak Türksüz Kürt, Kürtsüz Türkün var olamayacan Mezopotamyada Kürtler bitirildii vakit Anadoluda Türklük adna da geriye bir ey kalmayacan belirtmitir. Kürdün varlnn ve gelimesinin Türkün güçlenmesi ile e anlaml olduunu, bu gerçeklie göre hareket edilmesi gerektiini vurgulamtr. Bu birlikteliin tüm Ortadou halklarnn demokratik ve bar içerisinde yaamalarn önünü de açacan ifade etmitir.

Anayasal çözüm ve yasal deiiklikler kapsamnda demokratik çözümü öncelediini gördük. Bunun için demokratik dönüüm ve zihniyetin ancak bütün toplumun katlm ile salanabileceini belirtmitir.

Mevcut siyaset tarznda ideolojik ve teorik boluk gözlemlediini ailecilik, kabilecilik, airetçilik tarzyla doru siyaset yaplmasnn mümkün olmadn, esas ve çözümleyici olann demokratik siyaset olduunu ifade etmitir.

Daha önce bahsettii Gandhi deerlendirmesine atfla sivil, yaratc farkl çözümlerin üretilebilmesi gerekliliini dile getirmitir. Demokratik müzakere siyasetiyle, akl, politik ve kültürel güçle sivil mücadele yöntemlerinin gelitirilmesi ihtiyacna dikkat çekmi olup demokratik çözüme bu ekilde zemin yaratlabileceini söylemitir.

Suriye konusunda da Suriyenin bütünlüünü temsil etme gücüne kavumu siyasi anlayn önemine iaret etmi, daha önce belirtmi olduu anayasal güvenceye balanm yerel demokrasi önerisini vurgulamtr. Türkiye ve Suriyenin iç-d politikalarnn birbirine bal olup iç içe geçtii ve birbirinden ayr ele alnamayacan deerlendirmektedir.

Kadnlarn, özgür kadn mücadelesinde kendisine olan hassasiyetleri karsnda, bu konuda toplumda gözlemledii Özgecan cinayeti, çocuk gelinler ve kadn erkek ilikileri üzerinden bir ksm deerlendirmelerde bulunmutur. Neolitik dönmeden bu yana on be bin yldr mutlak kölelik biçimi olan kadn köleliinin toplumsal genetie ilediinin altn çizmitir. Bu açdan kadna dönük katliamlarn ayn zihniyetin ürünü olduunu, bu sebeple kadnlarn hemcinslerine yaplan yönelimi kendilerine yaplm kabul ederek, bu bilinçle hareket etmelerinin gerekliliine vurgu yapmtr. Kadn cinayetleri, toplumsal, ekonomik ve sosyolojik sorunlarn her birinin varln bal bana bir devrim konusu olarak deerlendirerek yalnzca çocuk gelin sorununun varln bile on devrim gerekçesi olarak gördüünü ifade etmitir. Bu sorunlara çözüm olabilecek bir siyasetin yokluunu da temel eletiri konusu olarak ele almtr.

Toplumsal sorunlara çözüm konusunda üretim, yaratclk ve ina temelli demokratik belediyeciliinin gelitirilmesi ihtiyacn dile getirmi olup bu konularda HDPnin demokrasinin katalizörü olma rolünü oynamas gerekliliini vurgulamtr.

Ek olarak bir ksm kitap ve yazarlarla ilgili deerlendirme yaparken sosyalizmi esas aldn, dogmatizme kar inay gelitirdiini, bu anlamda reel sosyalist anlaylara kar Ortadou bak açsn çözüm odakl ele aldn da belirtmitir.

Öcalan ve avukatlar ile görümesi

Öcalan, 8 yl aradan sonra 2 Maysta avukatlar ile görümütü. Öcalan bu görümede açlk grevindeki çarda bulunurken, Suriye için de nanyoruz ki Suriye Demokratik Güçleri (SDG) kapsamnda Suriyedeki sorunlarn çatma kültüründen uzak durularak; içinde bulunduklar konumun, durumun Suriyenin bütünlüü çerçevesinde Anayasal güvenceye kavuturulmu yerel demokrasi perspektifinde çözüme ulatrlmas amaçlanmaldr. Bu balamda Türkiyenin hassasiyetlerine de duyarl olunmaldr. mesajn yollamt. Avukatlar ile yapt ikinci görümede ise avukatlar araclyla açlk grevinde ve ölüm orucundakilere eylemlerini sonlandrmalar için bir mektup göndermiti. Öcalan açlk grevleriyle ilgili yapt bu açklama, avukatlaryla yapt üçüncü görümeden sonra paylald.

Ana Sayfaya Git